Slovenija

V kratkem so jih odkrili turisti s celega sveta

M.G./Štajerski tednik
15. 1. 2020, 21.00
Deli članek:

Odkar so se ptujske župnije povezale, so ostali prazni tudi nekateri prostori v nadžupniji sv. Petra in Pavla na Ptuju. Od avgusta lani pa je del proštije preurejen tudi v sobe za turiste.

C.G.
Sobe niso namenjene petičnežem.

V preteklih dveh oziroma treh letih so se trudili, da bi jim poiskali novo vsebino oziroma namembnost, razen za tiste, ki so še namenjeni pastoralni dejavnosti. Najbolj pa je zasedena dvorana, kjer potekajo vaje skupine Infinitus, zbora sv. Viktorina, dvakrat na teden jo uporablja baletna šola, v njej potekajo tudi druge vsebine: vaje otroškega zbora, veroučne vaje ter oratorij, prav tako jo koristijo gostujoče zasedbe, tesno pa sodelujejo tudi z Zasebno glasbeno šolo v samostanu sv. Petra in Pavla Ptuj.

TRENUTNO ODDAJAJO DVE SOBI

Ta čas lahko turisti v proštiji koristijo dve sobi, štiri pa so v urejanju, je povedal župnik Andrej Feguš. »Naš namen je, da objekte vzdržujemo sami, da ne bi propadli, zato se tudi trudimo, da bi imeli vsi prostori vsebino, da bi v njih potekale različne dejavnosti. Zdaj oddajamo dve sobi, štiri pa še urejamo. Tudi sicer se zelo trudimo, da bi bili naši objekti lepo vzdrževani in v ponos našemu starodavnemu mestu. Trenutno tako še urejamo dvorišče, ki je bilo tudi do zdaj eno najlepših na Ptuju. Prav tako načrtujemo obnovo fasade celotne proštije,« je dodal. Gostje prihajajo tako rekoč s celega sveta. V knjigo gostov so v tem času vpisali goste iz Avstralije, Južne Koreje, Nemčije, Francije, Avstrije, Indije, Madžarske, Hrvaške, BIH, Španije, Portugalske, Poljske, Češke, Belgije, Norveške, ZDA, Italije, Slovenije in še nekaterih drugih držav.

GOSTJE SO UMIRJENI LJUDJE

V knjigo gostov so se v tem kratkem času vpisali gostje iz Avstralije, Južne Koreje, Nemčije, Francije, Avstrije, Indije, Madžarske, Hrvaške, BIH, Španije, Portugalske, Poljske, Češke, Belgije, Norveške, ZDA, Italije, Slovenije in še nekaterih drugih držav.  

Sobe so lepo urejene, zanje skrbi Barbara Trafela. Niso namenjene petičnežem, pa tudi niso hostelskega značaja. Predvsem so njihovi gostje umirjeni ljudje, ki pogosto pripeljejo s seboj tudi hišne ljubljenčke in v mestu ostanejo v povprečju od tri do štiri dni, kar presega povprečno bivanje gostov na Ptuju in tudi na nacionalni ravni. Z bivanjem so zadovoljni, Ptuj doživljajo kot izjemno turistično destinacijo; tudi ko so urejali tržnico in so imeli delovišče praktično pred nosom, jih to ni motilo, da ne bi uživali v lepotah starodavnega mesta. Pri tem pa niso pozabili povedati, da ne vemo, kako lepo mesto imamo. Med tri- do štiridnevnim bivanjem na Ptuju si pogosto izposodijo kolesa, zjutraj se odpeljejo in zvečer vrnejo, toliko vsega zanimivega znajo odkriti v mestu in okolici. Najdlje pa se po navadi zadržijo na grajskem hribu oziroma ptujskem gradu, zelo se zanimajo tudi za proštijsko cerkev in mestni stolp. Ničesar posebej ne pogrešajo in ne grajajo, njihovo najpogostejše vprašanje pa je, kje lahko pokusijo pristne domače jedi, v katerih lokalih so na voljo. Tu se sicer pogosto zaplete, ker je takšnih lokalov v ptujski gostinski ponudbi še premalo.

PONUDBO ŽELIJO ŠIRITI

Trenutno gostom ponujajo samo prenočitev oziroma sobo, a jim bodo že letos ponudili tudi zajtrk, o tem se dogovarjajo z bistrojem Lük. Tudi sicer se zavedajo, da je sodelovanje z lokalnimi ponudniki hrane in pridelovalci dobrodošlo za vse ter najboljša popotnica. V tem smislu se tudi že povezujejo s čebelarjem iz Tržca, ker želijo svojim obiskovalcem ponuditi tudi lokalne pridelke oziroma jih pripeljati v okolja, kjer ti nastajajo.