V Hongkongu najvišja raven ogroženosti

Koronavirus se širi po svetu, na Kitajskem zahteva vse več življenj

A.S./STA
25. 1. 2020, 11.19
Posodobljeno: 25. 1. 2020, 13.32
Deli članek:

Na Kitajskem je zaradi novega koronovirusa umrlo še 15 ljudi, tako da je zahteval že 41 življenj. Večje je tudi število okuženih, danes poročajo o okoli 1300. V boju proti širjenju virusa so oblasti izolirale že skupno 18 mest, kjer živi 56 milijonov ljudi. Odredili so ukrepe po vsej državi za odkrivanje okuženih na letalih, vlakih in avtobusih.

Profimedia
Nacionalne zdravstvene oblasti so v Wuhan napotile 1230 zdravstvenih delavcev.

Iz nacionalne zdravstvene komisije so danes sporočili, da bodo na postajah postavili posebna mesta za preverjanje morebitnih obolelih in da bodo vse, za katere bodo sumili, da imajo virusno pljučnico, takoj prepeljali v bolnišnico. Pozvali so tudi k okrepljeni higieni na vlakih in letalih ter razkuževanju in okrepljenemu prezračevanju v javnih poslopjih.

V Hongkongu so v prizadevanjih za zajezitev nadaljnjega širjenja razglasili najvišjo raven ogroženosti in v tem okviru med drugim podaljšali šolske počitnice, tako da bodo šole zaprte še dva tedna. V Pekingu in Šanghaju pa so oblasti prebivalce, ki so se vrnili z območja izbruha bolezni, pozvale, naj 14 dni ostanejo doma, da ne bi širili morebitne okužbe, poroča BBC.

Najostrejši ukrepi sicer še vedno veljajo v provinci Hubei, kjer so oblasti skupno prometno izolirale že 18 mest s skupno okrog 56 milijoni prebivalcev. Omejitve med drugim vključujejo ustavitev javnega prevoza in zaprtje dostopa do avtocest.

V 11-milijonskem Wuhanu, kjer je virus 31. decembra lani izbruhnil, bodo poleg tega dodatno omejili tudi motorni promet. V kratkem bo začela veljati prepoved uporabe motornih vozil na cestah v osrednjih predelih mestnega območja. Izjema bodo sicer uradna vozila in posebni prevozi.

Profimedia
Primanjkovalo naj bi tudi zaščitnih oblek.

Primanjkuje zaščitnih oblek

V mesto pošiljajo tudi dodatne zdravstvene delavce. Nacionalne zdravstvene oblasti so jih danes tja napotile 1230. Še pred tem je kitajska vojska, ki je že v petek tja poslala več deset zdravnikov, poslala 450 dodatnih zdravstvenih delavcev.

Po neuradnih podatkih so bolnišnice na območju preplavljene z obolelimi, tako da morajo nekatere celo odsloviti. Zato že gradijo novo bolnišnico s tisoč posteljami, ki jo nameravajo zgraditi v desetih dneh. Danes so napovedali gradnjo še ene bolnišnice s 1300 posteljami. Zgradili naj bi jo v pol meseca, so poročali lokalni mediji.

Primanjkovalo naj bi tudi zaščitnih oblek. Po poročanju kitajske televizije so sicer v mesto na novo poslali približno 14.000 zaščitnih oblek in 110.000 parov zdravniških rokavic.

Prva primera tudi v Evropi

Virus se naprej širi tudi po svetu. Potem ko so v petek zvečer v Franciji potrdili prva primera okužbe z virusom v Evropi, so ponoči potrdili še eno okužbo. Gre za sorodnika enega od dveh okuženih, vsi trije pa so se nedavno vrnili iz Kitajske. Eden od okuženih je iz Bordeauxa, dva pa z območja Pariza, vsi so v karanteni, poročajo tuje tiskovne agencije.

Francoska ministrica za zdravje Agnes Buzyn je ob potrditvi prvih dveh primerov že v petek povedala, da bodo verjetno odkrili nove primere, saj sta bila prva dva potrjena bolnika po vrnitvi iz Kitajske v stikih z več kot desetimi ljudmi. Dodala je, da bodo stopili v stik z njimi.

Primere okužbe so danes potrdili tudi v Avstraliji. Prvi okuženi je bil bolnik v bolnišnici v Melbournu, ki se je iz Kitajske vrnil minuli teden. Kasneje so okužbo potrdili še pri treh moških, ki so nedavno prispeli iz Kitajske.

Prve primere okužbe so potrdili tudi v Maleziji. Povedali so, da gre za tri kitajske državljane iz Wuhana, ki so na počitnicah v Maleziji, kamor so prišli preko Singapurja. Vsi so v bolnišnici in v stabilnem stanju, poroča portal Deutsche Welle.

Primere okužb so doslej potrdili tudi v ZDA, na Japonskem, v Filipinih, Južni Koreji, Tajvanu, na Tajskem, v Vietnamu, Savdski Arabiji, Singapurju, Hongkongu, Macau ter Nepalu.