ZAČASNA POSTOJANKA

»Migrantski hotel«: vlomili in prenočevali v prazni hiši

Monika Horvat / Štajerski tednik
30. 1. 2020, 06.50
Deli članek:

Migranti so pred kratkim očitno za svoje prenočišče izbrali zapuščeno hišo med gozdovi v naselju Godeninci v občini Središče ob Dravi.

Monika Horvat / Štajerski tednik
V tej hiši so začasno bivale večje skupine migrantov.

V središki občini je prisoten strah pred migranti. Nanje opozarjajo kupi smeti in nekakšna improvizirana začasna bivališča v okoliških gozdovih, tudi v neposredni bližini stanovanjskih hiš, pa tudi nočni pasji lajež. Kot povedo domačini, si nekateri zaradi strahu v temi na upajo več na sprehod, zaklepajo se v hiše, pozorni so tudi na avtomobile. Po pričevanju naj bi namreč že prišlo do kraj avtomobilov, ki naj bi jih zakrivili migranti. A to naj ne bi bilo vse.

Za seboj pustili razdejanje

Po zanesljivih pričevanjih so migranti vdrli v zapuščeno hišo ob cesti med gozdovi v Godenincih s hišno številko 16 ter si jo vzeli za začasno zavetišče. Sodeč po predmetih, ki so jih našli v tej hiši, so tod prespali, se najedli in preoblekli ter se nato podali naprej na pot. Kako in kdaj so se prvič pritihotapili v hišo, sogovornik (podatke hranimo v uredništvu) ni znal pojasniti, je pa povedal, da je bilo stanje v hiši katastrofalno. »Hiša je zapuščena, njena lastnica je v domu za starejše, in očitno je bila izkoriščena za bivakiranje oziroma bivanje migrantov za krajši čas. V hišo so vlomili, kar je bilo razvidno. Stanje v hiši je bilo katastrofalno, gore odpadkov, oblačil, nahrbtnikov, torb, povsod je bila prazna embalaža hrane in pijače, prostori so bili razmetani,« je povedal sogovornik. Njegove besede je potrdila še ena domačinka in dodala, da so bila po tleh nametana ležišča. Prepričana je, da so pod streho prespale večje skupine migrantov. O tem, da so se tukaj gibali migranti, pa priča tudi dokument, ki so ga našli med čiščenjem – zahteva za azil, ki je bila izdana v Bosni.

Borko: »Prej se to ni dogajalo, čeprav so šle mimo nas kolone ...«

Tudi središki župan Jurij Borko pričevanja domačinov potrjuje: »Občina je izkoristila državna sredstva glede čiščenja odpadkov. Pobralo se je kar nekaj smeti po gozdovih. Prav tako se je očistila omenjena hiša v Godenincih. Dejstvo je, da so v hišo, ki je že leta zapuščena, vlomili in da je bilo tam veliko vsega. Očitno je bilo to nekakšno prehodno zbirališče migrantov. Veliko se gibljem med občani, prejemam informacije. Eden izmed občanov je denimo, ko je šel v gozd po gobe, naletel na skupino migrantov. Vsi ti pojavi povzročajo strah med ljudmi, ne hodijo več toliko v gozdove. Prejšnja leta se kaj takega ni dogajalo, pa čeprav so šle mimo nas kolone migrantov …«