ZPS ugotavlja

Katera banka je podražila najbolj?

G.G./STA
23. 1. 2020, 15.53
Posodobljeno: 23. 1. 2020, 21.10
Deli članek:

"Banke so največkrat zvišale nadomestila za dvige na bankomatih drugih bank, vodenje osebnih računov in paketov ter letne članarine za kartice z odloženim plačilom," so ugotovili v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Profimedia
Fotografija je simbolična
Banke in hranilnice so lani podražile 32 storitev, kar je nekoliko več kot leto poprej. 

"Najvišje oz. več kot 30-odstotne podražitve smo zabeležili pri Deželni banki Slovenije (trajni nalog in direktna obremenitev), Novi KBM (uporaba spletne banke) in pri banki Sparkasse (letna članarina za kartico Mastercard)," so navedli v ZPS.

Sodobni potrošnik - ki mesečno plača šest položnic prek spletne banke, uporablja kartico z odloženim plačilom, trikrat dvigne denar na bankomatu druge banke in uporabi po eno direktno obremenitev in en trajni nalog - trenutno za to najmanj ali 47 evrov letno plača pri Primorski hranilnici Vipava. Pri Sberbank za to plača 57 evrov na leto, pri Delavski hranilnici pa 64 evrov na leto.

Po ugotovitvah ZPS sodobni potrošnik za navedene storitve največ plača pri banki Intesa Sanpaolo, kjer letni znesek doseže 128 evrov.

Plačevanje na okencu najdražje

Tradicionalni potrošnik - ki uporablja enak nabor storitev, le da položnice plačuje na bančnem okencu - ima višje stroške, so opozorili. Najmanj ali 73 evrov letno plača pri Delavski hranilnici. Pri Primorski hranilnici Vipava plača nekaj evrov več, pri Gorenjski banki, ki se je uvrstila na tretje mesto, pa že 150 evrov, so izpostavili.

Najmanj ugoden je račun pri SKB. Za te storitve tradicionalni potrošnik plača 371 evrov letno, predvsem zaradi zelo dragih plačil položnic na okencu, saj vsaka stane štiri evre, so ponazorili.

"Razlike v višini nadomestil so med bankami in hranilnicami še vedno zelo velike, zato vsem priporočamo uporabo spletnega primerjalnika osebnih računov in paketov ZPS," so spomnili in izračunali, da lahko sodobni potrošnik z zamenjavo banke prihrani do 80 evrov, tradicionalni pa do skoraj 300 evrov.