Uvrščen na listo sodnikov

Kinološka zveza Slovenije sodnika, pravnomočno obsojenega zaradi mučenja živali, dala na čevelj. Je njegova žrtev v Sloveniji?

J.P.
8. 1. 2020, 13.01
Posodobljeno: 8. 1. 2020, 13.19
Deli članek:

KZS pred sestavljanjem liste sodnikov za EDS z zadevo ni bila seznanjena, so zapisali.

Profimedia
Obsojeni naj bi sodil tudi na februarski pasji razstavi, ki bo v Budimpešti (fotografija je arhivska).

Konec novembra je Kinološka zveza Slovenije (KZS) sporočila, da je bila obveščena o postopku, ki je zaradi kaznivega dejanja mučenja in ubijanja živali tekel zoper črnogorskega sodnika Miodraga Vreteničića. O zadevi pred sestavljanjem liste sodnikov za EDS (Euro Dog Show, ang. evropsko razstavo psov), ki se bo med 8. in 11. oktobrom odvila v Celju, ni bila seznanjena, zato je Vreteničića na listo uvrstila. "V naslednjih dneh bo KZS pridobila verodostojne informacije in se nato odločila o nadaljnjih postopkih," so še zapisali konec novembra.

13. decembra so na facebooku objavili sledeče: "Kinološko javnost obveščamo, da je UO KZS na 19. redni seji, dne 12.12.2019 sprejel sklep, da se g. Miodrag Vreteničić umakne z liste sodnikov za Evropsko razstavo EDS2020."

Streljal na mladiča

Kot smo pred časom povzeli poročanje črnogorskih medijev, je Vreteničić generalni sekretar črnogorske kinološke zveze. Marca lani je na svojem posestvu, na katerem se nahajajo tudi prostori tamkajšnje kinološke zveze, streljal na pasjega mladiča, nato pa ga je njegov lastnik Darko Vuković zalučal čez pečino ob cesti Bar-Ulcinj, je maja lani poročal črnogorski medij CDM. Ranjeno žival so rešili prostovoljci. Vreteničić je bil obsojen na štiri mesece zapora, lastnika psa na dva, oba pa pogojno za dobo enega leta. Sodba je septembra lani postala pravnomočna.

Izvedeli iz medijev

Kot nam je povedal Štefan Šinko, predsednik KZS, sodnike izbira organizacijski odbor, "in sicer se sestavlja v glavnem iz renomiranih strokovnjakov in sodnikov, med katerimi so nekateri hkrati tudi predstavniki svojih kinoloških organizacij", za Vreteničića pa dejal, da je "renomiran kinološki sodnik", s katerim so že večkrat brez težav sodelovali. Za obtožbe so izvedeli iz medijev, je povedal in dodal, da so ga zaprosili za pisno izjavo, ki so jo tudi dobili. V njej je po Šinkovih besedah zapisal, "da formalnopravni postopek še ni zaključen in da še poteka pred višjim sodiščem v Črni gori". Izjavo so v obravnavo predali upravnemu odboru KZS, ki se je odločil, kot se je odločil, ne glede na končno odločitev sodišča. Podrobnosti primera sicer ne pozna – kar ve, je izvedel iz medijev.

Več o vsebini izjave spodaj.

Odstopil, nato pa ...

Kako pa se s primerom soočajo v črnogorski kinološki zvezi? Šinko je pojasnil, da je Vreteničić odstopil s položaja generalnega sekretarja, "vendar so ga po tem na zvezi ponovno potrdili". Da je še generalni sekretar, je mogoče prebrati tudi na uradni spletni strani Kinološke zveze Črne gore.

Kar pa se tiče Mednarodne kinološke zveze (FCI), je Šinko povedal, da ta "ne posega na področja posameznih nacionalnih organizacij, v kolikor ne gre za res šokantne primere", čeprav je bil Črnogorčev, kot je dodal, deležen precejšnje medijske pozornosti, četudi pravni postopek še ni zaključen.

Ranjeni mladič v Sloveniji?

Vretenić tako po Šinkovih besedah še naprej ostaja na listi aktivnih črnogorskih sodnikov. Povedal pa je tudi, da se ranjeni mladič zdaj menda nahaja v Sloveniji.

Tarča aktivistov

V komentarjih pod prvotno objavo je mogoče zaslediti, da je Vreteničić lani sodil na pasji razstavi v Trbovljah. Pod drugo pa, da bo za potrebe pasje razstave FeHoVa v Budimpešti v sodniške čevlje spet stopil februarja. In če gre soditi po uradni spletni strani Kinološke zveze Črne gore, ostaja njen generalni sekretar.

V uredništvu hranimo Vretenićićovo izjavo v črnogorščini in angleščini, ki jo je poslal KZS. V njej je med drugim zapisal, da je "časten kinolog, vzreditelj, FCI sodnik in generalni sekretar Kinološke zveze Črne gore, spoštovan v tem poklicu in z obsežnimi izkušnjami in mednarodnimi rezultati". Domuje v gorski vasici nad mestom Bar, njegovo posest obkrožajo gozdovi. Tam ima pse, druge hišne ljubljenčke in domače živali. Te so, je zapisal, pogosto tarče plenilcev, sploh ovce in njihov podmladek. Nekega marčevskega jutra ga je prebudil lajež in zavijanje psov. "Pograbil sem svojo lovsko puško, za katero imam dovoljenje, in se podal na posestvo. Zaradi teme nisem videl, kaj točno se dogaja, razen tega, da je bilo eno od jagnjet napadeno. V zrak sem izstrelil en opozorilni strel, da bi odgnal napadalca, a ni bilo odziva. V drugo sem meril v kup kamenja v bližini, napad je bil prekinjen. V tistem trenutku sem videl bežati žival, podobno psu, a zaradi mraka nisem uspel razločiti, za kakšno žival je šlo, niti ji nisem sledil. Nekaj ur pozneje sem iz medijev izvedel, da je bil v tem nesrečnem slučaju ranjen psiček." Vreteničić je nato zapisal, da ga je lastnik na pečinah zapustil brez veterinarske oskrbe. "Takoj ko sem izvedel za psičkovo situacijo, sem ponudil pomoč in kritje veterinarskih stroškov. Moja ponudba je bila zavrnjena. Ranjeni psiček je preživel, saj rane niso bile življenjsko nevarne, kar je bila moja največja skrb." Zaradi medijskega linča je, kot smo že zapisali, odstopil s položaja generalnega sekretarja, a so ga delegati, ko jim je predstavil svojo različico dogodkov, ponovno nominirali za položaj. Na razsodbo "lokalnega sodišča" se je pritožil. Zapisal je še, da je tarča lokalnih aktivistov za zaščito živali (pod udarom katerih naj bi bili tudi drugi kinologi, vzreditelji, sodniki), ki so izkoristili nesrečni pripetljaj.