Manever

Janša naj bi Toninu obljubil, da ga bo podprl za mandatarja

Mihael Korsika
17. 1. 2020, 20.10
Posodobljeno: 17. 1. 2020, 21.38
Deli članek:

Predsednik SDS Janez Janša naj bi voditelju Nove Slovenije Mateju Toninu obljubil, da ga bo podprl za mandatarja, če mu uspe oblikovati novo koalicijo, na spletni strani poroča Reporter, ki se sklicuje na vire blizu prvaka SDS. Vodenje vlade v obstoječih razmerah namreč Janše naj ne bi zanimalo. Prvi mož NSi zadeve ne želi komentirati.

STA
Zgodbo o drugačni vladni koaliciji je sprožil predsednik SDS Janez Janša.

Vse se je začelo v nedeljo zvečer, ko je predsednik SDS Janez Janša v pogovoru za nacionalno televizijo najprej ocenil, da je koalicija klinično mrtva, in nadaljeval, da se bo v prihodnjih tednih pokazalo, »ali je kdo dovolj ambiciozen, da sestavi novo vlado«.

V javnosti so se nemudoma začela ugibanja o zakulisnih dogajanjih in morebitni drugačni poslanski večini, ki jih je še dodatno okrepil predsednik NSi Matej Tonin, ki je razkril, da naj bi pogovori o alternativnih koalicijah med nekaterimi koalicijskimi in opozicijskimi strankami potekali ves čas.

Tonin nasedel Janševi igri?

Predsednik vlade Marjan Šarec je v pogovoru za nacionalno televizijo glede možnosti predčasnih volitev dejal, da prihodnosti ni nikoli napovedoval, saj to prepušča vedeževalkam. Po njegovi oceni sicer v opoziciji nimajo najboljših sposobnosti vedeževanja. »Janša je že v prvem mesecu mandata napovedal predčasne volitve, a se to ni zgodilo. Tonin pa ne bi bil za vedeževalca. Leta 2009 je objavil anketo, kako bo župan, čez eno leto sem jaz postal župan. Ni najbolj verodostojen, da bi mu kar verjeli na besedo,« je dejal Šarec.

Vse koalicijske stranke so odločno zanikale, da bi v ozadju potekali kakršnikoli pogovori z SDS ali NSi o novi vladni koaliciji. Po poročanju revije Reporter naj bi šlo pri vsem skupaj za Janševo taktično igro, v katero se je ujel Tonin.

Janša naj bi namreč Toninu obljubil podporo za mandatarja, če mu uspe oblikovati novo koalicijo, so na Reporterju izvedeli od zaupnega vira blizu največje opozicijske stranke. Ob tem naj bi Janša dejal Toninu, da ga vodenje vlade v obstoječih političnih razmerjih ne zanima, zato pa naj bi Tonin njegovo ponudbo zagrabil z obema rokama.

»Toda z zadnjim nastopom na televizijah si je naredil medvedjo uslugo, saj ga v koalicijskih strankah ne jemljejo več resno, prav tako so zaskrbljeni v njegovi NSi, kjer vse manj verjamejo, da bo po kongresu Desusa koalicija res razpadla ter da bosta vlado Marjana Šarca zapustila SMC in SAB,« še piše Reporter.

Prvak NSi se je zavil v molk

Predsednika NSi smo povprašala za komentar, a zadeve ni želel komentirati. Iz zanesljivih virov pa smo izvedeli, da so ob nedavnem sprejemanju proračuna in obravnavi predloga za imenovanje Angelike Mlinar za kohezijsko ministrico, katere potrditev je bila negotova do zadnjega, vendarle potekali nekateri pogovori o mogočem sodelovanju v prihodnje. Med drugim se je po naših informacijah predsednica SAB Alenka Bratušek pred časom na štiri oči srečala s Toninom, a ni znano, kaj je bila tema pogovora.

Ob tem nam je opozicijski vir še razkril, da SDS v primeru oblikovanja drugačne koalicije, v kateri bi sodelovali, ne vztraja več pri tem, da bi jo moral voditi Janez Janša, torej bi bili vodenje vlade pripravljeni prepustiti tudi drugi stranki.

V javnosti sicer v začetku tedna zaokrožilo več imen za morebitnega novega mandatarja. Poleg Toninega imena se pojavlja tudi prvak SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek, kar pa so v SMC, kot že zapisano, zanikali. »Koalicija deluje in ministrstva, ki jih vodijo ministri iz vrst SMC, imajo še nekaj zakonodajnih in drugih načrtov, ki jih nameravajo izpeljati. V luči tega ni nobenega razloga, da bi prekinjali navsezadnje tudi lastno delo,« je za Reporter dejal vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič.

Nazadnje se je pojavila informacija, da naj bi se prvaka SDS in SMC zelo pogosto sestajala in da naj bi novo vlado prevzel menedžer, ki naj bi ga v dogovoru z Janšo poiskal Počivalšek. Tudi ta novica naj bi bila lažna, je dejal Zorčič.

»Drži le to, da je vlada manjšinska in da bo vedno znova iskala glasove svoje zakonodajne predloge. Prav te okoliščine pa so lahko tiste, ki bodo pospešile dogajanje v vladi, bodisi da bo prišlo do reorganizacije bodisi do razpada, če bo prišlo do kakršnegakoli konflikta v vladi. A za zdaj tega ni. Če bo do tega prišlo, se bodo zagotovo zgodili različni pogovori, do takrat pa je to, kar se dogaja zadnje dni, zelo preuranjeno,« je še dejal za Reporter, ki bo celotno ozadje razkril v ponedeljkovi izdaji.

Bobo
Janša naj bi Toninu obljubil podporo za mandatarja, če mu uspe oblikovati novo koalicijo,