Najbolj goreča podpornika

Bosta Tomaž Gantar in Anita Manfreda prevzela vodenje izvršnega odbora in sveta stranke Desus?

Mihael Korsika
22. 1. 2020, 20.08
Posodobljeno: 22. 1. 2020, 21.30
Deli članek:

Najbolj goreča podpornika novopečene predsednice Desusa Aleksandre Pivec sta nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar, ki je bil na sobotnem kongresu izvoljen v izvršni odbor Desusa, ter direktorica občinske uprave Brda Anita Manfreda, izvoljena je bila v svet stranke.

STA
Tomaž Gantar in Anita Manfreda sta najbolj goreča podpornika Aleksandre Pivec.

Nad izvolitvijo Pivčeve sta bila na zgodovinskem kongresu, po katerem je Karl Erjavec napovedal umik iz javnega življenja, najbolj, morda celo bolj kot sama Pivčeva, navdušena njena najtesnejša privrženca, nekdanji zdravstveni minister in nekdanji piranski župan Tomaž Gantar in direktorica občinske uprave Brda Anita Manfreda.

Prvi je bil na sobotnem kongresu izvoljen v izvršni odbor stranke, medtem ko je Manfreda postala podpredsednica stranke in članica sveta stranke.

Vrnitev Tomaža Gantarja

Gantar je bil sicer oster kritik prejšnjega predsednika Karla Erjavca in je že pred kongresom opozarjal, da je Desus precej razdeljen in bi lahko v primeru vnovične Erjavčeve izvolitve lahko tudi razpadel. »Če bo Desus še naprej vodil Erjavec, stranka ne bo več prestopila parlamentarnega praga,« je napovedal v pogovoru za revijo Reporter in zatrdil, da bo v primeru vnovične zmage Erjavca celo izstopil iz stranke.

Zdravnik Tomaž Gantar, ki se je rodil leta 1960, ima specializacijo iz urologije. Ko zdravnik je delal v Splošni bolnišnici Izola, kjer se je zaposlil leta 1988, enajst let kasneje pa je postal vršilec dolžnosti direktorja bolnišnice. Od leta 2002 do 2004 je bil občinski svetnik liste Koper je naš v Kopru, leta 2006 pa je kot predsednik stranke Piran je naš zmagal na županskih volitvah v Piranu. Poleg dela župana, ki ga je opravljal en mandat, je nadaljeval tudi delo zdravnika specialista. Na predčasnih parlamentarnih volitvah leta 2011 je kandidiral na listi Desusa, vendar ni prišel v parlament.

Leta 2012 je v času vlade Janeza Janše postal zdravstveni minister, resor je nekaj časa vodil tudi v vladi Alenke Bratušek, a je konec leta 2013 odstopil. Ob tem je priznal, da je korupcija v resnici velik problem zdravstva in tudi celotne države.

sta
Anita Manfreda je bila izvoljena za podpredsednico stranke.

Bo Manfreda vodila svet stranke?

Precej manj je širši javnosti poznana direktorica občinske uprave Brda Anita Manfreda, ki je bila na sobotnem kongresu Desusa izvoljena v svet stranke. Gre za najvišji strankarski organ med obema kongresoma, zato je pričakovati, da bo predsednik sveta zaupnik Pivčeve, saj je sodelovanje med predsednikom stranke in predsednikom sveta zelo pomembno. Glede na navdušenje Manfrede nad rezultatom volitev predsednika tako obstaja velika verjetnost, da bo to mesto zasedla prav Manfreda. V preteklosti znotraj stranke ni bila prav aktivna, saj je na spletni strani Desusa o njej mogoče najti le dva kratka zapisa.

Leta 1965 rojena Manfreda je po izobrazbi »specialistka managementa«, svojo poklicna pot je začela v gospodarstvu. V zasebnem podjetju je delala več kot šest let, drugo zaposlitev pa je našla v lokalni samoupravi. Na Občini Šempeter-Vrtojba je sedem let pokrivala področje črpanja evropskih sredstev ter razvoj gospodarstva in turizma  v občini. »Vodila in koordinirala je vse projekte, sofinancirane iz Evropske unije in drugih skladov,« piše v njenem življenjepisu.

Leta 2014 je na parlamentarnih volitvah neuspešno kandidirala za poslanko Desusa, kmalu zatem pa je na predlog italijanske pokrajine Gorica postala članica upravnega sveta konzorcija za industrijski razvoj Gorice.

Manfreda je leta 2015 prevzela vodenje občinske uprave Brda, lani poleti pa je odstopila kot predstavnica ustanovitelja v Splošni bolnišnici Franca Derganca v Novi Gorici, kjer je več let opravljala funkcijo predsednice Sveta zavoda.

Ali bosta Gantar in Manfreda dejansko prevzela vodenje izvršnega odbora stranke oziroma sveta stranke, bo jasno po tem, ko se bodo v prihodnjih tednih konstituirali novoizvoljeni organi stranke.