Starejši možakar na Ptuju

Devetletna deklica: »Rekel je, ali greva f....!«

Dženana Kmetec / Štajerski tednik
21. 1. 2020, 06.45
Deli članek:

V nakupovalnem središču Qlandia na Ptuju moški verbalno nadleguje otroke.

Profimedia
Z nespodobnimi povabili se kršitelj zadnje čase loteva otrok.

Že kar nekaj časa starejši možakar v enem izmed nakupovalnih središč na Ptuju nadleguje ljudi. Stvari pa očitno postajajo vse bolj resne, saj se v zadnjem času z opolzkimi besedami in nespodobnimi povabili loteva otrok.

»Se znaš poljubljati?«, »Si že kdaj f.....?«, »Greva f....« in podobne stavke je zdaj že več otrokom namenil starejši možakar, ki se redno zadržuje v ptujski Qlandii.

V našem uredništvu imamo konkretne podatke o dveh primerih iz minulega tedna, ko sta bili deklici v omenjenem nakupovalnem središču deležni takšnih nagnusnih vprašanj starejšega moškega. Kot je dejala desetletna T., je moški pristopil k njej in njeni prijateljici, medtem ko je mama sedela na pijači v neposredni bližini. Ogovoril ju je in spraševal, ali sta še nedolžni in ali sta za seks. Pobegnili sta in o tem, kar se je zgodilo, povedali staršem. Poklicali so policijo, ki je prišla in možakarju napisala plačilni nalog. Skoraj identičen primer se je zgodil le nekaj dni prej. Pred eno izmed trgovin je možakar pristopil k devetletnici in ji govoril opolzke stvari. To naj bi počel tudi sicer, večkrat naj bi se približal tudi starejšim ženskam. Primerov je najbrž veliko, a v nasprotju s starejšimi, ki najverjetneje stvari niso jemali resno, so na srečo starši mladih deklet primere prijavili policiji.

Policija istega kršitelja obravnavala že večkrat

Miran Šadl, tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor, je potrdil, da sta bila ptujska policista v petek, 10. januarja, res napotena v enega od nakupovalnih centrov na Ptuju, od koder je mati desetletne deklice sporočila, da je znana oseba, ki se zadržuje v trgovskem centru, njeno hčer vprašala opolzko stvar, ni pa je k ničemur nagovarjala: »Šlo je za verbalno vprašanje, moški pa je takoj za izrečenim vprašanjem nadaljeval hojo v pritličju trgovskega centra. Ker ni bilo podanih elementov kaznivega dejanja, sta policista kršitelju izdala plačilni nalog zaradi kršitve prvega odstavka 6. člena Zakona o javnem redu in miru.« Zaradi nespodobnega stavka so policisti v istem centru istemu kršitelju že prejšnji mesec, 17. decembra, izdali plačilni nalog zaradi kršitve Zakona o javnem redu in miru. To pa nista osamljena primera. Kot so potrdili na policijski upravi, je ta isti kršitelj prejel več plačilnih nalogov: v začetku novembra 2019, ko se je nedostojno vedel do varnostnice, junija 2019, ker je žalil mimoidoče, marca 2019, ker se je sprl s tremi mladoletnicami, in maja 2019, ko je vsiljivo beračil pred tem centrom. »Gre za moškega, ki se občasno zadržuje v enem od trgovskih centrov na Ptuju in občasno verbalno, s kakšnim stavkom neprimerne ali opolzke vsebine, ogovarja mimoidoče. Ko policisti prejmejo takšno obvestilo, takoj ugotavljajo elemente kaznivega dejanja ali prekrška in zoper kršitelja zmeraj dosledno ukrepajo,« je dodal Šadl.

Junija lani so policisti zoper moškega podali tudi kazensko ovadbo zaradi groženj, ki jih je ob tem, ko je žalil mimoidoče, izrekel tam zaposleni prodajalki. Policijska uprava opozarja, da je pomembno, da se otroci in mladoletniki stiku s tem javnosti večinoma znanim kršiteljem – povratnikom  v trgovskem centru izogibajo, ter svetuje, da če jih tako ali podobno nagovarja, naj to takoj naznanijo policiji.