Osmrtnica

Umrl je Janez Stanovnik, nekdanji predsednik zveze borcev

R.T.
31. 1. 2020, 14.04
Posodobljeno: 31. 1. 2020, 16.50
Deli članek:

V 98. letu starosti se je poslovil slovenski politik, diplomat in partizan Janez Stanovnik, smo izvedeli po neuradnih, a zanesljivih informacijah.

Bobo
Janez Stanovnik v Dražgošah januarja 2018.

V častitljivi starosti 97 let je preminil nekdanji predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije (ZZB NOB) Janez Stanovnik, s partizanskim imenom Tine.

Stanovnik se je rodil 4. avgusta 1922 v Ljubljani, kot drugi od sedmih otrok pravnika in politika Ivana Stanovnika in mame Ane.

Med drugo svetovno vojno se je Stanovnik hitro vključil v Osvobodilno fronto. Jeseni leta 1941 so ga aretirale italijanske okupacijske oblasti in ga izpustile leto kasneje. Po izpustitvi se je nemudoma pridružil partizanom.

Mediaspeed
Janez Stanovnik.

Po vojni je Stanovnik študiral pravo, mednarodne odnose in ekonomijo. Leta 1952 je bil imenovan za ekonomskega svetnika Jugoslavije na sedežu Združenih narodov, kjer je s kratko prekinitvijo, ko je v Ljubljani poučeval na Ekonomski fakulteti, ostal vse do leta 1982.

Med letoma 1984 in 1988 je bil član predsedstva Socialistične republike Slovenije (SRS), leta 1988 pa je postal predsednik predsedstva SRS.

Med letoma 2003 in 2013 je vodil ZZB NOB.

Bil je nosilec mnogih odlikovanj, med drugimi tudi prvoborske Partizanske spomenice 1941.

Vrstijo se izreki sožalja

Predsednik države Borut Pahor je zapisal, da bo ostal v spominu kot pomembna osebnost svojega časa. Predsednik SD Dejan Židan pa je poudaril, da je vrednote NOB razumel kot ključni del nacionalne identitete, poroča STA

Stanovnik bo Slovencem ostal v spominu kot partizan, močno značajna osebnost, zvesta svojim prepričanjem, a odprtega duha in srca, je predsednik Pahor zapisal v sožalnem pismu družini preminulega nekdanjega politika in predsednika Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije (ZZB NOB).

Predsednik državnega zbora in Socialnih demokratov Židan pa je spomnil, da je bil Stanovnik predsednik predsedstva SRS na vrhuncu demokratičnih sprememb. "Vse svoje življenje je kot partizan, diplomat, ekonomist in politik zagovarjal vrednote narodnoosvobodilnega boja in jih razumel kot ključen del naše nacionalne identitete in samozavesti," je objavil na družbenem omrežju Twitter. 

Socialni demokrati so ob njegovi smrti izrekli sožalje njegovi družini in svojcem, vsem državljankam in državljanom ter borkam in borcem NOB. Še en nekdanji predsednik ZZB NOB, ki je zvezo vodil za Stanovnikom, Tit Turnšek, pa je za STA povedal, da se ga bo spominjal kot prijatelja, kot predsednika zveze in kot človeka, ki je bil zelo inteligenten.