Nevestni vozniki

FOTO: Na avtocesti: "Smrtonosni kosi ledu s cerade prikolice"

R.T.
9. 1. 2020, 14.05
Posodobljeno: 9. 1. 2020, 15.29
Deli članek:

Ne mine zima, da ne bi zabeležili primerov nevestnih voznikov, ki s strehe vozil ne očistijo snega ali ledu.

Facebook / V živo s slovenskih cest
Ledeni kosi na strehah tovornjakov predstavljajo nevarnost za druge voznike.

Eden od uporabnikov facebooka je danes objavil fotografijo, na kateri je videti kose ledu na avtocesti. »Smrtonosni kosi ledu s cerade prikolice,« je zapisal pod fotografijo, očitki pa očitno letijo na voznika tovornjaka pred njim.

Podobne malomarnosti se dogajajo vsako leto. Policija večkrat opozarja voznike, da lahko padec snega ali ledu razbije vetrobransko steklo na vozilu, posledično pa se lahko poškoduje voznik. Predvsem pri večjih hitrostih se lahko pripetijo tudi hujše prometne nesreče. Zakon o pravilih cestnega prometa sicer določa, da na "motornih in priklopnih vozilih v cestnem prometu ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila ali ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Stekla vozila in vzvratna ogledala morajo biti čista, da je vozniku omogočena normalna vidljivost."

Na tem mestu omenimo le primer iz lanskega januarja. Na avtocesti iz smeri Obrežja proti Novem mestu je s tovornega vozila padel led na vetrobransko steklo zadaj vozečega osebnega avtomobila. V nesreči je na srečo nastala le materialna škoda.