estetski posegi

Slovenci pri lepotnih kirurgih: kaj si popravljamo in koliko smo za to pripravljeni plačati?

Polona Krušec
20. 1. 2020, 20.02
Posodobljeno: 20. 1. 2020, 20.43
Deli članek:

Obiskali smo tri estetske klinike v Ljubljani in lepotne kirurge spraševali, kdo so njihove stranke in katere predele telesa si lepšajo.

Dreamstime
Lepotna kirurga Višnjar in Medved pravita, da ne 'ustvarjata' ekstremnih videzov z naslovnic, na kar prisega Amerika.

Predsodkov do lepotnih posegov je vse manj. To ugotavljajo tudi naši sogovorniki, štirje priznani lepotni kirurgi.

Tako je takih, ki se odločijo, da bodo na svojem telesu nekaj popravili, vse več. Cene posegov so razmeroma dostopne, tehnike, ki izboljšajo videz, pa vse manj invazivne, posledica tega je tudi znatno manjša možnost zapletov. Zanimiv podatek je, da je pri nas število zasebnih klinik, na katerih opravljajo lepotne posege, zadnja leta precej naraslo. Samo na območju Ljubljane deluje več kot deset estetskih klinik, ki urejajo videz.

In medtem ko smo nekoč, kar zadeva estetske popravke, govorili bolj o povečanju dojk ter operacijah nosu in odstranjevanju maščobnih oblog po telesu, se je nabor posegov, s katerimi lahko popravljamo svoj videz, do danes precej razširil. Tako zdaj velja, da skorajda ni mogoče, da kirurgi česa ne bi mogli popraviti na tak ali drugačen način.

Osebni arhiv
Estetski kirurg Krešimir Božikov ima veliko dela predvsem z neinvazivnimi posegi, pomlajevanji obraza s polnili.

Dojke in preoblikovanje telesa

»Že mnogo let, če govorimo o najpogostejših posegih, je stanje nespremenjeno. Na prvem mestu je povečanje dojk, sledijo posegi na obrazu (nos, veke, ušesa, lifting obraza), nato pa liposukcija,« je o tem, katere predele telesa si ljudje pri njem najpogosteje polepšujejo, povedal eden najbolj priznanih slovenskih lepotnih kirurgov, Marjan Fabjan iz Estetike Fabjan.

Na Medved Višnjar estetski kliniki sta nam lepotna kirurga Igor Višnjar in Nevio Medved povedala podobno. »Največ je povpraševanja po preoblikovanju telesa, odstranjevanju neželenih maščobnih oblog z liposukcijo, pri čemer lahko odvzeto maščobo nato uporabimo, da poudarimo prsi ali zadnjico. Prednost novih, inovativnih tehnik je, da se posegi vse manj invazivni, zato je okrevanje bistveno krajše,« sta dejala kirurga, ki sta z novim letom v Slovenijo »pripeljala« dve novi tehnologiji. Pri prvi gre za trenutno ene najbolj kakovostnih in varnih prsnih vsadkov, ki ustvarijo naraven videz oprsja. »Zaradi njihove mehkobe se dojki premikata popolnoma naravno ter sledita gibom in položaju telesa,« sta poudarila. Druga novost na njuni kliniki pa je naprava za nekirurško zatezanje kože. »Na mestih, kjer se ohlapna koža po navadi pojavlja, pa naj gre za podbradek, nadlahti, trebušček, stegna ali kolena, smo do zdaj za lep videz poleg odstranitve maščobe morali kožo odstraniti kirurško, pri tem pa je bilo treba vzeti v zakup dolge brazgotine. To se je z novo tehnologijo spremenilo; skozi le nekaj pet milimetrov dolgih rezov opravimo zatezanje kože, brez brazgotin, in dosežemo naraven, čvrst videz, okrevanje pa je minimalno,« sta povedala mlada kirurga, ki se neprenehno izobražujeta ter spremljata novosti na mednarodnih kongresih in simpozijih.

Sašo Švigelj
Medved Višnjar estetsko kliniko sta ustanovila lepotna kirurga Igor Višnjar (desno) in Nevio Medved (levo).

Trendi iz Hollywooda

»Ljudem je vse bolj pomembno, kako se počutijo v svoji koži, saj se zavedajo, da je to temelj zadovoljnega, samozavestnega življenja. In lepotni posegi so namenjeni temu. Naj poudarim, da mi ne 'ustvarjamo' ekstremnih videzov z naslovnic, na kar prisega Amerika, od koder prihajajo prenapihnjene ustnice, pretirano ozki pasovi in sila izbočene zadnjice, ampak čisto običajnim ljudem pomagamo do osvežitve, izboljšave videza na tak način, da je vse skupaj videti naravno,« sta pojasnila Višnjar in Medved.

Ob tem sta pohvalila svoje kliente, saj k njima ne prihajajo z nemogočimi željami. Pravita celo, da so Slovenke, ženski spol predstavlja glavnino njunih odjemalcev, kar konservativne, vendar v pozitivnem smislu. »Zavedajo se, kaj so skladnost in proporci. Njihove želje so realne. Namreč, če navedem primer: ženski, ki je sicer po postavi drobna, pri nas ne bi priporočali izjemno velikih prsi, saj ji ne bi pristajale. Najino vodilo je, da mora poseg izboljšati samopodobo in povrniti samozavest. Vedno imava pred očmi skladnost, harmonijo in ravnovesje celotnega telesa, ne samo na primer oprsja. Govorimo o individualizirani lepoti,« poudarita. Med njunimi strankami so tako znani Slovenci kot običajni ljudje. »Lepotni posegi niso več rezervirani samo za zvezde, elito,« sta še dejala.

Brisanje pečata časa – gub

Marjan Fabjan spregovori tudi o številkah. Pravi, da po podatkih ameriškega združenja plastičnih kirurgov letno povečanje števila estetskih operacij v ZDA znaša okrog deset odstotkov. »Za Evropo nimamo podatkov, vendar je po naših ocenah trend povečevanja števila lepotnih posegov posledica večje ponudbe in medijev, ki vplivate na javno mnenje.« Fabjanove klinike lepote so sicer razsejane ne samo po več krajih pri nas, temveč tudi v drugih državah Evrope, kjer na leto opravijo okrog 1200 večjih lepotnih posegov.

Estetika Fabjan
Eden najbolj priznanih slovenskih lepotnih kirurgov, Marjan Fabjan, na sliki skupaj z ženo Zoro, anesteziologinjo. Skupaj že skoraj 30 let uspešno vodita Estetiko Fabjan.

Tudi Krešimir Božikov, specialist plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije s Klinike Božikov, opaža, da se število tistih, ki se odločijo za obisk pri estetskem kirurgu, skozi leta povečuje, »saj tovrstne storitve tudi v Sloveniji postajajo družbeno vse bolj sprejemljive. Res pa je, da se število posegov neinvazivnega pomlajevanja povečuje bolj kot število klasičnih kirurških lepotnih posegov.«

Kaj pa cene?

»Med neinvazivnimi tretmaji je tako pri nas kot v svetu najpopularnejše pomlajevanje z botoksom, sledi pa pomlajevanje z dermalnimi polnili na osnovi hialuronske kisline. Med kirurškimi posegi se pri nas v ospredje prebija korekcija vek oziroma blefaroplastika, za katero se odločajo predvsem ženske,« je povedal dr. Božikov, ki ga na teden obišče okoli 50 ljudi, ki si želijo izboljšanega videza.

Estetika Fabjan
Povečanje prsi, stanje pred posegom in po posegu pri dr. Fabjanu

Poglejmo, koliko bi morali plačati za posamezne posege. Če bi se odločili za povečanje dojk s protezami, nas bo to stalo med 2000 in 3000 evri. Tudi cena liposukcije je v tem cenovnem razponu, prav tako korekcija nosu. Povečanje ustnic z operacijo stane okoli 800 evrov, korekcija vek med 1000 in 2000 evri. Zategovanje obraza (lifting) v splošni anesteziji lahko stane tudi do 8000 evrov, odprava ginekomastije pri moških v splošni anesteziji pa malo več kot 2000 evrov.

Slovenci operirajo tujke

Lepotni kirurg Marjan Fabjan pravi, da so cene operacij odvisne od ponudbe in povpraševanja. »V Sloveniji se je ponudba v zadnjih letih bistveno povečala, kar je močneje znižalo konkurenčne cene nekaterih ponudnikov. Je pa Slovenska 'pogača' dvomilijonska, zato smo mi že desetletje prisotni tudi zunaj meja, na italijanskem, 50-milijonskem tržišču, svoje klinike pa smo 'razsejali' tudi v Stuttgart, Skopje, Prištino in Novi Sad,« je povedal.