Stisniti zobe

Jelinčič o "popolni godlji" in "čudnih temeljih" predčasnih volitev

G.G./STA
27. 1. 2020, 13.55
Posodobljeno: 27. 1. 2020, 14.28
Deli članek:

Medtem ko po odstopu premierja Marjana Šarca večina strank podpira predčasne volitve, je dolgoletni šef SNS Zmago Jelinčič ocenil, da "se bomo pogovarjali o drugi vladi".

STA
Zmago Jelinčič je ocenil, da "se bomo pogovarjali o drugi vladi".

Predsednik SNS Zmago Jelinčič odpira vprašanje volilne zakonodaje. Predsednik republike Borut Pahor namreč že nekaj čas vodi sestanke na temo sprememb volilne zakonodaje, ki jih pričakuje ustavno sodišče, vendar pa rezultata teh pogovorov še ni. Če bi na volitve po aktualni zakonodaji šli po novembru, bi bile te neustavne, če bi vendarle sprejeli novo zakonodajo, pa v letu sprejema ne sme biti volitev, je opozoril Jelinčič in sklenil: "Godlja je popolna."

Ni lepo, ni pa tako hudo

Jelinčičevi pomisleki niso utemeljeni. Morebitnih predčasnih volitev ne bi mogel nihče izpodbijati, saj še ni potekel rok, ki ga je ustavno sodišče zakonodajalcu določilo za uskladitev zakonodaje z ustavo, je pojasnil ustavni pravnik Ciril Ribičič, ki pravi, da sicer ni lepo, da se volitve izvajajo v neskladju z ustavo. "Neustavna je samo ena zadeva, in sicer razlike v velikosti okrajev. To ni tako hudo, kot zgleda na prvi pogled, saj se v okrajih šteje vrstni red glede na delež glasov, ne na število glasov," je pojasnil Ribičič.

Dejstvo po njegovih besedah ostaja, da je zakonodaja protiustavna in da je to protiustavnost določilo ustavno sodišče, a je slednje določilo tudi rok, v katerem je treba to neskladje odpraviti. "Torej uspešno tega ne bo mogoče izpodbijati, je pa res, da ni lepo, da se izvajajo. Lahko bi prej to popravili," je sklenil Ribičič, sicer nekdanji ustavni sodnik.

Jelinčič o kandidatih

O tem, kdo bi bil v primeru oblikovanja nove koalicije mandatar, je po besedah Jelinčiča še prezgodaj govoriti. "Mislim, da je kandidatov kar nekaj. Počakajmo," je odgovoril na vprašanje, ali bi za mandatarja podprl predsednika SMC Zdravka Počivalška. Obenem je ocenil, da je prvak NSi Matej Tonin "morda bliže mandatarstvu" kot predsednik SDS Janez Janša.

Vprašanje, ali SNS s katero od strank ne bi sestavljala koalicije, pa je komentiral z besedami, da mora stranka biti pripravljena "včasih tudi stisniti zobe in v dobrobit države narediti kakšno drugačno potezo".

O odstopu predsednika vlade Jelinčič sicer pred današnjo Šarčevo izjavo za medije ni bil obveščen. Je pa po njegovem mnenju premierjev odstop posledica odstopa finančnega ministra Andreja Bertonclja. Slednje je Šarec že demantiral.