Slovenija

Nepravilnosti, ki jih je glede zaposlovanja na Sovi ugotovil inšpektorat, odpravljene

A.S./STA
17. 1. 2020, 21.30
Posodobljeno: 17. 1. 2020, 21.35
Deli članek:

Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) je odpravila vse štiri manjše nepravilnosti, ki jih je glede zaposlovanja v Sovi ugotovil inšpektorat za javni sektor, so za POP TV potrdili na agenciji in inšpektoratu. S tem je inšpektorat zaključil celoten postopek preverjanja zaposlovanja na Sovi, tudi v zadevi znanke premierja Marjana Šarca.

STA
V minulih mesecih so sicer odmevali napeti odnosi med Knovsom in Sovo, v središču pa je bila zaposlitev znanke premierja Šarca na agenciji.

Zaposlovanje na Sovi je sicer danes obravnavala tudi Komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs). Seje se je udeležil tudi direktor Sove Rajko Kozmelj. Po poročanju televizije naj bi članom Knovsa med drugim pojasnil, da je inšpekcijski nadzor nad Sovo zdaj tudi dokončno zaključen, potem ko je Sova ta teden dokazala, da zdaj upošteva prav vsa njegova priporočila.

V minulih mesecih so sicer odmevali napeti odnosi med Knovsom in Sovo, v središču pa je bila zaposlitev znanke premierja Šarca na agenciji. Mediji so poročali tudi o zaposlitvi sorodnice nekdanje predsednice NSi, danes pa evropske poslanke Ljudmile Novak.

Po polemikah v javnosti in poizvedovanju Knovsa je inšpektorat za javni sektor na pobudo Sove na agenciji opravil nadzor. Ugotovitve je članom Knovsa decembra predstavila glavna inšpektorica za javni sektor Lidija Apohal Vučković.

Vučkovićeva je sicer javnosti že pojasnila, da so pri zaposlitvah štirih uslužbencev na Sovi ugotovili več formalnih kršitev. Preverili so "tudi dve zaposlitvi, glede katerih se je pojavljal dvom o tem, ali sta bili zakoniti". Nepravilnosti, ki so se omenjale v javnosti, pa po njenih navedbah ni bilo.

Knovs sicer z obravnavo te teme še ni zaključil. Prihodnji teden naj bi gostili premierja Marjana Šarca in državnega sekretarja v njegovem kabinetu Damirja Črnčeca.