Napoveduje nov poskus

Luka Mesec: Danes se je pokazalo, kdo brani javni interes in kdo brani zavarovalnice

A.S./STA
29. 1. 2020, 20.20
Posodobljeno: 29. 1. 2020, 20.44
Deli članek:

Koordinator Levice Luka Mesec nov poskus ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja napoveduje še v tem mandatu DZ.

STA
"Nismo vrgli puške v koruzo. Bitka je izgubljena, vojna se šele začenja," je dejal Luka Mesec.

 "Nismo vrgli puške v koruzo. Bitka je izgubljena, vojna se šele začenja," je dejal po seji DZ, na kateri je ta poskus propadel. "Danes se je pokazalo, kdo je kdo, kdo kje stoji, kdo brani javni interes, kdo brani zavarovalnice. Na žalost tudi po 17 letih, čeprav smo na pobudo Levice zakon o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja uspeli prvič vsaj pripeljati do obravnave v DZ, ukinitev ni uspela," je Mesec ugotavljal v izjavi novinarjem po seji DZ.

Poslanci so namreč z 32 glasovi za in 51 proti zavrnili novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katero bi ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Novelo, ki jo je v postopek vložila Levica, so podprli v LMŠ, SD in Levici. V SAB, kjer so sicer napovedali podporo predlogu, sta dva poslanca glasovala proti, dva pa sta se vzdržala. Napovedi so se držali še v SNS, SMC, SDS, NSi in DeSUS ter glasovali proti.

S poskusi ukinjanja dopolnilnega zavarovanja bodo nadaljevali

Rezultat po ocenah Mesca pomeni, da se bo zdravstveno zavarovanje še naprej dražilo in da bodo zavarovalnice še naprej poslovale z več deset milijonskimi dobički. Prav tako bodo po njegovih navedbah še naprej revni upokojenci ter revni zaposleni in ljudje na povprečnih plačah za dopolnilno zdravstveno zavarovanje plačevali enake zneske kot denimo poslanci ali tisti, ki imajo še boljše plače. Povedal je, da si po nekaterih podatkih 120.000 ljudi ne more privoščiti dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kar pomeni, da nimamo tako univerzalne preskrbe z zdravstvom, kot se morda komu zdi.

A v Levici niso rekli zadnje, pač pa bodo s poskusi ukinjanja dopolnilnega zavarovanja nadaljevali in "iskali zaveznike v tem boju". Nov poskus napovedujejo še v tem mandatu DZ. Na novo bo treba po besedah Mesca opraviti pogovore, da vidijo, kakšni koraki so možni.

"Gre za oportunizem dela sredine"

Da na koncu niti nekatere stranke, ki so napovedale podporo zakonu, tega niso storile, pa je komentiral z besedami: "Premočrtno lahko rečemo, da gre za oportunizem dela sredine, ki se je že v začetku tedna jasno postavil na stran zavarovalnic in se obrnil proti javnemu interesu, čeprav so te stranke - predvsem v SMC in deloma v SAB - same obljubljale ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja." "Danes so se pokazale prave barve," je dodal Mesec.

Golubović trdi, da so svojo igro odigrali lobiji in zavarovalnice

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović obžaluje, da so po 20. letih zamudili priložnost, da ukinejo dopolnilno zdravstveno zavarovanje oz. posrednike, ki ga pobirajo, in sredstva prenesejo v javno blagajno.

"Prišli smo daleč, vendar so na koncu odigrali svojo igro lobiji in zavarovalnice, zmagal je kapital nad ljudmi," je v izjavi po seji ocenil Golubović. Podobno kot Mesec je napovedal, da bodo nadaljevali s prizadevanji in je bila to le ena od etap.

Koalicijski partnerji so sicer opozarjali na nesoglasje med ministrom za finance Andrejem Bertoncljem in ministrom za zdravje Alešem Šabedrom glede ukinitve dopolnilnega zavarovanja oz. zagotavljanja proračunske varovalke pri uvedbi obveznega pavšalnega prispevka. Golubović je na vprašanje, ali obžaluje, da niso poskušali najti soglasja med ministroma in pomiriti strasti, odgovoril z vprašanjem, ali bi zakon podprli, če bi soglasje dosegli.

Vsekakor so po njegovih navedbah prišli daleč in pokazali, da so konsistentni, medtem ko so nekateri, ki so novelo v drugem branju podprli, danes glasovali proti njej.