Slovenija

Policisti v nekaj manj kot dveh tednih zasačili več kot 3000 voznikov, ki so med vožnjo uporabljali mobilne telefone

A.S./STA
29. 1. 2020, 21.25
Deli članek:

Policisti so v poostrenem nadzoru med 13. in 26. januarjem ugotovili 3755 kršitev predpisov v zvezi z uporabo mobilnih telefonov in podobnih naprav med vožnjo. V letošnji akciji so policisti ugotovili več kršitev kot lani, je navedeno na spletnih straneh policije. Kot opozarjajo, uporaba telefona med vožnjo zmanjšuje zbranost voznika.

Pixabay
Policisti so v poostrenem nadzoru med 13. in 26. januarjem ugotovili 3755 kršitev predpisov v zvezi z uporabo mobilnih telefonov.

Pod okriljem javne agencije za varnost prometa je tudi letos po vsej državi potekala preventivna akcija, s katero so policisti voznike opozarjali, da telefoniranje ne sodi za volan. Policisti so v tem času ugotovili 3755 kršitev uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. Izdali so 3383 glob in izrekli 372 opozoril.

Kot so navedli v policiji, uporaba telefona med vožnjo zmanjšuje pozornost voznika na dogajanje na cesti in njeni okolici. Voznik lahko spregleda ključne informacije iz okolja. Spregleda lahko pešce, kolesarje, drugo vozilo ali pa pomembno prometno signalizacijo, zaradi česar se ne more pravočasno odzvati na nastalo situacijo. Takšne okoliščine lahko povzročijo hudo prometno nesrečo. Prav tako vozniki s takšnim ravnanjem pogosto sami povzročajo zastoje v prometu.

Policija ugotavlja, da se zadnja leta uporaba mobilnih telefonov, tablic, prenosnih računalnikov in drugih naprav med vožnjo povečuje. Takšno ravnanje pa ima velik negativen vpliv na potek prometa in prometno varnost.

Predvidena globa za uporabo telefona med vožnjo je 120 evrov. Zakon sicer dovoljuje uporabo naprave za prostoročno telefoniranje, vendar pa tudi prostoročno telefoniranje ni varno.

Zato v policiji svetujejo, da vozniki med vožnjo ne upravljajo s telefonom, ne pregledujejo socialnih omrežij, si ne zapisujejo opomnikov, ne brskajo po spletnih straneh, ne fotografirajo ali snemajo, prav tako naj telefona ne uporabljajo za navigacijo. V primeru nujne uporabe mobilnega telefona je najbolj varno, da se ustavijo na primernem mestu zunaj vozišča in pot nadaljujejo, ko končajo pogovor. "Vožnja je aktivnost, ki ji moramo posvetiti vso našo pozornost," so poudarili.

Previdnost pri uporabi mobilnih telefonov policija priporoča tudi kolesarjem in pešcem. Še posebej nevarna in prepovedana je uporaba mobilnega telefona med vožnjo s kolesom, saj otežuje upravljanje kolesa in zaviranje. Pešci pa naj pozornost lastni varnosti, ne pa mobilnim telefonom, namenijo zlasti pri prečkanju ceste, še svetujejo policisti.