Sova

Knovs pričakuje Šarca in Črnčeca

J.P./STA
19. 1. 2020, 10.35
Posodobljeno: 19. 1. 2020, 10.37
Deli članek:

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb prihodnji teden od predsednika vlade Marjana Šarca in državnega sekretarja v njegovem kabinetu Damirja Črnčeca pričakuje pojasnila o zaposlovanju na Sovi.

Bobo
V minulih mesecih so odmevali napeti odnosi med Knovsom in Sovo (fotografija je arhivska).

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) bo nadaljevala obravnavo glede nadzora nad zakonitostjo in preudarnostjo zaposlovanja na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova). Prihodnji teden bo temu posvetila dve seji, ki bosta potekali v torek in petek, nanju pa so povabili predsednika vlade Marjana Šarca in državnega sekretarja v njegovem kabinetu Damirja Črnčeca.

Šarec je že napovedal, da se bo vabilu odzval, in sicer iz spoštovanja do parlamentarizma in do same institucije, "ne pa do tistih, ki to komisijo vodijo". Medtem ko so v SDS in NSi prepričani, da je bil razpis za zaposlitev na Sovi, kjer je bila zaposlena Šarčeva znanka, prirejen, pa je premier očitke že večkrat zavrnil. Kot je poudaril, je pristojni inšpektorat pri zaposlitvah na Sovi ugotovil le manjše nepravilnosti, ki so administrativne narave, niso pa takšne, da bi morali prekiniti pogodbo o zaposlitvi. Spomnil je tudi, da je Sova sama zaprosila inšpektorat za javni sektor za nadzor, ker so v opoziciji sprožali različne govorice.

V minulih mesecih so namreč odmevali napeti odnosi med Knovsom in Sovo, v središču pa je bila zaposlitev znanke premierja Šarca na agenciji. Po polemikah v javnosti in poizvedovanju Knovsa je inšpektorat za javni sektor na pobudo Sove na agenciji opravil nadzor nad zaposlitvijo štirih javnih uslužbencev in ugotovil nekaj kršitev. Izrekel je ukrepe, ki se nanašajo na pravilno poslovanje agencije v prihodnje, za razveljavitev sklenjenih pogodb pa ni bilo zakonskih pogojev.