Udarili isti vandali?

FOTO in VIDEO: V Moravčah zažgali skulpturo Donalda Trumpa! Župan Balažic napovedal postavitev nove skulpture

A.S.
9. 1. 2020, 07.37
Posodobljeno: 9. 1. 2020, 14.02
Deli članek:

V zgodnjih jutranjih urah je zagorelo. Natančneje, nekdo je zažgal kip Donalda Trumpa. Kdo? Še vedno ni jasno.

Bobo
To je vse, kar je ostalo od skulpture Donalda Trumpa v Moravčah.

Kip Donalda Trumpa so v Moravčah postavili decembra, pred lanskim božičem. Danes pa so ga v zgodnjih jutranjih urah nepridipravi zažgali. Z moravške občine so sporočili, da je šlo za požig.

"Ob 6.49 je na Trgu svobode v Moravčah gorela lesena skulptura. Gasilci PGD Moravče so požar pogasili. Obveščene so bile pristojne službe," je sporočila Uprava za zaščito in reševanje.

Milan Balažic: "V srednjem veku so zažigali čarovnice, nacisti so zažigali knjige, danes pa smo prišli tako daleč, da nekateri zažigajo kipe".

Kot je povedal moravški župan Milan Balažic so vandali skulpturo skušali požgati že pred dvema dnevoma, vendar je bil ožgan zgolj zadnji del, ker da so požigalci "uporabili premalo nafte". Župan je povedal, da so o incidentu obvestili policiste. Prepričan je, da so se tudi sedaj vrnili isti požigalci, današnji napad pa je označil za "izkaz nestrpnosti, ki je pri nas navzoča do umetniških izdelkov". 

Bobo
Kot je povedal moravški župan Milan Balažic so vandali skulpturo skušali požgati že pred dvema dnevoma.

"Podpiramo vse sile svobode in miru po svetu in želimo, da prevladata povsod. Amerika Sloveniji ni naredila slabega," je še izpostavil Balažic in dodal, da "pri požigu ne bo ostalo". Na mestu, kjer je stala prejšnja skulptura je napovedal postavitev novega kipa, ki bo tokrat verjetno iz kamna, poimenovali pa ga bodo "Skulptura strpnosti". 

Skulptura pa je bila že decembra tarča vandalizma.

Arhiv Svet24
Zagorelo je v zgodnjih jutranjih urah.

Spomnimo:  Osem metrov visok kip je sprva stal pred gasilskim domov v naselju Sela pri Kamniku. Kot smo poročali avgusta, vaščani nad skulpturo slovenskega zeta niso bili pretirano navdušeni, ker da deluje bizarno. Dobrodošlice ji ni izrekla nobena od slovenskih občin, na koncu pa jo je sprejel moravški župan. Z Občine Moravče pa so konec decembra, še pred otvoritvijo sporočili, da je bila skulptura »v vandalskem mazaškem napadu poškodovana«.