GENERALI IZ NASLANJAČEV

20 brigadirjev, ki spremljajo umik šestih vojakov

L.T.
13. 1. 2020, 19.31
Deli članek:

Profesor Bogomil Ferfila o dejanskem stanju Slovenije in njene vojske ter razlogih za nizek ugled med zahodnimi zavezniki.

MORS
Situacijska soba, iz katere je dvajset činovnikov spremljalo umik šestih vojakov, kaže na stanje SV, pravi profesor Ferfila.

Na družbenem omrežju twitter je premier Marjan Šarec povedal nekaj ostrih besed na račun pompa, s katerim so umikali vojake iz Erbila. »Zadnje, kar smo si želeli, je medijski pomp okrog slovenskih vojakov. Žal so nekateri izkušenejši politiki to popolnoma zanemarili in izvedli vse na očeh javnosti. Z mednarodnim ugledom se ne gre igrati. Bom pa vsekakor razmislil, kako naprej, da se to ne bo več dogajalo,« je dejal Šarec.

Že pred tem pa smo s profesorjem fakultete za družbene vede Bogomilom Ferfilo govorili o krizi v situacijski sobi, iz katere so obrambni minister Karl Erjavec, predsednik republike Borut Pahor in načelnica generalštaba Alenka Ermenc s še dvajset činovniki spremljali situacijo, v kateri so se znašli naši fantje v Iraku. »Dejstvo je, da je tako v praksi. Slovenska vojska je unikatna glede števila poveljniškega kadra, torej števila oficirjev in strokovnega osebja na število vojakov.«

STA
Šarec opozarja, da je bilo ukvarjanje s krizo v Iraku na očeh javnosti izvedeno neprimerno in škodi mednarodnemu ugledu.

»Kar ni nič hudega, če bi to videli le na televiziji,« se Ferfila pošali, »večna kriza obrambnega ministra je v tem, da se nič ne spremeni. Pred nekaj meseci so dali 20 milijonov za vojsko, kaj se je zgodilo s tem? Nekaj vojakom s plačo 800 evrov se je ta zvišala na 850 evrov. Tistim z 2000 evri in več pa je šla na 2500 evrov,« poudarja.

»Erjavca briga vse drugo bolj kot državni interes, predvsem ga zanimajo lastni interesi,« pravi Ferfila o razlogih, zakaj imajo Hrvati z več predanosti zahodnim zavezništvom ameriško in evropsko podporo pri drugih vprašanjih. »Erjavec je navedel, da se Hrvati skorajda umikajo iz Iraka, ampak treba se je zavedati, da so razmere tam, kjer so hrvaške čete, povsem drugačne. Erbil, kjer so nastanjeni naši, je mirna oaza, kamor se lahko mirno vsak dan pripelješ s Turkish Airlines za 800 evrov. Večje nevarnosti ni.«

Kurdi bi lahko urili nas, ne obratno

»Misija koalicije voljnih proti Islamski državi je seveda plemenita zadeva«, vendar so naši prisotni v predelih, kjer k temu boju ne morejo prispevati veliko. Iraški Kurdistan je varen, ker jih varujejo kurdske pešmerge. »Kar zadeva bojevanje, bi lahko pešmerge urile naše vojake, in ne obratno,« pojasnjuje Ferfila, ki je imel priložnost zadevo si ogledati na lastne oči, vendar mu med obiskom Iraka generalštab SV ni pustil obiskati tudi naših vojakov.

O razlogih, zakaj imajo Hrvati več zahodne podpore

»Kar želim reči, je, da jih naši gotovo lahko učijo določene vojaške veščine, kar se tiče bojevanja, pa so pešmerge sila, ki je ustavila Islamsko državo,« nadaljuje, »podobna situacija je v Afganistanu, kjer imamo v Seratu šest operativcev. Tam je varnostna situacija veliko boljša kot v Kabulu. Vendar v nasprotju s Hrvati, ki so tam izpostavljeni in misijo opravljajo z lastno helikoptersko ekipo, naši fantje le sedijo v štabu.« Ferfila pri tem sicer poudari, da je v Afganistanu vsa vojska praviloma spravljena za visokimi zidovi, od koder s sateliti opazuje ozemlje in nato tarče bombardira z droni in letali.

Youtube
Ferfila kritizira dramatično reševanje kot simptomatično za SV – 20 brigadirjev, ki rešujejo šest vojakov.

Vojakov premalo, oficirjev trikrat preveč

»Dvajset let je že tega, kar je Slovenska vojska (SV) postala podhranjena. Podhranjena je pri vojakih, oficirjev pa je trikrat preveč,« se Ferfila sprašuje, zakaj je vojakov premalo: »Kateri bedak pa bo šel za nekaj sto evrov garat v vojsko, da ga po 40. letu vržejo ven? V 20 letih niso bili sposobni rešiti tega vprašanja. Zdaj govorijo, da bodo vojake prekvalificirali v varnostne sestave. Ustanovili bi varnostno službo za varovanje objektov in bi ti fantje tam delali. Zakaj pa ima policija desetkrat preveč ljudi ob istih plačah? Ker normalno skrbijo za njih in jim v skladu s starostjo nudijo primerna delovna mesta.«

»Pri nas pa se o tem ne morejo dogovoriti, to je druga šlamastika. Tako imamo le gospoda Erjavca in gospoda Pahorja, ki že desetletja grejeta fotelje in paradirata po televiziji in medijih,« zaključuje Ferfila.