Žrtev zarote?

O duševnem zdravju brigadirja Krkoviča mimo oči javnosti

S.S.
24. 1. 2020, 20.40
Deli članek:

Upokojeni brigadir Anton Krkovič bo do pomladi izvedel za razplet tožbe zoper državo, od katere terja 600 tisoč evrov odškodnine zaradi načetega zdravja in drugih posledic, ki naj bi mu jih povzročila »zadeva Patria«.

STA
Anton Krkovič je prepričan, da je žrtev zarote.

O tem, koliko je sam proces vplival na Krkovičevo zdravje, je včeraj pred sodnikom Aleksandrom Šmidom pričal izvedenec psihiatrične stroke Peter Pregelj, in sicer za zaprtimi vrati, mimo oči javnosti, saj gre za osebne podatke o tožniku.

Državno odvetništvo je sodišču podalo dodatne dokazne predloge, ki bi po besedah višje državne odvetnice Jasne Lovrec »glede na svojo vsebino vplivali na sodno odločitev«. A je sodnik Šmid vse njene dokazne predloge danes zavrnil in sklenil sojenje. Sodba bo izdana pisno, najverjetneje nekje do pomladi. »Proces je končan, pričakujemo odločitev sodišča. Če bo ta ugodna, jo bomo sprejeli, sicer bomo ubrali pritožbeno pot,« je ob odhodu iz sodne palače medijem napovedal Krkovič.

Država mu je ponudila zgolj prst

Kot je znano, upokojeni brigadir državo toži zaradi sodnega procesa, obsodilne sodbe in zaporne kazni v zadevi Patria. Zahteva 600 tisoč evrov odškodnine. Država mu je sicer ponudila nekaj več kot 35 tisoč evrov, kar pa je zavrnil. Krkovič je med sojenjem izrazil prepričanje, da je država v primeru Patria »brutalno zlorabila pravo, ko so se povezali tisti iz ozadja s tožilstvom in sodstvom«.

Zaroto mu je razkril avtomehanik

To naj bi dokazovale tudi domnevne besede višjega sodnika Milana Štruklja, ki naj bi jih ta izrekel Krkovičevemu mehaniku Jožetu Razpotniku. Štrukelj naj bi Razpotniku, ki je tudi njegov mehanik, dejal, da so sodniki, ki so sodili v zadevi Patria, dobili ukaz z vrha, da je treba obtožene v tej zadevi obsoditi. Zaradi teh besed je Krkovič vložil tudi zasebno kazensko tožbo, s katero preganja Štruklja. Sodnik sicer zanika, da bi omenjenemu mehaniku dejal kaj takega, in dodaja, da četudi bi ga mehanik v resnici vprašal, zakaj je obsodil Krkoviča, bi mu lahko odgovoril le na en način: ker je storil očitano mu kaznivo dejanje.