Še več prijav

Nova odkritja v "dobrodelni" aferi Maus: je vzela še več dobrodelnega denarja?

P.K.
15. 1. 2020, 06.45
Posodobljeno: 15. 1. 2020, 06.58
Deli članek:

Konec lanskega leta je šokiralo razkritje dobrodelne goljufije v Mariboru. Društvo Maus je za več bolnih otrok prirejalo akcije zbiranja denarja, a kot kaže, je večino teh sredstev predsednica društva, Nataša Švikart, porabila kar zase.

arhiv Media24
Na račun Nataše Švikart, predsednice društva Maus, padajo težki očitki. Nekatere je že priznala.

Da se denar od donatorja do pomoči potrebnih ne pretaka, kot bi se moral, je posumila Nataša Vrbnjak Šteflič.

Kot nam je povedala, je Švikartova, ki je s svojim Mausom zbirala denar za operacijo rok njenega sina Gala, ni obveščala o višini zbranih sredstev, poleg tega pa je Vrbnjak Štefličevo skrbela tudi blokada društvenega računa. Misliti ji je dala tudi komunikacija med njo in Švikartovo, saj da je bila ta zelo pomanjkljiva in problematična. Menda jo je predsednica Mausa večkrat verbalno napadla.

Dokončno je počilo, ko smo podrobneje raziskali, kako posluje društvo Maus. Pri pregledu in analizi javno dostopnih finančnih izkazov je bilo razvidno, da je denar na društven račun prihajal, a z njega tudi izginjal. Očitno ga je Nataša Švikart porabljala zase. Omenjena je namreč kasneje, potem ko je pod težo pritiskov, saj smo jo soočili z obremenjujočimi dejstvi, klonila. Tako je najprej Galovi mamici priznala, da je vzela denar. Menda zato, ker je bila v stanovanjski stiski. Obljubila ji je, da bo denar vrnila, a se to do danes ni zgodilo. V resnici niti ni jasno, koliko je Šivkartova družini sploh dolžna.

Slutila je, da nekaj ni v redu

Potem pa se je vse skupaj začelo sesuvati kot hišica iz kart. Še drugi, ki so sodelovali z društvom Maus, so začeli sumiti, da tudi v njihovih primerih morda ni bilo vse tako, kot bi moralo biti, zato so sumljivo poslovanje društva Maus in Nataše Švikart naznanili policiji. Med njimi še dva starša Jožica Aberšek, mama Marka Aberška, in Marjan Beranič, očka Lane Beranič. Za oba otroka – za njune nujne posege v tujini –, je Maus zbiral sredstva.

»Komunikacija je bila neredna. Izmikala se nam je. Na vprašanja, kako kaže s sredstvi za mojega sina, ni odgovarjala. Težavno je bilo. Ob takem obnašanju sem seveda posumila, da ni vse v redu,« je dejala Jožica Aberšek, ki si je srčno želela, da bi za njenega Marka zbrali dovolj sredstev, s katerimi bi plačali stroške in bivanje v Ameriki, kamor je šel na operacijo nog, da bi lažje hodil.  

osebni arhiv
Tudi Markov poseg je uspel. Na fotografiji je tik pred operacijo tako spominsko poziral skupaj z mamo Jožico Aberšek.

osebni arhiv
Lanin poseg je uspel in se že nekaj časa vesela in zadovoljna sprehaja s svojim bratcem.

Jim je sploh kaj dala?

Denar so zbirali prek SMS-sporočil in nakazil na račun društva, pa tudi v škatle v trgovskih centrih po vsej Sloveniji, a koliko se je nabralo iz katerega vira, ni jasno. Aberškova je od Švikartove dobila okoli 36.000 evrov, meni pa, da se je nabralo mnogo več sredstev. »Ogoljufani smo bili. Počutimo se prizadete, ponižane. Bolne otroke zlorablja za to, da preživlja sebe. Grozno, da se tako okorišča na račun bolnih,« je dejala Jožica Aberšek. Vesela je sicer, da so potem njenemu sinu operacijo v ZDA vseeno uspeli omogočiti, a ga zdaj čakajo že nove.

Tudi Lanin očka Marjan Beranič je povedal, da so prišli do enakih sklepov kot predhodnica, s tem, da so oni od nje prejeli samo 18 tisoč evrov. Na srečo jim je potem uspelo zbrati toliko denarja, da so dekle odpeljali v Ameriko na operacijo deformiranih stopal, ki je uspela in so z rezultati zadovoljni. »Policija verjetno dela vse, kar je v njeni moči, da bi stvarem prišla do dna. Temu verjamem. Mi bi pa bilo ljubše, če bi šlo hitreje. Zdaj zadevo preiskujejo že nekaj mesecev,« je dejal Beranič. »Sem pa slišal, da je prijav zoper Švikartovo vse več, prihajajo nove in nove,« nam je še povedal.

Nove prijave

Policija za zdaj, saj preiskava še poteka, ne daje podrobnejših informacij. Povedati nam niso mogli niti, koliko prijav skupno so prejeli zoper društvo Maus. Za zdaj kaže, da sta poleg treh prej omenjenih družin prijavo kasneje podali še sestri Staniša iz Bele krajine, ki trdita, da jima je Švikartova prav tako ukradla denar, zbran za pomoč njima in njunima otrokoma. Tudi glede njiju so se menda pri pristojnih zglašali novi oškodovanci.