Novinarji Reporterja so minule dni na Žalah opazili Janeza Zemljariča in vrsto njegovih nekdanjih sodelavcev, ki so se zbrali ob slovesu od Stanislava Dovgana - Staneta.

B60K7821
Primož Lavre
Na žalni slovesnosti za Dovganom je bil tudi Janez Zemljarič. Kdo vse se je še udeležil, pa bomo objavili v ponedeljkovi tiskani izdaji revije Reporter

Gre za nekdanjega operativca Službe državne varnosti, ki je načeloval ljubljanski veji SDV, po upokojitvi pa se je ukvarjal s podjetništvom, na kar kažejo arhivski dokumenti, ki sta jih izbrskala novinarja Reporterja Igor Omerza in Rado Pezdir. Med ostalim sta našla tudi dokumente, ki Dovgana povezujejo s tihotapljenjem in preprodajo cigaret na italijanski strani meje. SDV si je tako financirala nakup helikopterja.

Cigarete so uspešno preprodali, vendar akcija ni potekala brez zapletov, ko je bilo treba z denarjem prestopiti jugoslovansko mejo. Operativce SDV z večjimi količinami denarja so namreč zasačili cariniki, preiskava pa je nato bila zaupana Dovganu, ki jo je vodil na način, da je utonila v pozabo. Več o zadevi in še mnogih drugih operacijah, v katere je bil kot operativec vpleten Dovgan, lahko izveste v aktualni številki revije Reporter.

09 borut miklavcic-pl3
Reporter
Borut Miklavčič, nekdanji minister za zdravstvo.

Kdo vse je še bil?

V Reporterju so izčrpno popisali tudi ostale udeležence Dovganovega pogreba. Poleg Zemljariča je bila navzoča tudi namreč vrsta nosilcev najvišjih funkcij v nekdanji skupni državi. Nekateri so svoj vpliv ohranili tudi po procesih demokratizacije. 

10 igor furlan-pl
Reporter
Igor Furlan, oče razvpitega kralja betona Roka Furlana.