Zaostritev

Ooporišče z ameriškimi vojaki v Bagdadu zadele rakete

B.K./STA
4. 1. 2020, 20.29
Posodobljeno: 4. 1. 2020, 20.43
Deli članek:

Zeleno cono v Bagdadu, kjer je med drugim ameriško veleposlaništvo v Iraku, ter oporišče, kjer so nameščene ameriške sile, so zvečer zadele rakete, poročajo tuje tiskovne agencije. Do napadov prihaja dan po ameriški likvidaciji iranskega generala Kasema Solejmanija v Iraku.

Reuters
Ruski raketni sistemi Katjuša. uporablja jih tudi Iran.

Raketa tipa katjuša je po navedbah policijskih virov pristala v strogo nadzorovanem območju, t.i. zeleni coni, kjer so tudi vladna poslopja. Po navedbah iraške vojske je še ena raketa zadela območje blizu zelene cone.

Zatem sta letalsko oporišče Balad severno od prestolnice, kjer so nameščeni ameriški vojaki, zadeli dve raketi tipa katjuša, so sporočili viri v iraški vojski.

Napada sta se zgodila, potem ko se je na tisoče Iračanov danes zbralo na žalni slovesnosti za Solejmanija in iraškega poveljnika pro-iranske milice Abuja Mahdija al Muhandisa, ki sta bila ubita v ameriškem napadu. Solejmanija bodo sicer prepeljali v domovino ter ga v torek pokopali v domačem mestu Kerman v osrednjem delu države.

Napad na iranskega poveljnika, ki ga je ukazal ameriški predsednik Donald Trump, je nevarno zaostril napetosti na že tako nemirnem Bližnjem vzhodu. Iran je namreč zagrozil z ostrimi povračilnimi ukrepi, ZDA pa napovedujejo nove vojake na Bližnjem vzhodu. Iz sveta medtem prihajajo pozivi k zadržanosti.