Iran obvestil Irak

Iran se je z napadom želel izogniti smrtnim žrtvam

G.G./STA
8. 1. 2020, 10.56
Posodobljeno: 8. 1. 2020, 15.45
Deli članek:

Po iranskem raketnem napadu na oporišči v Iraku, ki gostita ameriške in koalicijske vojake, se čaka na odziv ZDA.

Twitter / Hamzoz
Iranska raketa, ki je zgrešila cilj in pristala na obrobju vasi Hitan.

Udarec iranske vojske ni bil nepričakovan, saj so njihovi politiki v en glas z vrhovnim voditeljem ajatolo Alijem Hamenejem rohneli o maščevanju smrti vplivnega poveljnika elitnih enot revolucionarne garde Al Kuds Hasema Solejmanija. Iranski zunanji minister Džavad Zarif razlaga, da je raketni napad le obrambne narave in da si Iran ne želi eskalacije razmer.

Oči svetovne javnosti so zato uprte v ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je bil na twitterju skop: "Vse je v redu! Rakete izstreljene iz Irana na dve vojaški bazi v Iraku. Ocenjevanje žrtev in škode poteka. Za zdaj je vse v redu. Imamo daleč najmočnejšo in najbolje opremljeno vojsko kjerkoli na svetu! Jutri zjutraj bom dal izjavo." 

Bloomberg sicer piše, da na ameriški strani ni bilo žrtev, a to še ni uradna izjava ameriških oblasti. Zanimiva je tudi izjava neimenovanega uslužbenca  ameriškega zunanjega ministrstva. Ta je dopisniku medijske družbe CNN Jakeu Tapperju povedal, da je Iran namerno izbral tarče, ki ne bodo povzročile smrtnih žrtev, bodo pa dale vtis kar največje grožnje. 

Reuters
Vsi čakajo, kaj bo sporočil ameriški predsednik.

Ajatola se hvali: klofuta ZDA

Medtem ko Trump še čaka, da se v ZDA zdani, se je ajatola Hamenej že pohvalil. Iran je po njegovem z obstreljevanjem oporišč ameriške vojske v Iraku "dal klofuto" ZDA, ki jih je označil za sovražnico Irana. "Kar je pomembno je, da se mora končati pokvarjena prisotnost ZDA v regiji," je dejal Hamenej. "Američani so regiji prinesli samo vojno in uničenje."

Iraški premier Adil Abdul Mahdi je dejal, da so ga oblasti iz Irana obvestile o »skorajšnjem začetku napada« na ameriške vojaške kapacitete v Iraku. CNN na podlagi dobro obveščenega diplomata poroča, da so Iračani informacijo takoj delili z Američani.

Nihče noče vojne?

Evropske države so v značilnem diplomatskem tonu obsodile raketni napad in pozvale k umiritvi razmer. Sedaj bo odločilnega pomena, da se razmere ne zaostrijo še bolj, je poudarila nemška obrambna ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer in dodala, da bo nemška vlada uporabila vse kanale za umiritev razmer, ta poziv pa velja predvsem za Teheran. Zahtevali bodo, da se 13 osrednjih držav v mednarodni koaliciji v boju proti Islamski državi čim prej sestane in posvetuje o nadaljnjih korakih.

K umiritvi razmer je pozvala tudi Kitajska. "Nikomur ni v interesu zaostritev razmer na Bližnjem vzhodu," so sporočili z zunanjega ministrstva. Po njihovem je rešitev v dialogu. Podobnega mnenja je minister za energijo Združenih arabskih emiratov Suhail al-Mazrouei: "Ne bo vojne. Gre za zaostritev odnosov med ZDA, ki je naš zaveznik, in Iranom, ki je naš sosed. Nova vojna je zadnja stvar, ki so jo želimo na Bližnjem vzhodu."

V Al Asadu okoli 1500 ameriških vojakov

Iran je izstrelil 22 raket na dve iraški oporišči, ki gostita tako ameriške kot koalicijske vojake - pet na bazo v Erbilu na kurdskem severu države, 17 pa na letalsko bazo Al Asad kakih 160 kilometrov severozahodno od Bagdada v provinci Anbar. Slednja velja za eno največjih v Iraku. Po ocenah BBC je trenutno v Al Asadu okoli 1500 ameriških vojakov. ZDA zaenkrat še niso sporočile, da bi bilo kaj smrtnih žrtev.

Iraška državna televizija je sporočila, da so tri rakete zgrešile cilj. Dve sta prileteli v vas Sidan, ena pa je zadela okrožje Bardah Rashsh v provinci Dohuk.