Kdo je za predčasne volitve?

Luka Mesec: Ta koalicija ni več imela nobenega smisla

G.G.
27. 1. 2020, 11.05
Posodobljeno: 27. 1. 2020, 14.01
Deli članek:

Po padcu Šarčeve vlade se bo začelo iskanje novih zavezništev in priprave na predčasne volitve. Da so predčasne volitve najboljša rešitev, se strinja večina strank.

STA
Luka Mesec pravi, da se z desnimi strankami tudi zdaj ne nameravajo pogovarjati o sodelovanju.

Vedno so zanimivi prvi odzivi političnih zaveznikov in nasprotnikov, še zlasti v tem trenutku, ko ni povsem jasno, kdo je prijatelj in kdo »sovrag«.

Voditelj največje opozicijske stranke SDS Janez Janša se je odzval v svojem pikrem tviteraškem slogu: »Ohladitev političnega trupla se je zgodila takoj, ko je nekdo omenil, da je cesar gol.« Sledil je odgovor nekdanjega politika Pavla Gantarja

V SDS bodo napadli enega ključnih korupcijskih problemov

V resnejšem tonu je Janša dodal, da so predčasne volitve najbolj verjetna možnost. Po njegovih besedah je pred nami čas, ko se bo politika ukvarjala sama s sabo in z volivci, zato v SDS po današnjem srečanju poslanske skupine predlagajo, da tudi ta čas ni popolnoma izgubljen. Tako vabijo na pogovore o tem, da čas do druge polovice aprila, ko bodo po Janševih ocenah naslednje volitve, izkoristijo za sprejem nekaj nujno potrebnih zakonov, ki jih Slovenija čaka že leta ali desetletja.

Naštel je zakon o pokojninsko-demografskem skladu, ki je že pripravljen, zakon o skrajšanju čakalnih vrst v zdravstvu, ki ga je pripravila Zdravniška zbornica Slovenije in vložila NSi, ter zakon o javnih naročilih v zdravstvu. Slednjega bodo po Janševih navedbah v kratkem vložili, s tem pa "napadli enega ključnih korupcijskih problemov".

"Morda bomo te zakone v času, ko pač vlade ni, lažje sprejeli in se bodo tisti, ki so doslej te zakone zavračali, ali pa zavračali same pogovore, pripravljeni pogovarjati. Tudi zato, ker bodo volivci v tem času mogoče bolj senzibilni," je ugotavljal Janša. Po njegovih besedah ni govora o partnerstvu v vmesnem času, pač pa o zdravem razumu.

V aktualni sestavi DZ je po njegovem mnenju zelo težko sestaviti trdno razvojno koalicijo. "Mogoče bi se dalo sestaviti neko koalicijo, ki bi naredila manj škode od te, ki je danes dokončno razpadla. Je pa tudi tukaj veliko dvomov," je dodal.

STA
Prekaljeni politik Janez Janša s svojo SDS vedno kotira visoko.

Počivalšek ne vidi potrebe po predčasnih volitvah

Odstop premierja in vlade še ne pomeni potrebe po novih volitvah, meni predsednik SMC Zdravko Počivalšek. "Sem slutil, da se bo nekaj takega zgodilo, glede na vse to, kar smo v zadnjem obdobju doživeli," je dejal Počivalšek, ki ga je Šarec povabil k sodelovanju. 

Počivalšek sicer meni, da je bilo volitev v zadnjem obdobju preveč. Imamo stabilno situacijo, ki bi jo lahko izkoristili za naprej, je dejal in dodal, da je odprt za pogovore v vseh smereh, na način, da je to v korist ene in druge strani.

Na vprašanje, ali bodo poskušali oblikovati novo vlado, morda pod vodstvom prvaka SDS Janeza Janše ali predsednika NSi Mateja Tonina, pa je ponovil, da SMC zanima sodelovanje in vse tisto, kar je dobro za državo kot tako: "Ne mislimo iti ne levo, ne desno, ne nazaj, ampak naprej."

Na vprašanje predvolilnega sodelovanja, ki ga je SMC ponudil Marjan Šarec, pa je Počivalšek odgovoril, da sodelujejo z vsemi. Pogovarjajo se o tem, na kakšen način bi lahko bilo Sloveniji bolje z enimi in drugimi.

Ob vprašanju, zakaj ne na predčasne volitve, je sicer zatrdil, da so v SMC na vse opcije pripravljeni. "A v tem trenutku ne vidim potrebe, da bi zaradi odstopa vlade nujno morali imeti nove volitve," je dodal. Na vprašanje, ali je on pripravljen prevzeti mesto mandatarja, pa je odgovoril, da so vse opcije odprte.

Glede morebitnega vstopa v vlado pod vodstvom Janše je odgovoril, da bodo naredili vse, kar bo dobro za Slovenijo.

SD ne bi šla v vlado z desnico

Sledil je predsednik SD Dejan Židan. Pravi, da se SD zavzema za predčasne volitve, ki bi jih lahko imeli v drugi polovici aprila. V vlado, ki bi jo sestavljala desnica, SD ne bi šla, tudi če mandatar ne bi bil Janša. "Smo stranka, ki verjame v solidarnost, v socialne vrednote. Smo stranka, ki vnaprej pove, s kom želi vladati. Nekih bližnjic ne želimo iskati, zato verjamem in pričakujem, da bomo novega mandatarja z vsemi pooblastili, ki bo imel pogum svoj mandat izpeljati do konca, dobili po izrednih volitvah," je ponovil Židan.

Židan je zavrnil morebitno odgovornost SD za padec vlade zaradi dopolnil, ki jih je SD predlagala k predlogu zakona, ki bi ukinil dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Njihovo dopolnilo bi po njegovih besedah zgolj omogočilo uresničitev obljube iz koalicijske pogodbe, da bi torej prišli do solidarnostnega sistema. So pa v SD ves čas napovedovali, da bodo predlog zakona podprli. "Želel bi si, da bi tako ravnali tudi drugi," je pripomnil.

Mesec: Ta koalicija ni več imela nobenega smisla

V Levici so pripravljeni na predčasne volitve. Kot je povedal njihov koordinator Luka Mesec, se z desnimi strankami tudi zdaj ne nameravajo pogovarjati o sodelovanju, so pa pripravljeni sodelovati v novi vladi, če bi ta imela podobne cilje kot dosedanja, in bi jih bila za razliko od nje zmožna tudi doseči.

Po besedah Mesca gre za ključne izzive države, "od poprave pokojnin, do dolgotrajne oskrbe, od gradnje 10.000 javnih najemnih stanovanj do gradnje železnic, in konec koncev do priprave na razvojni in zeleni preboj". Vse to je v koalicijski pogodbi obljubila tudi Šarčeva vlada, a se je izkazalo, da se je obljube zapisalo, izvedlo pa ne.

Po mnenju koordinatorja Levice se je nezmožnost vlade za izpolnjevanje obljub kazala že lani, ko bi morala koalicija izvajati sporazum, ki ga je podpisala z Levico, a se je zatikalo že pri najbolj enostavnih politikah. Šarčev odstop v Levici razumejo, jim je pa žal, da je šele danes spoznal, da s tako koalicijo ne bo mogel izpolniti zavez, ki jih je kot premier s koalicijsko pogodbo obljubil.

"Ta koalicija ni več imela nobenega smisla, ukvarjala se je samo še z medsebojnim komolčenjem in kadrovskim kupčkanjem. Zato je prav, da je premier Šarec s predčasnim odstopom ponudil možnost, da se lahko oblikuje koalicija, ki bo ključne izzive prihodnosti zmožna ne le napisati, ampak predvsem izvesti," je odstop komentiral Mesec.

Za NSi predčasne volitve najboljša izbira

Predčasne volitve so "najboljša izbira" tudi za NSi. Njihov predsednik Matej Tonin je dejal, da bi bila kakršnakoli nova koalicija izjemno težavna.Na vprašanje, ali bi se morda lahko glede alternativne koalicije še premislil, je odgovoril, da je v politiki mogoče vse. Kot je dejal, ne gre nikogar nikoli izključevati, pač pa je treba pustiti vrata odprta.

Do morebitnih predčasnih volitev si bodo sicer v NSi prizadevali pod streho spraviti še dva zakona, in sicer interventni zakon o čakalnih vrstah v zdravstvu in dopolnitve kazenskega zakonika. Gre za to, da bi v slovenskem zdravstvu uporabili vse vire za odpravo čakalnih vrst in da bi pregon spolnih zlorab do skrajnosti zaostrili.

Na vprašanje o morebitnih spremembah volilne zakonodaje pa je Tonin odgovoril, da je praksa takšna, da se v procesu volilne kampanje oz. volitev te zakonodaje ne spreminja.

Aleksandra Pivec resnično presenečena

Nova predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je ocenila, da so v DeSUS pripravljeni tudi na predčasne volitve. Na vprašanje, ali je pripravljena na pogovore z vsemi, če je kakšna možnost, da se sestavi drugačna koalicija, je dejala, da bo več o tem povedala v prihodnjih dneh, saj bi rada to odločitev oziroma razmišljanje prediskutirala v stranki. Kot je spomnila, je že pred kongresom DeSUS povedala, da so pripravljeni na vse opcije. "Prav gotovo se v tem trenutku počutimo pripravljene na možnost predčasnih volitev," je prepričana.

Bi se osebno videla v vladi Janeza Janše? O tem težko govori osebno: "Ne želim nobenega soliranja znotraj stranke. Vendarle mislim, da bomo dali takšno odločitev, ki bo primerna za stranko, ne zame osebno." Kot je še dajala, s Šarčevim odstopom ni bila seznanjena in njegova poteza jo je resnično presenetila.

Alenka Bratušek je razočarana

Predsednica SAB Alenka Bratušek je razočarana, da so kot koalicijski partnerji za Šarčev odstop izvedeli iz medijev. "Šarec je izbral politično nestabilno pot predčasnih volitev, ki ljudem ne bo pomagala," je ocenila in dodala, da je ne čudi, da se je premier za odstop odločil sredi bojev med ministroma iz kvote LMŠ.