v porodnišnice

Pritisk na mame: prvo dete leta mora videti politik

Polona Krušec
3. 1. 2020, 19.20
Posodobljeno: 3. 1. 2020, 19.33
Deli članek:

Da obiskovanje porodnic in novorojenčkov s strani politikov ob novoletnih praznikih ni najbolj primerno, je že novembra opozorila delovna skupina za nenasilje v zdravstveni negi. Pa so veljaki slišali in upoštevali njihovo priporočilo?

Sta
Obiskovanje porodnih oddelkov in fotografiranje mamic z otroci, kot kaže, vse bolj postaja stvar preteklosti.

Delovna skupina, ki deluje pod okriljem Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije, je na novembrskem srečanju izpostavila, da gre pri obiskih porodnic in novorojenčkov s strani politikov za neprimerno prakso, za nepotreben populizem politikov, za motenje zasebnosti ter kršenje pravic pacientov (tako matere kot novorojenčka) in zaposlenih.

Udeleženci okrogle mize so v multidisciplinarni razpravi vsak s svojega strokovnega zornega kota – s stališča babiške in zdravstvene nege, medicine, družboslovja in družinske psihoterapije – opozorili na različne vidike te vsakoletne in vedno bolj pogoste prakse. Zavedajo se, da gre sicer za prijazno, dobronamerno ter v javnosti in medijih praviloma všečno gesto, a da ima ta tudi številne sporne vidike.

Samo za najbližje

Strokovni argumenti proti obiskovanju porodnic in novorojenčkov so v prvi vrsti higienski (večja možnost okužb, zlasti obolenj dihal in gripe v zimskem času), ki se z vstopom večjega števila oseb (politikov, njihovih varnostnikov, fotografov, novinarjev, celotnega vodstva zavoda in drugih) v bližino oziroma bolniško sobo porodnice in otroka, včasih pa celo v porodno sobo, še dodatno povečajo. »Porodnišnice praviloma omejujejo obiske porodnice in novorojenčka na zgolj najožje družinske člane, pri obiskih politikov pa se teh omejitev in pravil ne spoštuje,« so bile ključne misli srečanja.

Poudarili so, da proti takšnim obiskom govorijo tudi psihološko-socialni argumenti, »saj gre za vdor v intimo in zasebnost matere in otroka, ki zmoti potreben mir, navajanje na sožitje in tudi dojenje. Gre za obdobje, ko sta oba – tako mati kot otrok – najbolj ranljiva. Porodnica zagotovo formalno privoli v visoki obisk, a je ta privolitev lahko sporna, saj v hierarhiji zdravstvenega zavoda in v luči svoje poporodne ranljivosti predstavlja najšibkejši člen. Zato je prostovoljnost njene izbire obiska politika, fotografiranja, dajanja izjav in tako dalje lahko upravičeno postavljena pod vprašaj. Še toliko bolj pa to velja za novorojenčka, ki nima nikakršne možnosti lastne opredelitve do takšnih posegov v svojo intimo in življenje,« je ob tem povedala Irena Špela Cvetežar, predsednica delovne skupine za nenasilje v zdravstveni negi.

Omenjena skupina je tako s pismom pozvala vodstva porodnišnic ter izvajalce zdravstvenega varstva k nujnosti drugačnega odnosa do opisanega problema ter k sprejetju ustreznih strokovnih pravil in pravil zavodov. Hkrati so tudi splošno javnost in medije, s tem pa tudi politike, župane in druge, pozvali, naj razmislijo o spornih vidikih opisane prakse, saj je dolžnost stroke skrbeti za strokovnost, etičnost, zasebnost, dostojanstvo in psihofizično dobro počutje mater in otrok.

Kot kaže, si je tako mnenje delilo še precej posameznikov, sploh tistih, ki kakorkoli sodelujejo z družino v tem občutljivem času. Med njimi je tudi Ksenija Malia Leban, obporodna spremljevalka (dula), perinatalna svetovalka, voditeljica priprav na nosečnost, porod in starševstvo. Na družbenih omrežjih je objavila svoje razmišljanje. »Kako se počuti ženska, ki ji povedo, da prihaja predsednik republike ali vlade ali pa kakšen drug veljak? Koliko je lahko njena privolitev resnična, prava? Do katere mere se čuti dolžno, da reče 'ja?« se je retorično spraševala.

UPRS
Predsednik države Pahor je mamici in očku, da ni posegal v njuno intimo, poslala samo pisno čestitko.

So to upoštevali?

Njeno sporočilo je bilo jasno: »Ne, politiki in drugi veljaki ne sodijo na porodne oddelke.

Nobene pravice nimajo, da soj žarometov preusmerijo nase. Naj jim to prinaša še ne vem koliko točk, nekatere stvari so – in morajo – ostati svete, nedotakljive, neoskrunljive,« je izpostavila in priporočila, naj obiščejo raje številne osamljene mamice, ki se spopadajo s poporodno depresijo, »naj si vzamejo čas zanje in jih vprašajo, kaj lahko naredijo, da bo ženskam bolje, lažje.«

In ko je zdaj, za novo leto, prišel čas, da Slovenija spozna deklico in dečka, ki sta prva prišla na svet v letu 2020, se je pokazalo, koliko posluha so imeli vsi našteti za te pozive. Izkazalo se je, da na večini porodnih oddelkov res ni več bilo politikov. Tudi predsednik države, Borut Pahor, se je odločil, da ne bo vdiral v ranljivo intimo mladih družin in je zato staršem malčkov, ki so povili prvega otročička v novem letu, raje čestital pisno, kar so mnogi navdušeno pozdravili.

Zakaj taka določitev

Iz urada predsednika so pojasnili, da se je tako odločil, ker je prejel pismo zbornice in zveze, ki je pozvala slovenske politike, naj se ob novoletnih praznikih vzdržijo obiskovanja mamic. Tako je svoje čestitke predal v pisni obliki: »Draga starša, sprejmita, prosim, ob rojstvu vajinega otroka moje najbolj prisrčne čestitke, z najboljšimi željami,« se je glasila vsebina predsednikove čestitke.