RAZDIRALEN GOVOR

Janša ga je obtožil paktiranja z JNA

L.T.
3. 1. 2020, 20.00
Deli članek:

Na dan osamosvojitve in enotnosti so se kopja lomila ob govoru Jožeta Tanka, podpredsednika državnega zbora. Polovica dvorane mu ni zaploskala, svoje vrelišče pa je zadeva našla na twitterju.

STA
Jože Tanko, podpredsednik DZ, je po mnenju levega pola govor pripravil, kot bi bil na shodu stranke SDS.

Jože Tanko je v govoru navedel vrsto usmerjenih očitkov. Očital je, da je Slovenija po razpadu vlade Demos zašla s poti razvitih in konkurenčnih družb; vladajočim levim strankam, ki da nimajo politične kilometrine in mednarodnih povezav, pa je navrgel, da so ustvarile pogoje, v katerih nas prehitevajo vzhodne države, ki so bile še leta 2008 daleč za nami.

Tankov govor je dvorano DZ razdelil, polovica prisotnih mu ni zaploskala niti vljudnostno. Med sedečimi v prvih vrstah se je ploskanja vzdržal predsednik vlade Marjan Šarec, v klopeh za njim pa še člani njegove vladajoče koalicije.

STA
Janša je kašo pogrel na družbenem omrežju Twitter.

Sodu izbili dno »čivki«

Če je bilo v državnem zboru zaznati le napetost, ki bi jo lahko rezali z nožem, pa je zadeva dozorela na družbenem omrežju Twitter. Nekdanji poslanec SD in nekdanji župan MO Koper Aurelio Juri se je tam obregnil ob Tankov govor kot sramoten in razdiralen, saj da ga je povedal kot vodja poslanske skupine SDS in ne kot podpredsednik DZ, po funkciji česar mu je pripadel podij.

»Sramota ni Jože Tanko, ki je govoril resnico, ampak Aurelio Juri, ki je odkrito nasprotoval slovenski osamosvojitvi ter med agresijo na Slovenijo kot lokalni funkcionar v Kopru paktiral z zločinsko JLA,« je Juriju v »čivku« odvrnil Janša.

Bobo
Jurija je Janša obtožil paktiranja z JLA.

Juri je odgovoril z daljšim zapisom na svojem blogu, v katerem je pojasnil, da se je med osamosvojitvijo kot lokalni funkcionar res pogovarjal z generalom Marjanom Čadom in polkovnikom Bogdanom Krtinićem, vendar z njima ni paktiral, temveč se pogajal. Za to so ga pooblastili pristojni ljudje v tedanji milici in teritorialni obrambi. Pogajal se je, »da ne bi prišlo do novega streljanja in novih mrtvih po krvavem spopadu na Škofijah 29. junija 1991, oziroma da bi pričakali ukaz o umiku zvezne vojske brez dodatnih žrtev in škode. In za to vlogo posrednika v pogajanjih, ali mirovnika, če hočemo, so me Koprčanke in Koprčani nagradili na vseh naslednjih volitvah, za župana in poslanca,« je odvrnil Juri.

Glede izdajstva pa se je obregnil ob Janševo članstvo v Zvezi komunistov Slovenije ter Janši očital, da je izdal mnoge od vrednot, zaradi katerih smo se Slovenci odločili iti na svoje. »Jaz veliko manj!« je Juri zaključil svoj zapis s čestitko za srečno novo leto.