S strtim srcem

Boris Štefanec pogorel s ponovno kandidaturo, zdaj gre v pokoj

Mihael Korsika
22. 1. 2020, 06.50
Posodobljeno: 22. 1. 2020, 10.19
Deli članek:

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije RS (KPK) se je po neuspešnem poskusu kandidature za nov mandat na čelu komisije odločil, da ima dovolj. Kot so nam sporočili iz KPK, Štefanec namreč odhaja v pokoj.

STA
Boris Štefanec je tretji predsednik protikorupcijske komisije.

Predsednika protikorupcijske komisije imenuje predsednik republike Borut Pahor, izbira pa lahko le med kandidati, ki jih je posebna izbirna komisija predhodno označila za primerne. Če Pahor ne izbere nobenega izmed ponujenih kandidatov, se razpis ponovi. Na razpis se je sicer prijavilo devet kandidatov, med katerimi je bil tudi aktualni predsednik komisije Boris Štefanec.
Ob najavi kandidature je Štefanec ocenil, da je boljši kandidat kot leta 2014, a to še ni pomenilo, da je dober kandidat. To je ocenila tudi izbirna komisija, ki je preverila izpolnjevanje pogojev in primernost prijavljenih kandidatov. Pahorju je tako komisija poslala seznam štiri primernih kandidatov, med katerimi pa ni bilo Štefaneca, ki je bil zaradi tega »skrajno razočaran«.

Očitno Štefanec živi visoko v oblakih, saj je za svoj dosežek v prvem mandatu navedel propadli predlog. Štefanec je ministrstvom predlagal, da KPK pripravi nov zakon za zaščito žvižgačev, vendar predloga ni nihče sprejel, je razvidno iz obrazložitve izbirne komisije.

Preden je postal prvi mož protikorupcijske komisije, je Štefanec delal v Murski Soboti kot samostojni odvetnik, a se po zaključku mandatu ne bo vrnil v odvetniške vode. »Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije RS se bo po izteku mandata upokojil,« je na naše vprašanje odgovorila predstavnica za odnose z javnostmi na KPK Maša Jesenšek.

Pahor začenja pogovore

V igri za četrtega predsednika protikorupcijske komisije so štiri imena. Izbirna komisija je kot primerne označila svetovalko predsednika vrhovnega sodišča Tino Brecelj, namestnika predsednika KPK Uroša Novaka, višjega sekretarja službe vlade za zakonodajo in predavatelja Janeza Pogorelca ter vodjo centra za raziskovanje in socialne veščine na policijski akademiji ter docenta na mariborski univerzi Roberta Šumija.

V uradu predsednika republike so po objavi primernih kandidatov napovedali, da bo Pahor opravil temeljite pogovore s predlaganimi kandidati. Kdaj se bo to zgodilo, v njegovem kabinetu niso želeli razkriti. Predsednik republike Borut Pahor je dolžan predlagati novo kandidatko ali kandidata v 30 dneh od prejema poročila o delu izbirne komisije. V tem času bo predsednik republike tudi opravil izčrpne pogovore z vsemi štirimi kandidati, po potrebi s katerim od kandidatov tudi večkrat, so nam sporočili.

Ker je izbirna komisija svoje poročilo Pahorju predala 9. januarja, mora predsednik republike odločitev sprejeti najpozneje do slovenskega kulturnega praznika, 8. februarja.Po naših zanesljivih informacijah bo Pahor v tem tednu opravil vsaj en pogovor z enim izmed kandidatov.

Komisija najlepše o Šumiju

policija.si
Izbirna komisija je Roberta Šumija ocenila za izredno kompetentnega kandidata z visoko stopnjo integritete.

Izbirna komisija je v okviru obrazložitve izbirnega postopka najlepše besede namenila vodji centra za raziskovanje in socialne veščine na policijski akademiji ter docentu na mariborski univerzi Robertu Šumija. Označila ga je za izredno kompetentnega kandidata z visoko stopnjo integritete.

Med kandidati je tudi član politične stranke. Janez Pogorelec je namreč član opozicijske NSi, a v njej nima nobene funkcije. »Njegova politična pripadnost je zmerno desna, glede tega je popolnoma transparenten,« je ugotovila izbirna komisija.

Ob tem velja omeniti, da je Pahorjeva odločitev leta 2014, da za novega predsednika komisije imenuje Štefaneca, v javnosti sprožila pomisleke in opozorila glede njegove povezave s politiko. Štefanec je bil namreč član stranke Pozitivna Slovenija, iz nje je izstopil le dan pred imenovanjem za predsednika protikorupcijske komisije.