Neplačevanje davkov

Župnik Aleksander se ne da: bi ga moral obiskati davčni inšpektor?

P.K.
23. 1. 2020, 19.16
Posodobljeno: 23. 1. 2020, 19.31
Deli članek:

Kolumna, ki jo je napisal duhovnik, ki službuje v Grahovem pri Cerknici; objavljena je bila na enem izmed spletnih portalov, je dvignila mnogo prahu.

Google Maps
Avtor kolumne kot duhovnik službuje v Grahovem pri Cerknici.

V besedilu, ki ga je naslovil z Zakaj je slovenska država gnila? Zato, ker jo držijo v krempljih gnili voditelji!, je župnik zapisal, da je ponosen, da je Slovenec.

Izjavil pa je, da ga je sram, »ker imamo gnilo državo, ki jo v krempljih držijo gnili voditelji: Šarec, Pahor, Janković, Stanovnik in Zemljarič in z njimi podaniki v državnem aparatu«.

V nadaljevanju se retorika še okrepi, saj napiše: »In kaj je značilno za tovrstne gnile ljudi? Da se gniloba in iztrebki, ki se normalnim ljudem pretakajo po črevesju, njim pretakajo po možganih. Dokazov, ki to potrjujejo, je več kot preveč,« pravi in potem našteva, kaj ga je vznejevoljilo in v njem rodilo tak gnev. Omenja propad Adrie, slabo zdravstvo, Jankovićeve milijone, izkoriščanje obrobnežev in revežev, razcvet kriminala in podobno in pudari, da pri nas ni nikogar, ki bi se temu zoperstavil, ne tisti, ki bi se morali, ne civilna družba, da je zatajila celo Katoliška cerkev in druge verske skupnosti.

PGD Grahovo
Aleksander Osojnik

Siva ekonomija

V nadaljevanju kolumne zapiše še: »Zato pozivam vse dobronamerne Slovence in Slovenke, da ignorirajo to državo, ne plačujejo davkov in ne spoštujejo njenih gnilih zakonov.« V tekstu je tudi navedel, da kot župnik sodeluje z veliko podjetniki, obrtniki in da so se »v vseh primerih, ko ni bilo nujno, dogovorili za plačilo brez uradnega računa in posledično brez davka gnili državi«.

Kolumna je s portala kmalu izginila, a ne dovolj hitro, da se ne bi usul plaz ogorčenja nad njegovim zapisom. Očitali so mu, da žali državne avtoritete, kritizirali so njegovo vsesplošno nespoštljivo retoriko, pa tudi priznanje, da ni plačeval davkov, ter njegovo nagovarjanje državljanov, da storijo enako. Slednje je pravzaprav samoovadba, saj je razkril, da z obrtniki in podjetniki ne posluje tako, kot bi moral, ampak se denar med njimi »pretaka« iz roke v roko, kar pomeni, da se izogiba plačilu davkom.

Odzval se je

Ampak pojdimo lepo po vrsti. Najprej razjasnimo, zakaj je kolumna tako hitro izginila z oči javnosti. To nam je pojasnil kar njen avtor sam. Dejal je, da je on naročil uredništvu spletnega portala, naj zapis umaknejo s spleta, ker da je nanj pritisnila Cerkev. Ob tem Osojnik poudarja, da njegova kolumna ni izražala mnenja ali stališča Cerkve, ampak so besede, ki jih je napisal v zapisu in so močno razburile javnost, njegovo osebno mnenje, čeprav se je pod tekst podpisal kot grahovski župnik. »To, kar sem napisal, sem napisal kot Aleksander Osojnik, ne kot duhovnik, pripadnik cerkvenih vrst,« je dejal. V pogovoru nam je povedal še, da je kar malo pričakoval buren odziv na svoje besede, za katerimi sicer še vedno trdno stoji.

Distancirajo se

»Bistvo je, da sem želel kritizirati, opozoriti na razmere v državi. Ljudje imajo nezaupanje do nje, ker vidijo, da ne obravnava vseh enako. Zakoni za ene veljajo, za druge pa ne. Moja kolumna je poziv k nepokorščini – neplačevanju davkov, pravzaprav je provokacija in izraža nekakšen nagovor k protestu, ki bo odločevalce prisilil, da se zamislijo,« je poudaril. Pravi, da so ga nekateri, ker se je izpostavil, in tudi zaradi narave sporočil v kolumni pohvalili.

Med njimi zagotovo nista Nadškofija Ljubljana in Salezijanski inšpektorat, ki je včeraj v sporočilu za javnost dal vedeti, da se distancirata od »nesprejemljivih izjav g. Aleksandra Osojnika SDB, ki jih je zapisal v članku Zakaj je slovenska država gnila? Zato, ker jo držijo v krempljih gnili voditelji! in svoja osebna stališča podpisal kot župnik (uradna oseba Katoliške cerkve)«.

»V omenjenem članku je izrekel pavšalne in žaljive trditve do nekaterih državnih voditeljev in javnih oseb. Prav tako menimo, da je pri tem uporabil nesprejemljiv in žaljiv jezik, ki ga obžalujemo in se od njega javno distanciramo. Verniki, člani Cerkve, smo zavzeti državljani naše države, na katero smo ponosni in hvaležni zanjo. Po najboljših močeh se trudimo spoštovati državne ustanove in pravične zakone, ki omogočajo skupno življenje v državi. In za to se bomo še naprej trudili,« sta zapisala dr. Franc Šuštar, generalni vikar Nadškofije Ljubljana, in mag. Marko Košnik, salezijanski inšpektor. Na vprašanje, ali bo duhovnik deležen tudi kakšnih sankcij, so nam odvrnili, da bodo to izpeljali po treznem premisleku in ob upoštevanju posledic dejanj.

Bo kmalu dobil obisk?

Trenutno javnost najbolj zanima, ali bo kdo reagiral na Osojnikovo priznanje, da je nekatere posle na osebnem, morda tudi na cerkvenem nivoju – ob tem omenimo, da je v njegovi župniji nedavno potekala obnova cerkve –, sklepal brez računov. S tem priznanjem se je praktično samoovadil, na kar bo verjetno reagirala Finančna uprava RS (Furs) z davčnim inšpektorjem. Ko smo jih povprašali, ali je, kar je napisal župnik, že dovolj za njihovo reakcijo, tega niso komentirali, povedali pa so, da se v Finančni upravi RS trudijo dvigovati davčno kulturo zavezancev.

»Zavedati se je treba, da zaradi sive ekonomije izgubljamo vsi, saj se z davkoplačevalskim denarjem med drugim financirajo tudi kultura, šolstvo, obramba, zagotavlja se socialna varnost in podobno. Zato obžalujemo vsak komentar, ki odkrito poziva k izogibanjem davčnih obveznosti. Še posebej to velja, če gre za osebe, ki naj bi dajale zgled ostalim,« so povedali.