Slovenski prvokategorniki, ki so jih zaznamovali šport, pravo in politika

Družina Cerar: Prirojeni geni za uspeh v politiki niso bili dovolj

Ž.K.
2. 2. 2020, 16.33
Posodobljeno: 2. 2. 2020, 18.46
Deli članek:

Le malo je družin v naši državi, ki bi v povojnem času pustile tako globok pečat na naši družbi, kot ga je družina Cerar.

Mediaspeed
Cerarjeve je zaznamovala tudi igra usode, ko so se zaradi bolezni hčerke odpovedali letu na Korziko. Letalo je strmoglavilo, umrlo je 180 ljudi.
Miro Cerar je znan kot velik asket. Je vegetarijanec ter ne pije in ne kadi. Je tudi naturist.

Velika verjetnost je, da se bo s padcem vlade Marjana Šarca od aktivne politike poslovil nekdanji predsednik vlade in zunanji minister v odstopu Miro Cerar. Odločitev sodišča EU, da ni pristojno za odločanje o arbitražnem sporu, je nov velik udarec njegovi karieri, čeprav je v trenutku, ko je predsednik republike Borut Pahor z nasmeškom podpisoval dogovor o arbitraži, temu nasprotoval. Človek, ki so ga slovenski volivci leta 2014 prepoznali kot rešitelja, ki bo v politiko vrnil integriteto in transparentnost, bo, glede na vse, kar se je zgodilo, v aktivni politiki težko znova našel svoj prostor. Iluzorno bi bilo pričakovati, da bi sodeloval v vladi, ki ji predseduje Janez Janša in kamor vleče njegovega naslednika Zdravka Počivalška. Če bo pot do oblikovanja nove vlade vodila prek predčasnih volitev, pa ima SMC, vsaj glede na rezultate javnomnenjskih raziskav, le malo možnosti za preboj v parlament, še posebej ker so očitno zavrnili roko, ki jo je ponudil Marjan Šarec.

Dobrega rodu

Eden največjih političnih osmoljencev zadnjih let prihaja iz družine, kjer so navajeni zmagovati. Njegov oče Miro Cerar starejši je že desetletja ponos Slovencev. Njegovi športni dosežki so domala neponovljivi. Kot vrhunski gimnastičar je osvojil tri medalje na olimpijskih igrah, od tega dva naslova olimpijskega prvaka, sedem medalj na svetovnih prvenstvih, od tega pet naslovov svetovnega prvaka, in petnajst medalj na evropskih prvenstvih, od tega devet naslovov evropskega prvaka. Tudi po končani karieri je Miro Cerar starejši ostal v srcih Slovencev in se pojavljal v javnosti ob različnih priložnostih kot ambasador športa. Kariero je nadaljeval v sodnih sobanah kot odvetnik.

Facebook
Miro Cerar je bil poročen z Majo, nato z Danico, na začetku predsedovanja vladi je prijateljeval z Vesno, danes uživa z Mojco Stropnik in njunim naraščajem.

 Šport na prvem mestu

Tam se je sicer veliko bolje odrezala njegova žena in mati Mira Cerarja mlajšega, na žalost že pokojna nekdanja generalna državna tožilka in pravosodna ministrica Zdenka Cerar. Tudi ona je bila izvrstna športnica. Dvakrat je bila mladinska državna prvakinja Jugoslavije v gimnastiki in članica državne reprezentance, po končanem tekmovalnem obdobju pa trenerka in sodnica. Bila je med ustanovitelji športnega društva Pravnik, v katerem je 20 let vodila žensko odbojkarsko ekipo. Miro in Zdenka sta se spoznala prav ob treningu gimnastike in se poročila še kot študenta. V drugem letniku študija prava, leta 1963, se jima je že pridružil Miro mlajši. Štiri leta kasneje je na svet prijokala še hčerka Alenka, ko je Miro mlajši upihnil sedemnajsto svečko, pa še Vesna.

Red in disciplina

 V mladosti se je ukvarjal s košarko in igranjem harmonike. 

Družina si je dom ustvarila v Grosupljem, kjer so kupili parcelo in si postavili montažno hišo. Cerarjevi so večkrat poudarili, da so njihovo družino zaznamovali delo, odgovornost in skromnost, predvsem pa ljubezen. Ob tem lahko dodamo, da so jih zaznamovali tudi šport, pravo in politika. Vsi člani rodbine Cerar so namreč športniki. Za Zdenko in Mira Cerarja smo že zapisali, da sta bila vrhunska gimnastika. Temu športu sta se v mladosti posvečali tudi hčerki Vesna in Alenka, nekdanji premier pa je pri ljubljanskem Slovanu treniral košarko. »Šport zahteva red in delavnost; brez napora in discipline pa na nobenem življenjskem področju ni uspeha,« je nekoč svojo življenjsko filozofijo razložil starejši Miro. »Danes je v športu poudarjen individualizem, denar ... Takrat tudi ni bilo pomembno, kaj si bil po položaju ali starosti, tam si bil to, kar si znal. Tako smo se učili o življenju, in ne samo o športu. Danes pa gre predvsem za rezultate,« je takrat še dodal.

Prva v Sloveniji

Kot pravnika sta blestela predvsem Zdenka Cerar in Miro mlajši. Zdenko Cerar je njena sodelavka Vlasta Nussdorfer opisala kot nežno in razumevajočo do administracije, a zahtevno do tožilcev, z veliko željo, da bi vse zmogli. »Bila je prva, ki je zahtevala, da tožilec ob koncu glavne obravnave predlaga vrsto in višino kazni, pa tudi, da so spisi rešeni v roku 90 dni. Imela je krog najdražjih, a tudi s tistimi 'v drugi ali tretji vrsti' je znala prav ravnati,« je zapisala pred leti. Zdenka Cerar je bila prva ženska v zgodovini Slovenije, , ki je službovala kot generalna tožilka, bila je tudi ustanoviteljica Društva državnih tožilcev in ga je več mandatov tudi vodila. Za svoje delo je bila nagrajena z državnim odlikovanjem reda zaslug za narod s srebrno zvezdo.

Kdo ne vidi, da je odličen?

Njen sin Miro je zacvetel v akademskem svetu. Njegova zgodnja leta je zaznamovalo igranje košarke, harmonike in kitare. Starša sta ga opisovala kot duhovitega in navihanega, o čemer naj bi pričal njegov odziv na eno od maminih pripomb. Ta mu je namreč ob ogledu zaključnega spričevala po enem izmed letnikov v srednji šoli navrgla, da bi bil lahko odličen. Mladi Miro pa je odvrnil, da je že, le da profesorji tega še niso ugotovili. No, zagretosti za študij mu ni manjkalo na pravni fakulteti, kjer je ne samo zaključil študij, temveč zgradil tudi zavidljivo kariero. Magistriral je iz Večrazsežnosti človekovih pravic in dolžnosti, doktoriral pa iz (I)racionalnosti modernega prava. Preden je vstopil v politik,o je bil redni profesor na Pravni fakulteti v Ljubljani, predaval je teorijo in filozofijo prava, primerjalno pravo in etiko pravniških poklicev, še vedno pa je nosilec predmeta Teorija države z zakonodajnim procesom.

Nagrada za nagrado

Med študenti je zelo priljubljen, leta 2010 mu je Študentski svet Univerze v Ljubljani podelil celo priznanje za najboljšega pedagoga na Pravni fakulteti. Leta 2011, 2012 in 2013 je bil imenovan za najuglednejšega slovenskega pravnega strokovnjaka, dvanajstkrat pa je bil izbran v skupino najvplivnejših slovenskih pravnikov.

Vstop v politiko

Marsikdo ne ve, da je pri Cerarjevih prvi korak v politiko naredil Miro Cerar starejši, ki je bil član prvega sklica državnega sveta. A tam naj bi ugotovil, da se v politiki prevečkrat prednost daje formalizmom pred vsebino. Poleg tega je že ob prvem stiku z oblastjo ugotovil, da moč in položaj spremenita človeka. S tem očitkom se je čez vrsto let spopadal njegov sin. Del politične elite je bila tudi Zdenka Cerar. Kot je zapisala v svoji kratki biografiji Zdenka o Zdenki, je že v šoli vstopila v Zvezo komunistov, a iz nje izstopila leta 1993. Tudi ko je leta 2004 prevzela položaj pravosodne ministrice, se je opredeljevala kot nestrankarska, čeprav je takoj po tem, ko je položaj zapustila ,vstopila v stranko LDS in bila dvakrat tudi podpredsednica stranke. Iz politike se je umaknila leta 2011. Zdenka Cerar je za posledicami hude bolezni umrla leta 2014.

Bobo
Še vedno je redni profesor na Pravni fakulteti v Ljubljani. Poudarek Študenti so mu podelili nagrado za najboljšega pedagoga.

Politična kariera mladega profesorja

Miro Cerar je že zgodaj stkal vezi s politiko, saj je sodeloval pri snovanju slovenske ustave. Poleg tega je zelo hitro postal sodelavec zakonodajne službe slovenskega parlamenta, vse pogosteje pa se je kot komentator in kolumnist pojavljal v medijih in javnost ga je kmalu prepoznala kot tistega nosilca etičnih vrednot, ki bi lahko rešil državo pred moralnim propadom. O vstopu v politiko naj bi začel razmišljati leta 2012, ko ga Alenka Bratušek vidi kot mandatarja tehnične vlade, a Miro Cerar mlajši je imel večje načrte. Drugega junija 2014 s somišljeniki ustanovi Stranko Mira Cerarja, 13. julija pa na volitvah osvoji skoraj 35 odstotkov vseh glasov, kar mu omogoči, da postane predsednik vlade.

A namesto da bi zasijal kot moralni rešitelj, se je moral mladi Cerar spopadati z aferami: njegovi ministri so se znašli na seznamu profesorjev, ki so si izplačevali neupravičen dodatek za stalno pripravljenost, ministrica Klavdija Markež se je izkazala za plagiatorko in je bil odvzet magisterij, sosedi so nas dobili s spuščenimi hlačami, medtem ko so se naši diplomati dogovarjali o arbitraži, pri kadrovanju v SDH in državnih podjetjih so se vedno znova pojavljala imena, ki so imela na vesti bančno luknjo, zapletalo se je z investicijo Magne, nazadnje ni znal nikoli pojasniti, kako smo si prislužili 130 tisoč evrov vredno maketo trase drugega tira. Drugi tir je bil tudi razlog za njegov odstop, saj je vrhovno sodišče razveljavilo referendum o drugem tiru, kar je bila zanj, čeprav je javno objavil »da ne jamra, ampak išče rešitve«, kaplja čez rob.

V obrazložitvi svojega odstopa pa je nanizal tudi svoje največje uspehe: »Imamo tretjo najvišjo gospodarsko rast v EU, imamo najnižjo brezposelnost po 2009, prvič po 2008 imamo uravnotežen proračun, javni dolg se je znižal z 80 na 70 odstotkov, v državo smo pripeljali tuje investitorje, ki odpirajo kakovostna delovna mesta, z mrtve točke smo premaknili projekt drugi tir,« je naštel.

Bobo
Miro Cerar in Milan Brglez v časih, ko sta še skupaj igralak košarko.

Ob ugled in ime

Predčasne volitve njegovi stranki, ki se je medtem iz stranke Mira Cerarja preimenovala v Stranko modernega centra, niso prinesle nič dobrega. Zanje je glasovalo manj kot deset odstotkov volivcev. Po neuspehu na volitvah Miro Cerar sprejme mesto zunanjega ministra, 20. septembra pa ga na kongresu stranke na mestu predsednika nadomesti Zdravko Počivalšek.

Družinska sreča

Veliko bolje kot politična kariera pa se je v zadnjih letih obračalo zasebno življenje nekdanjega premierja. Ko je vstopil na politični parket, je bil v zvezi z Vesno Arnšek. A kmalu so družabni kronisti opazili, da se na družabnih dogodkih pojavlja sam, ni pa dolgo trajalo, ko se je ob njem pojavila simpatična blondinka Mojca Stropnik. Kot je povedala za revijo Zarja Jana, ju je najprej družilo delo za stranko, nato pa, kot se za Cerarjeve spodobi, šport. Skupaj naj bi tekla, saj je Mojca nekdanja atletinja, nato pa sta hitro našla interese na vseh področjih. Aprila lani se jima je tako rodila hčerka Maja, Miro pa ima iz preteklih zakonov že hčerko Evo in sina Miha.