Predčasne volitve ali oblikovanje nove koalicije

Šarec po odstopu: "Kakšen smisel bi imeli vsi napori? S svojimi 13 poslanci sem naredil, kar sem lahko"

G.G./STA
28. 1. 2020, 08.32
Posodobljeno: 28. 1. 2020, 10.14
Deli članek:

Delo poslancev in tudi vlade se nadaljuje. Pred zasedanjem organov strank, ki bodo v prihodnjih dneh razpravljali, kako naprej, vlada še zatišje, a ugibanj je precej. Za dobro jutro se je oglasil tudi Marjan Šarec.

Facebook
Marjan Šarec podpiše odstopno izjavo.

Šarec, ki je sicer še sredi januarja dejal, da razlogov za padec vlade ni, je v ponedeljek presenetil z odstopom.  Tik pred njegovo novinarsko konferenco je odstop s funkcije obelodanil tudi finančni minister Andrej Bertoncelj, minister za zdravje Aleš Šabeder pa je razkril, da je premier že dobrih 14 dni imel na mizi tudi njegovo bianco odstopno izjavo.

Včeraj je Šarec podpisal odstopno izjavo, danes zjutraj pa se je posvetil pisanju na facebooku: "Dobro jutro. Včeraj sem podpisal odstopno izjavo, ker je v danem trenutku to edina možna rešitev. Vsak dan me zasipate s svojimi vprašanji in problemi, ki jih je treba rešit. S to vlado se tega žal ni dalo storiti. Brez podpore v parlamentu. Odtegnila nam jo je Levica, ki je nekajkrat celo glasovala zelo usklajeno z SDS. S svojeglavim poslancem stranke DeSUS in še drugimi težavami...Čeprav moji nekdanji partnerji skušajo prikazati moj odstop kot posledico odstopa ministra, je vsakomur jasno, da so vzroki drugje. Pri toliko zamenjanih ministrih pa res to ne more biti glavni problem. Za učinkovito delovanje vlade bi moral narediti temeljito rekonstrukcijo ministrske ekipe. A čemu? Kakšen smisel bi imeli vsi napori? S svojimi 13 poslanci sem naredil, kar sem lahko. Nekateri so jih imeli 5, obnašali so se pa kot da jih imajo 30. Edina poštena opcija je, da gremo na predčasne volitve in da ljudje povedo, kdo ima podporo in kdo ne. Srečno!"

Šarec je sicer včeraj pozval k predčasnim volitvam, kar kot najverjetnejšo možnost vidijo tudi v delu strank, manjše stranke, tiste, ki jim javnomnenjske ankete ne kažejo prav dobro, pa so bolj naklonjene oblikovanju nove koalicije v sedanji sestavi DZ. Tako so se že začela preračunavanja tudi o tej možnosti, ki jo je v ponedeljek najprej odprl predsednik SMC Zdravo Počivalšek. Dejal je, da premierjev odstop še ne pomeni potrebe po novih volitvah, SMC pa da je odprta za pogovore v vseh smereh.

Prvak SDS Janez Janša je ocenil, da so daleč najbolj verjetna možnost predčasne volitve. Bo pa izvršilni odbor stranke v četrtek ali petek na to temo še zasedal, ocenil razmere in se odločil o nadaljnjih potezah.

STA
Marjan Šarec je pojasnil, da v tej konstalaciji ne morejo izvesti resnih projektov, ki čakajo državo.

Zasedali bodo še organi nekaterih drugih strank, v sredo pa je pričakovati tudi prve neformalne pogovore predsednika republike Boruta Pahorja o nadaljnjih korakih po Šarčevem odstopu.

DZ se bo s Šarčevim odstopom seznanil v sredo. Danes bodo poslanci nadaljevali redno sejo in med drugim opravili prvo branje zakonodaje za omejitev delovanja vard.