težke besede

Pezdir ovadil kriminaliste NPU zaradi slabega dela v zadevi Farrokh

B.K.
23. 1. 2020, 14.23
Posodobljeno: 23. 1. 2020, 17.56
Deli članek:

Ekonomist Rado Pezdir je na specializirano državno tožilstvo podal naznanilo kaznivega dejanja, ker je tožilstvo zavrglo ovadbo zoper bančnike NLB v zadevi Farrokh, poroča revija Reporter.

Primož Lavre
Rado Pezdir je bil član dveh preiskovalnih komisij državnega zbora (Logarjeve in Möderndorferjeve), ki sta obravnavali primer pranja skoraj milijarde evrov.

Tedaj še državna banka NLB naj bi med leti 2008 in 2010 na množico računov po svetu nakazala skoraj milijardo evrov, ki so prišli z računa iranske firme Farrokh, podjetnika Iraja Farrokhzadeha. To se je dogajalo v času, ko so proti Iranu tekle mednarodne sankcije.

Bančniki NLB so bili zato osumljeni za kaznivo dejanje zlorabe položaja, a je specializirano državno tožilstvo nedavno ovadbo zoper njih zavrglo, saj po njihovem očitno ni šlo za kaznivo dejanje. Preiskava zaradi suma pranja denarja sicer še vedno poteka.

Rado Pezdir, ki je bil član dveh preiskovalnih komisij državnega zbora, ki sta obravnavali omenjeni primer, je na generalno policijsko upravo pred dvema tednoma naslovil prošnjo, naj mu sporočijo imena in priimke kriminalistov Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ki so delali na tej zadevi in je na podlagi njihovih izsledkov tožilstvo zavrglo ovadbo zoper bančnike. Hotel jih je namreč ovaditi zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja, še piše Reporter. Vendar od policije ni prejel odgovora, zato je naznanilo podal proti neznanim osebam. Poleg tega je na račun tožilstva in policijo povedal nekaj krepkih. "Ali nesposobnost ali koruptivnost [je] presegla vse meje dopustnega in ste v sramoto uniformi, ki jo nosite. S takim policijskim delom niste nič drugega kot najboljši garant za varnost kriminalcev," je v sporočilu zapisal Pezdir.