Brez reševalnega vozila

Adis Hrovat: "Koliko je vredno človeško življenje v Bovcu?"

P.K.
6. 2. 2020, 19.15
Deli članek:

Ne samo poleti, ko v tem kraju Doline Soče mrgoli turistov, ampak tudi v preostanku leta bi morali imeti v Bovcu reševalno vozilo. Pa ga nimajo.

sta
Če je rešilec potreben v Bovcu, mora tja priti iz ZD Tolmin, pri čemer mora premagati pot dolgo 40 kilometrov.

Bovčani, tako domačini kot občina, si že dolgo prizadevajo, da bi v svojem kraju dobili reševalno vozilo z zdravstveno ekipo, ki bo tam stalno prisotna.

Zdaj v ta konec, če nekdo hudo zboli ali se poškoduje, pridejo reševalci iz Zdravstvenega doma Tolmin, kar pa lahko traja precej dolgo. Med krajema je namreč skoraj 40 kilometrov razdalje, ki jo je mogoče premostiti v okrog 40 minutah, saj je cesta ovinkasta. Ker šteje vsaka minuta, se bovški občinski svetnik Adis Hrovat sprašuje: »Koliko je vredno človeško življenje v Bovcu?«

Meni, da ta kraj nujno potrebuje reševalno vozilo z usposobljeno ekipo nujne medicinske pomoči. »Potrebujemo vozilo, ki bo parkirano v Bovcu, ne da je na voljo zgolj tisto, ki je locirano v Tolminu. S tem bi rešili dva velika problema – pridobili bi hiter dostop do obolelih oseb in ponesrečencev, ker ne bi bilo več treba čakati reševalnega vozila iz Tolmina, pa še zdravniku ne bi bilo več treba zapustiti ambulante in polne čakalnice pacientov, ki v tem primeru postanejo drugorazredni državljani,« je o problematiki na enem od družbenih omrežij razmišljal Hrovat.

Odziv svetnikov

V nadaljevanju je dejal, da bi bil najbolj smiseln nakup reševalnega vozila posebej za Bovec, kar bi predstavljalo za okoli 400.000 evrov stroškov, če zraven prištejemo še stroške, ki bi nastali z zaposlitvijo dveh reševalcev, dovolj usposobljenih, da bi pripeljala ponesrečenca ali obolelega do urgence v Tolminu. Medtem naj bi bila, kot je razložil, ves čas prek telefona na zvezi z zdravnikom iz ZD Tolmin, ki bi ju vodil, jima svetoval.

Hrovat se je odločil vložiti celo amandma, pobudo, in poskusil zagotoviti sredstva iz letošnjega proračuna za namene reševanja tega problema, a menda je ta padel. »In z reševalnim vozilom ter usposobljeno ekipo nujne medicinske pomoči žal ne bo nič. Osem svetnikov z županom je poskrbelo, da se ne bo nič spremenilo. Dragi moji Bovčani, naslednjič, ko boste v čakalnici čakali na zdravnika tri ure, ker je moral na intervencijo, se prosim ne jezite na turiste, motoriste, kajakaše, smučarje ... Če pa z mano delite mnenje, da reševalno vozilo z ekipo v Bovcu potrebujemo, vas lepo prosim, da poskusite županu in svetnikom obrazložiti, zakaj. Meni žal ni uspelo,« je še zapisal na družbenih omrežjih.

Občina Bovec
Direktor ZD Tolmin in bovški župan ob novem reševalnem vozilu.

Da bi vzpostavili stalno prisotnost reševalnega vozila z vsaj dvema članoma ekipe, dvema reševalcema, bi na leto potrebovali okoli 400.000 evrov.

Novo vozilo je, a kje …

Na vsebino pisma se je odzval tudi bovški župan Valter Mlekuž in Hrovatove besede označil za neresnične, zavajajoče in napadalne do dela institucije župana ter občinskega sveta občine Bovec. »Najprej bi pojasnil, da pobude za stalno prisotnost reševalnega vozila v Bovcu ni podal svetnik Adis Hrovat, temveč se s tem na Občini Bovec ukvarjamo že vrsto let,« je poudaril Mlekuž in dejal, da je bil zaradi tega večkrat pri ministru za zdravje, da bi tam poskušal zagotoviti sredstva za delovanje turistične ambulante v Bovcu.

V tem mandatu je Občina Bovec tudi uspešno kandidirala na javnem razpisu za pridobitev sredstev za nakup reševalnega vozil, ki stane malo čez 133.000, odobrili so ji okoli 55.000 evrov. Ostali del, saj so vozilo potem kupili, je kril Zdravstveni dom Tolmin.  A ta intervencijski avto bo ostal v Tolminu.  

Mlekuž je povedal, da se večkrat sestane z direktorjem ZD Tolmin in dobesedno pritiska nanj, da bi bilo vozilo parkirano v Bovcu, a je, kot  je dejal, nabava rešilca najlažji del zgodbe, »saj je za stalno prisotnost treba zagotoviti tudi ustrezne ekipe, kar pomeni voznika, medicinskega tehnika in zdravnika. Ker je delovnik dolg osem ur, vsi pa si želimo 24-urno prisotnost, to pomeni, da bi potrebovali tri ekipe.« Po strokovni oceni direktorja ZD Tolmin bi bil znesek za zagotavljanje ekipe najmanj 430.000 evrov letno, in sicer brez zdravnika.

Zdaj prvi posredujejo gasilci

»Vsi vemo, v kakšnem stanju je slovensko zdravstvo in kako težko je kadrovsko stanje povsod po Sloveniji, zato tudi zagotovitev ustreznega kadra za bovško reševalno vozilo, pa čeprav bi za to zagotovili vsa potrebna sredstva, očitno ni izvedljivo. Brez prisotnosti zdravnika pa bi bili tudi reševalci samo prvi posredovalci, kar že zdaj odlično izvaja posebna ekipa PGD Bovec,« je izpostavil župan.

Dodal je, da se osebno in s sodelavci trudi, da financiranje stalne prisotnosti vsaj enega zdravnika in tudi reševalnega vozila v Bovcu zagotovi država, »saj imamo po ustavi vsi državljani pravico do enake obravnave in zagotavljanja socialne ter zdravstvene varnosti. Za to se odločno zavzemam in za to se bom boril še naprej, dokler nam skupaj ne bo uspelo doseči cilja!«

Prav o premalo denarja, ki ga država namenja za zdravstvo, in hudi kadrovski podhranjenosti, kar neposredno, ko potrebujejo zdravstveno oskrbo, občutijo državljani, bo v jutrišnji izdaji časnika Novice Svet24 spregovoril specialist urgentne medicine Gregor Prosen.