Aleksandro Pivec je podprlo 143 delegatov, Karl Erjavec je dobil 80 glasov.

Predsednik vlade in LMŠ Marjan Šarec je novi predsednici DeSUS že izrekel "iskrene čestitke za prepričljivo zmago". Na Twitterju ji je zaželel uspešno delo v stranki, predvsem pa tvornega sodelovanja v koaliciji. 

Nova genarija politikov?

Pivčeva je v nagovoru takoj po izvolitvi dejala, da ji je v izjemno čast in veselje, da so ji izkazali zaupanje. "Resnično sem vesela in ganjena," je dejala in se delegatom zahvalila za zaupanje. Kot je dejala, vodenje DeSUS prevzema s ponižnostjo in odgovornostjo.

Odgovornost za vodenje te države po njenih besedah prehaja na novo generacijo politikov, ki bodo z drugačnimi praksami skušali iskati odgovore na največje izzive, ki čakajo prihodnje generacije.

Strniti vrste

Dejala je, da jih čaka ogromno dela, pri tem pa bodo izhajali iz bogatih izkušenj stranke, tako dobrih kot slabih. "Pomembna bodo znanje in izkušnje prav vsakega od nas," je dejala in pozvala, da pozabijo na zamere. Želi si, da od tega trenutka delujejo kot enotna ekipa - morda občasno z različnimi pogledi, a skupnimi cilji.

Demografski trendi Slovenije bodo po njenih besedah terjali takojšnje in hitre ukrepe. Opozorila je, da ne smejo dopustiti, da bi se nove generacije starejših soočale s socialno izključenostjo in revščino. Dostojna starost mora biti, kot je dejala nova predsednica DeSUS, ena največjih vrednot družbe, ob tem pa ne bodo pozabili na mlajšo generacijo.

A pri zasledovanju tega cilja v DeSUS ne bodo pristajali na vse kompromise, ne dobo sklepali zavezništev brez jasno opredeljenih konkretnih ukrepov za izboljšanje položaja starejših. "Naša naloga bo, da v naslednjih mesecih in letih strnemo vse zanje in izkušnje, da nam ne bo treba več trepetati in da bomo dosegli prag parlamenta," je dejala.

Erjavcu se je zahvalila za dosedanje vodenje stranke in vse uspehe v zadnjih 15 letih. Vsem, ki želijo stranki svetlo prihodnost, ponuja roko, energijo in znanje, da skupaj spreminjajo Slovenijo in življenje ljudi na bolje. Zavezala se je, da bo delovala pošteno, iskreno in z vsem srcem za dobro stranke.

Aleksandra Pivec
Novice Svet24
Pivčeva je premagala Erjavca in prevzela vodenje DeSUS.

Odstopil bo s položaja ministra za obrambo

Erjavec je po porazu napovedal odstop z mesta ministra za obrambo."Kdaj bom odstopil, še ne vem, ampak bo to zelo hitro,"je napovedal Erjavec, ki je stranko vodil 15 let. Kot je še dejal, ostaja član DeSUS.

Aleksandra Pivec
Novice Svet24
Pivčevo je podprlo 143 delegatov, Erjavec je dobil 80 glasov.

Karl Erjavec
Novice Svet24
Erjavec napovedal odstop z mesta ministra za obrambo.

Spodaj si lahko ogledate posnetke govorov obeh protagonistov.

Več sledi.