V vladi ni zato, da bi užival

Erjavec potožil: Če želiš kar koli doseči, je boj izjemno trd, če si preveč siten, pa dobiš interpelacijo

J.P./STA
18. 1. 2020, 18.09
Posodobljeno: 18. 1. 2020, 18.11
Deli članek:

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je v kongresnem nagovoru spomnil na začetke v stranki in na borbo v vladah, ki je potrebna za dosego njihovih ciljev.

Bobo
Karl Erjavec

Po njegovi oceni prihajajo prelomni trenutki: "Imamo manjšinsko vlado, ves čas nad nami visijo parlamentarne volitve. Zelo pomembno je, da bi kongres stranko povezal, združil in povečal zaupanje."

Karl Erjavec je v nagovoru članom kongresa, na katerem se poteguje za peti mandat na čelu stranke, spomnil, da je uresničil svojo obljubo, ki jo je dal leta 2005 ob prevzemu vodenja stranke. In sicer, da stranka DeSUS nikoli več ne bo trepetala za vstop v parlament in da nikoli več ne bo najmanjša parlamentarna stranka.

Povzel je trdo delo stranke v vladi in opozoril, da ni vedno lahko doseči ciljev. DeSUS je namreč po njegovem mnenju motnja v političnem prostoru, saj uresničitev programa zahteva veliko proračunskih sredstev. "Če želiš kar koli doseči, je boj izjemno trd, če si preveč siten, pa dobiš interpelacijo ...," je potožil.

Ob tem je poudaril, da so programi lahko lepi in se lepo slišijo ter da takoj podpiše tisto, kar sta predstavila protikandidata. A če ne prideš v DZ in v vlado, programa ne moreš izvajati, je opozoril.

Zatrdil je še, da osebno ni v vladi zato, da bi užival. Spomnil je na odgovornost in med drugim omenil odločitve v primeru vračanja slovenskih vojakov iz Iraka.

Sicer pa Erjavec meni, da ima DeSUS odličen program in ne vidi potrebe, da bi jeseni imeli programski kongres, ki ga je v primeru izvolitve napovedala protikandidatka Aleksandra Pivec. Prepričan je, da je stranka v DZ, ker vodijo dobro politiko. A tisti, ki mislijo, da bodo vedno 100-odstotno uresničili koalicijsko pogodbo, po njegovih besedah ne vedo, kaj je politika. Včasih je namreč spopad v koaliciji močnejši kot spopad z opozicijo, ker se v koaliciji deli proračunski kolač, je poudaril.

Če bo izvoljen, bo za ponedeljek sklical izvršni odbor stranke, na katerem bo predlagal, da takoj vložijo zakon o demografskem skladu. Prav tako bo predlagal, da takoj vložijo zakon glede vdovskih pokojnin. Ob tem se je strinjal z nekaterimi ocenami, da izgubljajo zaupanje upokojencev, ker se preveč prilagajajo koaliciji.