Pereča problematika

Varuh človekovih pravic ugotavlja, "da ni dovolj politične volje" in pristojni "ne iščejo dovolj aktivno rešitev"

R.T.
20. 1. 2020, 19.45
Posodobljeno: 20. 1. 2020, 19.49
Deli članek:

Pričakuje odločnejše ukrepanje v boju proti podnebnim spremembam.

Bobo
Varuh človekovih pravic Peter Svetina

Varuh človekovih pravic je na današnji tretji seji Sveta varuha za človekove pravice, namenjeni podnebnim spremembam in podnebni politiki, dejal, da pričakuje odločnejše ukrepanje v boju proti podnebnim spremembam.

»Globalnega segrevanja in podnebnih sprememb ne moremo zanikati. To so dejstva, ki jih potrjujejo tudi znanstvene raziskave. Živeti v čistem, urejenem in zdravem okolju je osnovna človekova pravica, za kar je odgovorna država,« je v uvodnem nagovoru poudaril varuh Peter Svetina. Dodal je, da mora podnebna politika slediti ciljem Pariškega sporazuma, ki ga je naša država ratificirala in velja od začetka januarja 2017 dalje. »Menim, da bi politika morala nastopati odločneje v boju proti podnebnim spremembam. Tudi naše ugotovitve kažejo na to, da ni dovolj politične volje in da pristojni na Ministrstvu za okolje in prostor ne iščejo dovolj aktivno rešitev za obstoječe stanje. Opravičil za pasivnost odgovornih ni. Pričakujem konkretne in takoj vidne rezultate,« je še poudaril varuh.

Na področju okolja in prostora Varuh vsako leto obravnava približno 170 zadev. Največ kršitev se nanaša na moteči hrup, smrad onesnaževanje in sanacijo degradiranih območij.

Državni sekretar z Ministrstva za okolje Marko Maver je povedal, da pripravljajo Dolgoročno podnebno strategijo države do leta 2050 in da bomo prvič v zgodovini Slovenije dobili Zakon o podnebni politiki, ki naj bi ga letos potrdil parlament. Glavni cilj podnebne politike je doseči ogljično nevtralnost - to je ničelno stopnjo neto emisij TGP do leta 2050. Cilji zakona so na eni strani zmanjševati vplive podnebnih sprememb, na drugi strani pa omogočiti prilagajanje nanje, pri čemer bo treba zagotoviti podnebno varnost prebivalcev. Maver je ob tem izpostavil, da bo podnebna politika od gospodarstva zahtevala določene prilagoditve. Sicer pa zakon predvideva spodbujanje razvoja, raziskav in inovacij na področju prilagajanja in blaženja podnebnih sprememb. Da bi podnebno tematiko dvignili na višji nivo, bodo ustanovili Podnebni svet kot posvetovalno telo vlade za področje podnebne politike. Prav tako na ministrstvu ustanavljajo Direktorat za podnebne spremembe.