STAREJŠI MOŽAKAR

Sredi belega dne je streljal nad glavami sprehajalcev v ljubljanski Šiški

P.K.
22. 1. 2020, 06.45
Deli članek:

Kaj ga je napeljalo k temu, da je vzel puško, šel iz hiše in streljal na ptico? Poleg tega so bili v tistem trenutku na tem območju tudi ljudje.

Dreamstime
Ljubljanska policija nam je potrdila, da so 17. januarja prejeli pisno obvestilo, da naj bi neznana oseba dan prej, 16. januarja, streljala na ptico, ki se je pri tem poškodovala.

Minuli konec tedna je ženska, ki se je sprehajala na območju Gimnazije Šiška, doživela zelo neprijeten, pa tudi nevaren varnostni dogodek. O njem je Ajda G. pričala na družbenih omrežjih.

»S prijateljico sprehajava psa, naenkrat nekaj poči. Za najinim hrbtom z drevesa na pločnik pade vrana – ustreljena. Jo poberem, ne morem verjeti, da je nekdo streljal na žival sredi belega dne, in to nad glavami sprehajalcev, otrok in psov. Prijateljica je poleg vsega še visoko noseča. Ona se je močno prestrašila. Je iz tujine in je bila ogorčena nad tem, kaj se dogaja pri nas, v Sloveniji,« nam je povedala.

Po njenih besedah se je več mimoidočih zdrznilo in čudilo, kaj se je ravnokar zgodilo. Iz hiše v bližini naj bi po njenih besedah nato prihitel starejši gospod, rekoč, da je s to vrano »itak konec«, nakar ji jo je hotel izpuliti iz rok. »Ker mu ogorčena ne dovolim, odhiti nazaj v hišo in vsem nam postane jasno – on je strelec,« razlaga nadalje.

Naboji nad glavami

Ajda je nato, kot še poroča na spletu, poklicala v azil za divje živali in se pozanimala, kako pomagati ranjeni vrani. Svetovali so ji, naj jo odnese na veterinarsko kliniko, kar je tudi storila. »Tam jo pregledajo in ugotovijo, da ima vhodno rano od strela na trebuhu, izhodno pa tik za krilom. Kaže, da jo je odnesla dobro! Na zdravljenju jo bodo zadržali za nekaj dni, potem pa jo pridem iskat in jo odpeljem nazaj v njen okoliš. Stroške veterinarja bom krila iz svojega žepa. Bolj kot denar me skrbi dejstvo, da človek strelja na divjo žival kar tako – ker pač sedi na drevesu?! In za tiste, ki jim morda ni toliko mar za živali – človek je streljal sredi belega dneva, v strnjenem naselju, med sprehajalci,« se nad dogajanjem zgraža Ljubljančanka.

Pove, da se je o dogodku odločila obvestiti policijo. »Prijavo smo oddali skupaj z Društvom za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS), ki se intenzivno bori proti nezakonitemu streljanju ptic,« je dejala. »Sem imela kar dolg pogovor s policisti in jim je zadeva zelo interesantna,« je še zapisala pričevalka incidenta sredi prestolnice.

Pristojni na delu

Ljubljanska policija nam je potrdila, da so 17. januarja prejeli pisno obvestilo občanke, da naj bi neznana oseba 16. januarja streljala na ptico, ki je bila pri tem poškodovana. »Policisti zaradi suma kaznivega dejanja o dogodku še zbirajo obvestila. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo,« so za zdaj sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

DOPPS je incident iz Šiške opredelilo za objestnost. Javnost so pozvali, naj, če kaj takega zazna v svoji bližini, pokliče policijo, morda celo inšpektorat za okolje in prostor, pa seveda njih. Povedali so, da spremljajo stanje ustreljene vrane, in sporočajo, da še okreva, a da je menda že precej bolj živahna, kar da je dober znak.

Spomnimo se

Sicer so se podobni dogodki že pripetili, in sicer v Kosezah. Močno je odmevalo tudi streljanje na Lavrici, poleti leta 2015. Tam je prav tako neki možakar streljal na vrane, in to na območju otroškega igrišča, kjer so se malčki igrali tudi v tistem trenutku.