Bi podprl Janševo koalicijo?

Politični kameleon pred največjim izzivom do zdaj

M.K.
5. 2. 2020, 06.55
Posodobljeno: 6. 2. 2020, 08.33
Deli članek:

Poslanec SMC Möderndorfer je v treh desetletjih deloval v petih političnih strankah. Bi medicinski tehnik, ki je znan kot velik kritik predsednika SDS Janeza Janše, v parlamentu podprl koalicijo pod Janševim okriljem? Ob tem ima »manjšo« težavo, v državnem zboru sedi kot nedomestni poslanec Mira Cerarja.

Bobo
Möderndorfer je bil član petih političnih strank, prav vse pa so po njegovem pristopu, nekatere hitreje, druge počasneje, zabredle na politično marginalo.

Po odhodu nekdanjega predsednika Desusa Karla Erjavca iz aktivne politike in javnega življenja je aktualni poslanec Stranke modernega centra Jani Möderndorfer ostal sam na prestolu največjega političnega kameleona.

Möderndorfer je bil tako kot Erjavec do zdaj član petih političnih strank, prav vse pa so po njegovem pristopu, nekatere sicer hitreje, druge počasneje, zabredle na politično marginalo. V treh desetletjih političnega življenja je bil član Zveze socialistične mladine Slovenije, Liberalne demokracije Slovenije, Pozitivne Slovenije, Zavezništva Alenke Bratušek in Stranke modernega centra.

Möderndorfer, ki se je rodil leta 1965, je svojo politično pot začel v drugi polovici osemdesetih let prejšnjega stoletja, ko se je včlanil v Zvezo socialistične mladine Slovenije, kjer je bil nekaj časa tudi zaposlen. Konec leta 1990 je postal član Liberalne demokracije Slovenije in to ostal vse do leta 2005. Leta 1997 je bil izvoljen za podpredsednika Mestnega odbora LDS, leto kasneje je bil na njihovi listi izvoljen za ljubljanskega mestnega svetnika, od leta 2002 do 2005 pa je bil zaposlen tudi v LDS.

»Ko je liberalnodemokratska politika izgubila odločilen vpliv, je Slovenija iz hitrega razvoja hitro zdrsnila v gospodarsko krizo in ideološke delitve,« ima danes zapisano na svoji spletni strani. Njegovo misel bi lahko parafrizirali: »Ko je liberalnodemokratska politika izgubila odločilen vpliv, je Möderndorfer prebegnil v drugo stranko.« To pa ne velja le za LDS, temveč praktično za vse naslednje stranke, katerih član je bil.

Ni trajalo prav dolgo, da je Möderndorfer našel novo politično opcijo. Na lokalnih volitvah leta 2006 je kandidiral na Listi Zorana Jankovića, postal je tudi eden izmed podžupanov občine. Pet let kasneje je bil na državnozborskih volitvah izvoljen za poslanca Pozitivne Slovenije, ki je zmagala na volitvah, Möderndorfer pa je postal vodja njihove poslanske skupine.

Zoran Janković ga ignorira

Ob razkolu v stranki je spomladi leta 2014 potegnil s takratno predsednico vlade Alenko Bratušek, prestopil je v novoustanovljeno stranko in poslansko skupino Zavezništvo Alenke Bratušek. Njegov nekdanji strankarski šef Zoran Janković mu je to tako zameril, da je Möderndorfer v pogovoru za Delo leta 2015 potožil: »Ko se srečava na cesti, ga pozdravim, on pa mi ne odzdravi.«

Čeprav je Bratuškova Möderndorferju zaupala vodenje poslanske skupine, se je njegova nova strankarska ljubezen hitro ohladila. Dva tedna po ustanovitvi poslanske skupine so sledile državnozborske volitve, Möderndorfer pa je dobro leto kasneje, septembra 2015, znova zamenjal stranko in postal član SMC, ki je prepričljivo slavila na volitvah.

Politično kameleonstvo ga je zdaj pripeljalo pred največji izziv. Čeprav je eden izmed bolj gorečih kritikov SDS in njenega predsednika Janeza Janše, obstaja ne tako majhna verjetnost, da bi lahko postal poslanec vladajoče koalicije prav pod okriljem Janše.

Novi predsednik SMC Zdravko Počivalšek si namreč na vse pretege prizadeva rešiti stranko s pogovori o oblikovanju nove koalicije s strankami desnega političnega pola. Takšno povezovanje po naših informacijah podpira sedem od desetih poslancev SMC, med katerimi pa, pričakovano, ni Möderndorferja.

Največja težava poslanca Möderndorferja, ki je bil med epizodo SAB in SMC nekaj časa tudi nepovezani poslanec, je, da sploh ni bil izvoljen v parlament, temveč v njem sedi kot nadomestni poslanec Mira Cerarja, zato bi tokrat zelo težko zamenjal poslansko skupino ali odšel med nepovezane poslance. Če bi se Cerar vrnil v poslanske klopi, bi Möderndorfer izpadel iz parlamenta.

Želeli smo ga povprašati, ali bi vendarle podprl vlado Janeza Janše, ali bi morda v primeru, da SMC pristopi k takšni koaliciji, celo vrnil mandat, a se Möderndorfer na naše klice ni odzival. Morda pa že išče svojo novo politično stranko.