Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović nekaj dni po odstopu premierja in predsednika stranke Marjana Šarca ocenjuje, da je bila njegova poteza umirjena, premišljena in predvsem odgovorna. Razpoke pri koalicijskih partnerjih pa so se, kot ugotavlja Golubović, začele kazati po glasovanju o državnem proračunu.

Na vprašanje, ali so se po Šarčevem ponedeljkovem odstopu strasti že pomirile, je Golubović v izjavi po današnji seji DZ odgovoril z besedami, da v politiki ni prostora za čustva. V LMŠ so po njegovih trditvah umirjeni in takšna je bila, pravi, tudi Šarčeva poteza.

Spomnil je, da LMŠ ne sodeluje pri pogovorih o oblikovanju morebitne nove koalicije. Iz osebnih izkušenj pa ve, da nobene koalicije ni lahko sestaviti: "Kdor koli jo bo sestavljal, je pred njim še kar nekaj dela." V LMŠ sicer menijo, da so predčasne volitve poštena možnost, da ljudje podelijo nove mandate in da se sestavi nova vlada.

Golubović je danes zatrdil, da je poslanska skupina LMŠ trdna. Kot ugotavlja, je bila tudi koalicija do glasovanja o državnem proračunu trdna in je do neke mere sodelovala, zatem pa so se pri koalicijskih partnerjih začele kazati razpoke iz takšnih in drugačnih razlogov. "Mi smo poskušali te zadeve še reševati, ampak na koncu ste tudi novinarji opazili, da vedno težje kakšne stvari pripeljemo čez," je spomnil.

DZ se je sicer danes seznanil s Šarčevim odstopom, s čimer je vladi prenehal mandat. Ta vladna koalicija je po Golubovićevem mnenju v 14 mesecih naredila veliko in na to njihovo sodelovanje v tem času je ponosen. "V zadnjih dveh mesecih pa sem dobil občutek, da želijo biti poleg Marjana Šarca vsaj še štirje predsedniki strank predsedniki vlade. To pa pač ni šlo," je razkril.

Dodal je, da o partnerjih nima slabih besed. Je pa kritičen do tega, da poskušajo, kot pravi, zdaj celotno krivdo prenesti na LMŠ: "Zdi se mi, da se morajo najprej pogledati v ogledalo in si odgovoriti na nekatera vprašanja."

Marjan Šarec
STA
Poslanci LMŠ po odstopu premierja in predsednika stranke Marjana Šarca stojijo za njegovo potezo.

Tudi iz koalicije namreč prihajajo ugotovitve, da je vlada razpadla zato, ker je vodilni stranki razpadla ministrska ekipa. Tik pred premierjem je namreč v ponedeljek svoj odstop obelodanil minister za finance Andrej Bertoncelj, zatem pa je še zdravstveni minister Aleš Šabeder razkril, da ima Šarec že dobrih 14 dni na mizi tudi njegovo bianco odstopno izjavo.

Golubović je danes dejal, da bi Šabeder odšel s položaja potem, ko bi pripravil in skozi parlamentarni postopek speljal dva izredno zahtevna zakona, ki pa se ne sprejmeta v mesecu ali dveh. "Tako te bianco izjave ne jemljem kot neke zadeve, ki bi rušila dopolnilno zdravstveno zavarovanje," je dejal.

Šabeder je sicer pred nekaj dnevi za STA povedal, da bi s položaja odšel takoj po predložitvi sprememb zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter zakona o dolgotrajni oskrbi. Razkril je tudi, da je imel zvezane roke pri vodenju enega izmed najbolj pomembnih ministrstev.

V DZ je sicer danes propadel poskus ukinitve dopolnilnega zavarovanja. Novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki jo je sicer vložila Levica, so podprli le v tej stranki ter v LMŠ in v SD.