ŽIVLJENJE V ZDA

Mihovo srce je ves čas hrepenelo po domu

Zdenka Golub, MV
15. 1. 2020, 21.30
Deli članek:

Visoki jubilej je v zimskih mesecih lanskega leta praznoval Podlehničan Miha Kores, ki je za boljšim življenjem pred več kot 50 leti odpotoval v Ameriko.

Sandi Špah
Rojstni dan je praznoval v družinskem krogu, zapeli pa so mu tudi nekaj ljudskih pesmi.

Slavljenec Miha Kores, leta 1939 rojen v Dežnem pri Podlehniku, je zrasel v družini s petimi otroki, na majhni kmetiji, in je že zgodaj okusil težko haloško življenje. Kmalu si je poiskal delo v Mariboru na železnici. Nato pa je moral odslužiti vojaščino. Po vrnitvi domov sta se zbližala z rojakinjo Pepco in se leta 1961 poročila v Župnijski cerkvi sv. Trojice v Halozah. Preselila sta se na Ptuj in Miha je nekaj časa delal na žagi, nato pa v Tamu v Mariboru, kjer se je izučil za strugarja in prejel boljše delovno mesto. Dve leti po poroki ju je svakinja Anica navdušila za daljno potovanje v Ameriko. Štiri leta je trajalo, da sta si uredila vso dokumentacijo za odhod, in 17. aprila 1967 sta odpotovala v obljubljeno deželo za boljšim življenjem. Šele ko sta stopila na tuja tla, ko je bila domovina daleč, sta spoznala, kako zelo pogrešata domače kraje ter sorodnike in prijatelje. Za nekaj časa sta se naselila v Chicagu, kjer je bilo največ Slovencev. Prvih pet let je bilo zelo težkih, saj sta se morala učiti tudi tujega jezika in poiskati primerno delo.

DELO V ŽUPNIJI IN VRNITEV V SLOVENIJO

Miha Kores je 80 let praznoval lani v krogu svojih prijateljev, z njimi je zaplesal in se od srca nasmejal humorističnim nastopom ter z veseljem v srcu prisluhnil domači lepi ljudski pesmi. 

Že leta 1972 sta si kupila prvo hišo in mirnejše zaživela. Imela sta srečo, ker sta prišla med domače izseljence in dobre ljudi. Zaživela sta v bližini Lemonta, delovala v župniji sv. Martina Slomška, v slovenskem verskem središču. Tam sta postala ožja sodelavca v cerkvi. Vsi, ki so prišli iz Slovenije, so se ustavili najprej v njunem domu. Vsem sta od srca rada pomagala. Miha je čebelaril, oba pa sta bila navdušena ribiča. Nista pa imela svojih otrok, zato sta se odločila za posvojitev. Zdaj imata že deset let starega vnuka Jashoa in pet let staro vnukinjo Viktorijo, ki pa ju žal malo vidita, saj je hčerka z družino ostala v Ameriki. Velikokrat se slišijo po telefonu, si pišejo in tudi zdomci jima prinesejo pozdrave. Bolj ko so tekla leta, bolj si je Miha želel domov, in tako sta 7. aprila 2005 prišla domov. Poiskala sta si lep košček zemlje, od koder se oko sprehodi po gričih, kjer sta preživela otroštvo. Vidita tudi župnijsko cerkev in zvon, ki ju vabi k maši. Nemudoma sta se privadila življenja v domačih Halozah. Srečna sta doma, urejata si dom in okolico z lepim vrtom ter s sadovnjakom. V njunem domu je vsakdo dobrodošel.