Več podrobnosti o iskalni akciji

FOTO in VIDEO: Reševalci prehodili tudi do 10 kilometrov, ob poškodovanemu Roku čakala močno utrujena psička Šaka ...

S.R.
15. 1. 2020, 16.35
Posodobljeno: 15. 1. 2020, 18.22
Deli članek:

Na teren se je že navsezgodaj odpravila številčna ekipa reševalcev. Iskanje je bilo naporno, teren zahteven, razmere pa težavne, a se je na koncu vse razpletlo srečno.

PU Kranj
Obe psički sta že na varnem, Rok pa je pristal v bolnišnici.

Kot smo že poročali, se je pogrešani Rok svojcem nazadnje javil včeraj ob 14. uri. Takrat je skupaj z dvema psičkama začel sestop z Blegoša, 1562 metrov visokega in za Ratitovcem drugega najvišjega vrha v Škofjeloškem hribovju. Že včeraj so na parkirišču Črni kal našli njegov zapuščen avtomobil, iskalna akcija pa se je nadaljevala tudi danes. Na srečo se je končala srečno. Kranjski policisti so namreč sporočili, da so Roka našli živega, a poškodovanega, zaradi česar je pristal v bolnišnici.

Tiskovni predstavnik PU Kranj Bojan Kos je zdaj pojasnil več podrobnosti o iskalni akciji in srečni rešitvi. Po Kosovih besedah je Roka, potem ko so ga včeraj iskali do 2. ure ponoči, že v zgodnjih jutranjih urah začelo iskati več kot 30 gorskih reševalcev, vodnikov reševalnih psov in policistov, pri čemer so imeli tudi pomoč iz zraka. Teren, na katerem so ga iskali, je zelo zahteven, obsežen, strm in pomrznjen, razmere na višini nad 1400 metrov pa so bile težavne, saj sta iskanje močno ovirala »zelo gosta megla in močan veter.« V teh razmerah je skoraj vsak iskalec oziroma reševalec prehodil tudi do deset kilometrov, pri čemer so pregledovali markirane poti, bližnjice in vsa možna brezpotja, še dodaja Kos.

PU Kranj
Psička Šaka je vestno čakala ob Roku, bila je utrujena, a nepoškodovana.

Malo po 13. uri se je reševalcem in Roku vendarle nasmehnila sreča, ko so ga skupaj s psičko Šako našli na povsem drugem koncu v Javorjevi dolini tik nad vasjo Volaka. Gre sicer za območje, ki je bilo zajeto v iskanje, ključna pri lociranju pa je bila ravno Šaka, ki je bila močno utrujena, a nepoškodovana. Nepoškodovana je bila tudi druga psička Missy, ki so jo našli že včeraj. Obe psički sta že v varnih rokah družine, Roka, ki je bil tudi podhlajen, pa so z vojaškim helikopterjem prepeljali v bolnišnico. Vse okoliščine izginotja in nastanka poškodb policisti še ugotavljajo, a zaenkrat vse kaže, da je šlo za nesrečo. Rok se je v gore sicer odpravil ustrezno opremljen.

Policisti ob tej priložnosti poudarjajo, naj planinci opozorila o nevarnih in težkih razmerah v gorah jemljejo resno in naj jih upoštevajo. »Temu realno pritrjuje tudi današnja iskalno-reševalna akcija. Z ugotovitvami bodo policisti tako kot v vseh takih primerih seznanili pristojno državno tozilstvo,« zaključuje Kos.

PU Kranj
Reševalci so opravili izjemno delo.