S SOLASTNIŠTVOM HIŠE JE OBČINA PODEDOVALA TUDI TEŽAVE

Dani iz Ptuja: "Ker občina ne vzdržuje svojega objekta, nastaja škoda na mojem"

Dženana Kmetec / Štajerski tednik
16. 1. 2020, 06.50
Deli članek:

Na Zagrebški cesti na Ptuju je Dani Ciglar pred tremi leti kupil hišo. Navdušenje, da je končno pod svojo streho, pa se je hitro razblinilo.

D.K.
Dani Cigar se že več let bori z občinsko birokracijo, a neuspešno.

Ob Ciglarjevem objektu stoji še ena hiša, delno v občinski lasti, ki pa je v zelo slabem stanju. Ker se ne vzdržuje primerno, se škoda pojavlja tudi na Ciglarjevi hiši. Dodatne težave predstavlja dejstvo, da se v zapuščeni sosednji podrtiji zbirajo podgane in kače. »Bojim se, da bo mojega otroka kaj ugriznilo,« pravi.

Tričlanska Ciglarjeva družina, ki je prej živela v najemu, si je pred tremi leti svoj dom ustvarila na Zagrebški cesti 50 na Ptuju. Pred tem je tam živel starejši par, ki naj bi se po besedah Danija Ciglarja dalj časa boril z občinsko birokracijo, a neuspešno. »Zato sem se odločil, da svojo zgodbo predstavim javnosti. Sicer se preprosto nič ne spremeni. Zateka nam zaradi sanacije strehe, ki so jo oni izvedli na svojem objektu. Smo v takem položaju, da ne vemo, kaj storiti. Imam triletnega otroka, najbolj me je strah zanj,« pravi naš sogovornik. Težave naj bi se začele kmalu po tem, ko so se vselili v svojo hišo: »Prejšnji lastnik se je več let prepiral z občino, prosil jih je, naj to sosednjo hišo podrejo. Pa ni dosegel nič. Sam sem jih prijavil na inšpekcijo. Lani, po obisku inšpektorja, so postavili tablo, da gre za nevarni objekt. Nato so sanirali streho in s tem je zadeva zanje zaključena,« dodaja Ciglar.

D.K.
V levi hiši stanuje Dani Ciglar s svojo družino, desna je v solastništvu ptujske občine.

Popravili streho na podrtiji, ki bi jo bilo treba podreti

Po treh letih vztrajanja je Ciglar dosegel, da so streho na občinskem objektu lani popravili, kar pa, kot pravi, glede na stanje objekta sploh ni smiselno: »Najprej so se izgovarjali, da hiša sploh ni njihova. Dedič tega objekta je sicer v domu, občina mu tam plačuje oskrbnino, v zameno pa je dobila hišo. Kljub temu so dolžni ukrepati, kar so storili šele po odločbi inšpektorja.« Po njegovih ugotovitvah so tudi samo sanacijo strehe na objektu opravili slabo. Čeprav so jo urejali lani, naj bi jo delno že napihnilo. Ker je nekoliko višja od njegove, ima zato dodatne težave z zatekanjem.

Občino je solastništvo podrtije drago stalo ...

Dani Ciglar zaradi nastale škode na objektu zahteva odškodnino. Sosednji objekt se ne vzdržuje, zato naj bi v njegovi hiši nastajala vlaga. Tudi s strehe, ki so popravili pred kratkim, zateka v njegov objekt. 

Na ptujski občini so pojasnili, da so res lastniki dveh parcel na tem območju, a ne v celoti. Mestna občina (MO) Ptuj je lastnica približno do četrtine deleža, v preostalem je to last solastnika. »Do solastništva v navedeni višini smo prišli po pokojnici, solastnikovi mami, in sicer v zapuščinskem postopku, po dedovanju. V našo evidenco je bilo navedeno solastništvo vpisano decembra 2013. Za sedanjega solastnika oskrbnino v Domu Lukavci doplačujemo od septembra 2007. Od takrat do danes je znesek plačanih oskrbnin 70.293 evrov. Smo pa oskrbnino plačevali tudi za solastnikovo pokojno mamo, ki je umrla leta 2012, plačali smo 10.731 evrov. V zvezi z nepremičnino je bila izdana odločba gradbenega inšpektorja, kjer nam je bila odrejena sanacija. Na navedenem objektu je bila sanirana streha v približni vrednosti 19.000 evrov, ki jo je v celoti plačala MO Ptuj. Ta streha je povezana s streho nad objektom gospoda Ciglarja. Vsa dela so se opravila v skladu z naročenim poročilom o objektu – celoten objekt se je pred sanacijo pregledal; ravno zaradi možnosti poškodb sosednjih objektov,« vztrajajo na MO Ptuj.