Strup, steklo, celo žeblji

Kdo tako zelo sovraži pse, da jih zastruplja?!

P.K.
16. 1. 2020, 19.23
Deli članek:

Lastniki kužkov so vznemirjeni, saj v naravi srečujejo vse več sumljivih priboljškov, ki vsebujejo strup, zaradi katerega lahko žival celo pogine.

Dreamstime
Sum zastrupitve psa ali druge živali moramo naznaniti policiji (fotografija je simbolična).

P.K.
V Solkanu je pred časom naš bralec našel ta priboljšek, v katerem je bil strup,

Na spletnih forumih in družbenih omrežjih se zbira in povezuje veliko ljudi, ki imajo doma hišne ljubljenčke. Drug drugega svarijo, naj bodo na sprehodih previdni, saj v zadnjem času videvajo veliko hrane, v katero malopridneži skrijejo koščke stekla ali strup, kar lahko psa pokonča. »Nisem štela, ampak v zadnji polovici leta je v čudnih okoliščinah, potem ko so se vrnili s sprehodov, poginilo že vsaj 10 do 15 kužkov, vključno z mojim Arijem. Vsi so imeli podobne simptome, znake zastrupitve, tako da je jasno, da so nekaj pojedli, medtem ko so uživali svoj čas na prostem. Prosim, bodite previdni, ko jih vozite ven,« je na enem od spletnih forumov v zadnjih dneh zapisala Maja M., lastnica pasjega prijatelja, ki je poginil po tem, ko je na travniku pod vasjo blizu Nove Gorice nekaj pojedel.

Strup, steklo, celo žeblji

Lansko poletje je bilo napeto v ljubljanski Šiški, kjer je nekdo nastavljal meso s strupom in zdrobljenim steklom. Prav tako v Ljubljani, vendar na Viču, je lani neki sprehajalec psa našel klobaso z rezilom britvice. Tudi v Solkanu na Primorskem je pred časom nekdo nastavljal hrano s strupom, prav tako v Komendi. Marca lani je policija sprejela prijavo o sumu zastrupitve psa na območju Dobrunj. Po zbranih podatkih so ugotovili, da naj bi kosmatinec zaužil klobaso s strupeno snovjo, zaradi katere je nato večkrat bruhal. Hudo je bilo lani pozimi na območju Košnice pri Celju, kjer so v nekaj tednih, domnevno zaradi zastrupitve, v hudih krčih umrli štirje psi.

Večinoma se povsod pojavlja enaka praksa – v priboljške dajo strup za miši in polže, steklo, včasih pa celo žeblje ali druge ostre predmete. Zadnja vest o sumljivih priboljških s travnikov prihaja iz Štajerske, kjer je tudi sicer, tako poroča portal Pes moj prijatelj, največ namernih zastrupitev psov.

Nov primer

»Takšni kosi klobas ležijo v Slovenski Bistrici na poti ob cerkvi skozi park, ob pokopališču in na travniku na koncu pokopališča. Predvidevam, da je hrana zastrupljena in v bistvu vaba psom ter drugim živalim. Ker ne vem, zakaj bi jih sicer bilo toliko. Jaz sem jih pobrala in vrgla v smeti, vendar vseeno previdnost ni odveč,« je na facebooku sporočila Klara S.

Pod njen zapis se je oglasilo ogromno ljudi, ki se je zgražajo nad vse pogostejšo prakso tistih, ki jim gredo kosmati človekovi prijatelji očitno iz nekega razloga na živce. Ti so se predvsem spraševali, kako naj ukrepajo, kdo sploh posreduje v takih primerih. Seveda se je treba, če se pes začne tresti, bruhati ali celo postane neodziven, nemudoma odpraviti k veterinarju, sicer pa je pomembno, kar večina ne stori, da sum zastrupitve psa ali druge živali naznanijo policiji.

Denarna kazen, celo zapor

Zastrupljanje živali je kot prekršek opredeljeno v zakonu o zaščiti živali, vendar gre pri tem lahko tudi za kaznivo dejanje mučenje živali. Zakon o zaščiti živali ga opredeljuje kot vsako ravnanje ali opustitev ravnanja, storjena naklepno, ki živali povzroči hujšo poškodbo ali dalj časa trajajoče ali ponavljajoče se trpljenje ali škodi njenemu zdravju. Isti člen kot mučenje živali šteje tudi nepotrebno ali neprimerno usmrtitev živali. Kazenski zakonik za kruto ravnanje z živalmi predvideva denarno, za hujše oblike mučenja živali tudi zaporno kazen.