Slovenija

Višje cene vstopnine za blejski grad

G.G./STA
2. 2. 2020, 10.02
Posodobljeno: 2. 2. 2020, 10.06
Deli članek:

Zaradi vse večjega obiska Blejskega gradu so v preteklih letih v Zavodu za kulturo Bled že razmišljali o razporeditvi obiskovalcev, da v določenih terminih na gradu ne bila prevelika gneča.

Bobo
Po tem ko je priznana popotniška revija Blejski grad uvrstila med najlepše, se obeta še večji obisk, ki pa ga utegne nekoliko zmanjšati dvig vstopnin.

Kot je ocenil direktor Zavoda za kulturo Bled Matjaž Završnik, jih letos čaka še eno zahtevno leto. Konec lanskega leta so dobili informacijo, da je ugledna popotniška revija Conde Nast Traveler Blejski grad skupaj s Predjamskim gradom uvrstila v izbor 24 najlepših evropskih gradov. "Zaradi tega lahko letos morda pričakujemo kakšnega obiskovalca več," je dejal Završnik.

Vendar, kot je izpostavil, so po drugi strani z letošnjim letom nekoliko dvignili cene, kar bi lahko koga odvrnilo od obiska. Cena vstopnice za odraslega se je povišala z 11 na 13 evrov. Kot je zagotovil Završnik, se je s tem Blejski grad, ki ga je lani obiskalo več kot 583.000 ljudi, po ceni vstopnine le izenačil z drugimi gradovi po državi in bližnji okolici, denimo Avstriji.

"Računamo, da bo tudi zaradi teh podražitev morda določen odstotek manj obiskovalcev, kar bi nas nekoliko razbremenilo velikega pritiska, saj ob določenih datumih obisk včasih že presega nosilno zmogljivost objekta," je dejal Završnik, ki je v preteklosti razmišljal tudi o ukrepih omejevanja obiska v določenih terminih. Sedaj upa, da takšni neljubi ukrepi ne bodo potrebni.

Uvrstitev med najlepše evropske gradove zavodu po Završnikovem mnenju nalaga še večjo odgovornost in obveznost, da bodo grad in njegovo okolico še bolj vestno urejali. Ob tem je Završnik spomnil na lani urejen park, ki bo šele letos prvič zacvetel in se pokazal v svoji najlepši podobi.

Letos na gradu ne načrtujejo kakšnih večjih investicij, pripravljajo pa projektno dokumentacijo za izgradnjo dvigala, s katero bi lahko začeli v letu 2021. V prihodnjih letih se tako obetajo nove velike investicije v vrednosti od šest do sedem milijonov evrov, pri čemer naj bi dvigalo stalo približno polovico tega zneska.

Nadaljuje se tudi projekt urejanja grajske pristave. Že letos se bodo lotili preurejanja Mrakove domačije, do leta 2021 pa naj bi uredili tudi parkirišče za avtomobile po gradom. Potem se bo lahko promet do gradu odvijal samo še s shuttle prevozi.

Vse investicije bo Zavod za kulturo Bled izvedel z lastnimi sredstvi, večinoma pridobljenimi z vstopninami na grad. Lani je zavod, ki upravlja z gradom in blejsko festivalno dvorano, prejel 5,3 milijona evrov prihodkov, od tega skoraj pet milijonov evrov od gradu.