Volitve najboljša možnost

Šarec pripravljen tudi na delovanje v opoziciji, LMŠ ne bo sodelovala "v nobeni opciji" alternativne vlade

S.R./STA
30. 1. 2020, 21.06
Posodobljeno: 30. 1. 2020, 21.10
Deli članek:

Premier Marjan Šarec ne pristaja na morebitno oblikovanje kakršne koli tehnične vlade.

Bobo
Šarec je danes tudi pojasnil, zakaj je odločitev o odstopu do zadnjega trenutka zadržal zase.

Če vlade ne bo sestavil predsednik SDS Janez Janša oziroma če v njej ne bo SDS, potem te vlade ne bo, je premier Marjan Šarec, ki opravlja tekoče posle, dejal ob robu srečanja Združenja Manager. LMŠ ne bo sodelovala "v nobeni opciji" alternativne vlade v tem mandatu, je zatrdil. Šarec je ponovil, da se v LMŠ zavzemajo za volitve, saj da bi bile te najboljša možnost. "Ali bo do njih prišlo, pa ne vem. Zdaj so drugi na potezi," je dejal. 

Je pa potrdil, da je v prihodnjem obdobju pripravljen delovati tudi v opoziciji. Na vprašanje o načrtih v tem primeru je odgovoril, da "v opoziciji ne potrebuješ prevelikih načrtov". 

O razburjenju koalicijskih partnerjev glede načina njegovega odstopa, s katerim da jih ni predhodno seznanil, je Šarec dejal, da "nikoli ni dobro čustev zadrževati v sebi in je prav, da jih dajo ven". Je pa danes tudi pojasnil, zakaj je odločitev o odstopu do zadnjega trenutka zadržal zase; tako so mu narekovale izkušnje s stanjem na slovenski politični sceni. "Kadar koli sem se kakšno stvar s kom takole posvetoval, sem to že čez eno uro bral v medijih," je ponazoril. 

Kako naprej

Če se bodo podali na predčasne volitve, je Šarec med ključnimi prihodnjimi izzivi izpostavil sprejem zakonov o demografskem skladu, o dolgotrajni oskrbi, o nepremičninskem davku, pa stanovanjskega zakona in spremenjene volilne zakonodaje. Prav tako je kot prioritetno navedel gradnjo stanovanj, zagotavljanje postelj za starejše in razmislek o ustreznosti strukture davkov. 

O prihodnjem sodelovanju s SMC oziroma pogovorih z njegovim predsednikom Zdravkom Počivalškom je Šarec povedal, da konkretnih predlogov o sodelovanju še nista izrekla, da pa je vabilo "zagotovo iskreno". Razmere so danes po oceni Šarca drugačne kot pred evropskimi volitvami in če bo prišlo do parlamentarnih volitev, so na njih pripravljeni sodelovati.

Trenutno sicer po oceni Šarca ni kakšnega področja, na katerem bi bila zaradi nesprejetja ukrepov država lahko v negotovosti. Sprejeta sta proračuna za letos in prihodnje leto, sprejeti so bili davčni ukrepi in razbremenjen regres. Na vprašanje, ali obžaluje padec zakona, ki bi ukinil dopolnilno zdravstveno zavarovanje, pa je Šarec odgovoril, da ga to niti ni presenetilo, saj da se je to že dolgo nakazovalo.