Sosedje kličejo na pomoč

Podrta ograja in zaraščena parcela, občina pa ne ukrepa

B. Blaić / Dolenjski list
21. 1. 2020, 06.50
Posodobljeno: 21. 1. 2020, 09.34
Deli članek:

Na medije so se obrnili stanovalci Klemenčičeve ulice v Novem mestu. Lastnik ene od hiš v ulici menda že več let ni pokosil zemljišča okrog hiše.

B.B.
Hiše v Klemenčičevi ulici že nekaj let nihče ne vzdržuje.

Kot nam je povedala ena od sosed, je hiša je prazna že kakih deset let, lastnik, dedič prejšnje stanovalke, pa živeč let ne vzdržuje ne hiše ne zemljišča. To je problematično predvsem poleti, ko trava, trnje in drugo grmičevje segajo tudi po meter in več visoko. Bujna vegetacija daje zatočišče polžem, žuželkam in drugemu mrčesu, pa tudi kačam in glodavcem, kar je zelo moteče, potencialno pa tudi nevarno, opozarjajo sosedje, ki ne vedo več, kdo bi jim sploh lahko še pomagal.

SOSEDJE SO OBUPANI, POMOČI PA NE NAJDEJO

Lastnika, ki sicer živi nedaleč stran, sosedje niso videli nekaj že let. »Soseda mi je poleti dejala, da je videla, kako je s te zaraščene parcele prilezla kača. Jaz imam nizko pokojnino, pa vseeno vedno poskrbim, da pride nekdo pokosit mojo zelenico,« je ogorčena ena izmed sosed. »Cela ulica se zgraža nas stanjem hiše in parcele. Pred časom so v hišo celo vdrli in iz nje pobrali bakrene cevi, občasno se v njej tudi kdo zadržuje,« vedo povedati obupani sosedje, ki ne vedo, na koga bi se lahko obrnili za pomoč.Kmetijska inšpekcija v takih primerih res ni pravi naslov za ukrepanje, saj lahko posreduje le pri zaraščanju kmetijskih zemljišč, ta primer pa se nanaša na vegetacijo, ki raste na stavbnem zemljišču.

B.B.
Ograja se je že delno podrla, poleti pa je vsa parcela močno zaraščena.

OBČINSKI ODLOK O UREJANJU NASELIJ IN KRAJINE

V številnih slovenskih občinah za ukrepanje v takih primerih pooblastijo občinski inšpektorat, ki se lahko v postopku opira na določila občinskih odlokov o javnem redu in miru. Odlok, kakršnega so na primer sprejeli na Ptuju, določa, da je zaradi varstva okolja in zunanje podobe kraja prepovedano opustiti vzdrževanje, čiščenje in urejanje zgradb, dvorišč, vrtov, nasadov, poti, ograj in drugih objektov, ki v neurejenem stanju kazijo videz okolice. Kot lahko preberemo v medijskih objavah, v takih postopkih velikokrat zaleže že inšpektorjevo opozorilo lastniku, naj ta poskrbi za zaraščeno zemljišče. Druga možnost so občinski odloki o urejanju podobe naselij in krajine, ki jih omogoča novi zakon o urejanju okolja iz leta 2018.

OBČINA SEDI KRIŽEM ROK

Ko smo v kabinetu novomeškega župana preverili, kako je z možnostjo podobnega ukrepanja v Mestni občini Novo mesto, smo dobili le kratek odgovor, da ima medobčinski inšpektorat v skladu s trenutno veljavnimi akti pristojnost za ukrepanje samo v primerih, ko se vegetacija razraste na cesto. Skratka, če gre verjeti pojasnilom inšpektorata, odloka, ki bi tako ali drugače varoval podobo in urejenost kraja, novomeška občina še ni sprejela. Pa ne bi bilo slabo, če bi ga. 

Profimedia
Pozimi stanje še ni tako kritično, ko pa spomladi požene bujna vegetacija, grmičevje okrog hiše daje zavetje tudi glodavcem in kačam.

Kakorkoli, iz kabineta župana so nam še sporočili, da si bo njihov inšpektor zadevo v kratkem ogledal na terenu, mi pa se sprašujemo, ali ima to sploh kak smisel, če je kakršnokoli ukrepanje res tako nemogoče.