"Pripravljenih več scenarijev"

Slovenski vojaki še niso zapustili Iraka, saj se Nemčija zaradi umiritve situacije ni odločila za umik

A.S./STA
9. 1. 2020, 07.07
Posodobljeno: 9. 1. 2020, 07.14
Deli članek:

Obrambni minister Karl Erjavec je danes za POP TV povedal, da se umik šestih slovenskih vojakov iz baze v Erbilu na severu Iraka še ni začel, ker se je Nemčija zaradi umiritve situacije odločila, da se ne bo umaknila. Slovenija bo vseeno umaknila svoje vojake, na kakšen način, pa bo poveljstvo sil povedalo danes, je pojasnil minister.

STA
Na kakšen način bodo izvedli umik slovenskih vojakov, po besedah Erjavca še ni določeno.

Slovenija bo po besedah Erjavca z evakuacijo slovenskih vojakov nadaljevala tudi zato, ker se jim izteka mandat. S 1. februarjem je bila namreč predvidena rotacija kontingentov. "Zato smo ocenili, da je najboljše, da nadaljujemo s prekinitvijo te rotacije, zlasti ker v tem času ne bodo mogli opravljati svojih nalog, to je usposabljanje iraških varnostnih sil," je pojasnil minister.

Pripravljenih več scenarijev

Na kakšen način bodo izvedli umik slovenskih vojakov, po besedah Erjavca še ni določeno. Sprva je bilo namreč predvideno, da se slovenski vojaki umaknejo skupaj z nemškimi kolegi, pri čemer bi bili deležni logistične podpore nemške vojske.

"Imamo pripravljenih več scenarijev," je zatrdil minister in pojasnil, da bo poveljstvo sil do danes pripravilo najboljšo rešitev.

Umik ne pomeni konca sodelovanja Slovenije v misiji Neomajna odločenost 

Ponovil je še, da sedanji umik slovenskih vojakov ne pomeni konca sodelovanja Slovenije v misiji Neomajna odločenost v Iraku. "Z misijo nadaljujemo. Nova rotacija je v bistvu že pripravljena. Pripadniki so že opravili vsa usposabljanja. Če bo situacija ustrezna, 1. februarja nadaljujemo s to misijo," je dejal.

Slovenija se je za umik slovenskih vojakov iz Iraka odločila po nočnem iranskem raketnem napadu na dve bazi koalicijskih sil v Iraku, med njimi tudi na bazo v Erbilu, v kateri delujejo slovenski vojaki. Napad so preživeli nepoškodovani v zaklonišču.

Tudi sicer v iranskem napadu, ki je bil odgovor na ameriško likvidacijo vplivnega iranskega generala Kasema Solejmanija prejšnji petek, po navedbah ameriškega predsednika Donalda Trumpa ni bil nihče ranjen. Trump je zaenkrat nakazal, da bo proti Iranu zgolj zaostril gospodarske sankcije.