Pregled

Slovenija v 2019: afere, odstopi in veliki športni uspehi

Ž.K.
1. 1. 2020, 07.31
Deli članek:

Leto 2019 je bilo polno dogodkov, ki so zaznamovali naša življenja in si jih bomo, nekatere bolj, druge manj, zapomnili za dolgo časa.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Najbolj izstopajo dogajanje na političnem parketu in veliki športni uspehi.

JANUAR

1., LJUBLJANA – Začela je veljati prepoved brezplačnih plastičnih vrečk na blagajnah trgovin.

9., LJUBLJANA – Položaj guvernerja Banke Slovenije je prevzel Boštjan Vasle.

22., CELJE – Slovensko ljudsko gledališče je po razkritju, da je komedija Profesionalci espe Borisa Kobala plagiat oziroma prevod dela La prova generale italijanskega avtorja Alda Nicolaja, vložilo kazensko ovadbo.        

29., LJUBLJANA – SDS in SNS nista uspeli s predlogom ustavne obtožbe zoper premierja Marjana Šarca, ki sta jo vložili zaradi neuresničitve odločbe ustavnega sodišča glede financiranja javnih programov v zasebnih osnovnih šolah.

29., JESENICE – Na negovalnem oddelku Splošne bolnišnice Jesenice je v eni od sob izbruhnil požar, ki je zahteval tri žrtve; požar je zanetil bolnik.  

Mediaspeed
Boris Kobal

FEBRUAR

1., LJUBLJANA – Uprava za varno hrano je zaradi suma uvoza govejega mesa iz poljske klavnice, kjer so nezakonito klali bolno in poškodovano govedo, zadržala pripravek za kebab in več ton govejih obrezlin.

8., RIM – Kongres Evropske nogometne zveze je soglasno izvolil sedanjega predsednika Aleksandra Čeferina za nov, štiriletni mandat.           

10., BAZOVICA – Na slovesnosti ob italijanskem dnevu spomina na fojbe in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije je predsednik Evropskega parlamenta (EP) Antonio Tajani z izjavami, ki jih je bilo mogoče razumeti kot izražanje ozemeljskih teženj, razburil slovensko in hrvaško politiko. 

10.–11., ARE – Ilka Štuhec je na svetovnem prvenstvu znova osvojila zlato medaljo v smuku. Štefan Hadalin si je dan kasneje v alpski kombinaciji priboril srebro.

27., LJUBLJANA – Premier Marjan Šarec je sprejel odstop okoljskega ministra Jureta Lebna

Mediaspeed
Ilka Štuhec

MAREC

1., LJUBLJANA – Odstopil je državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Peter Vilfan, ki se je znašel pod medijskim pritiskom zaradi domnevno davčno spornega nakazovanja honorarjev.

8., LJUBLJANA – Odstopil je minister za zdravje Samo Fakin, razlog naj bi bilo počasno izboljševanje zdravstvenega stanja.

20.–24., PLANICA – Športno pot je sklenil Robert Kranjec

27., LJUBLJANA – Državni zbor je imenoval Aleša Šabedra na položaj ministra za zdravje in Simona Zajca na položaj ministra za okolje in prostor.

29., MARIBOR – Predsednik Gibanja Zedinjena Slovenija Andrej Šiško je bil zaradi ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve obsojen na osem mesecev zapora.

STA
Samo Fakin

APRIL   

2., KOPER – Okrožno sodišče je Igorja Bavčarja zaradi zlorabe položaja in oškodovanja Istrabenza pri obveznem nakupu delnic Intereurope v letu 2007 obsodilo na dve leti in pol zapora ter mu izreklo enotno kazen sedmih let in petih mesecev zapora.

4., LJUBLJANA – Devetinštiridesetletni moški je ugrabil avtobus Ljubljanskega potniškega prometa, ob prijetju pa je umrl. Obdukcija je pokazala, da je bil vzrok odpoved srca.

5., LJUBLJANA – Poročilo o pripravljenosti Slovenske vojske (SV) za leto 2018 je pokazalo, da je SV zadostno pripravljena za delovanje v miru, nezadostno pa za delovanje v vojni.

8., KOČEVJE – Japonska korporacija Yaskawa je odprla novo tovarno industrijskih robotov in evropski center za razvoj robotike. Naložba je bila vredna 25 milijonov evrov, do leta 2023 bo delo dobilo okoli 200 ljudi.

16., LJUBLJANA – Okrožno sodišče je Milka Noviča v ponovljenem sojenju oprostilo obtožbe umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika decembra 2014.

Sašo Švigelj
Igor Bavčar

MAJ

4., LJUBLJANA – Z uveljavitvijo novel zakonov o dohodnini ter o pokojninskem in invalidskem zavarovanju regres za letni dopust v višini do povprečne plače ni več obremenjen z davki in prispevki za socialno varnost.

8., ČRNOMELJ – V Beli krajini so štirje migranti ugrabili 79-letnega domačina in ga zvezanega v prtljažniku odpeljali proti italijanski meji, kjer so ga izpustili.      

10., KOPER – V Luki Koper so odprli srminski vhod za tovornjake, na katerega bodo preusmerili 40 odstotkov tovornega prometa.

26., LJUBLJANA – Volitve v EP. V Sloveniji je zmagala skupna lista SDS in SLS (26,4 odstotka glasov). Druga je bila SD z 18,6 odstotka glasov, tretja pa LMŠ (15,6 odstotka). Preboj v parlament je uspel še NSi (11,1 odstotka) z Ljudmilo Novak. Udeležba je bila 28,89-odstotna, višja kot pred petimi leti, a še vedno druga najnižja v EU.

27., LJUBLJANA – Slovenske železnice so s podjetjem Stadler poleg že naročenih 26 podpisale pogodbo za nakup dodatnih 26 potniških vlakov, ki se bodo vključili v promet leta 2020.

Boris Blaić / Dolenjski list
Mirko Moravec

JUNIJ

2., VERONA – Kolesar Primož Roglič je Dirko po Italiji sklenil na tretjem mestu. Izvrsten je bil tudi Tadej Pogačar.

16., MARIBOR – Neznanci so pretepli in hudo poškodovali mariborsko okrožno sodnico Danielo Ružič. Kasneje se je izkazalo, da ima motiv napada zasebno ozadje, policija je ovadila njenega partnerja.

25., HRASTOVLJE – V železniškem predoru Hrastovlje je iztirilo šest vagonov tovornega vlaka, ki je v Luko Koper prevažal kerozin. Iz ene od cistern je izteklo približno 10.000 litrov kerozina. 

25., LOS ANGELES – Košarkarski zvezdnik Luka Dončić je osvojil naslov najboljšega novinca lige NBA.

29., LJUBLJANA –Veljati je začel interventni zakon o odvzemu 200 medvedov in 11 volkov iz narave.

Reuters
Luka Dončić

JULIJ

1., LIPICA/TRST – Začele so delovati mešane policijske patrulje za preprečevanje nezakonitih prehodov meje med Slovenijo in Italijo.

10., HOČE – Avtomobilska multinacionalka Magna je uradno zagnala svojo novo lakirnico. To je največja začetna naložba v Sloveniji, vredna 146,4 milijona evrov.      

12., LJUBLJANA – Državni zbor je na zahtevo državnega sveta odredil parlamentarno preiskavo o odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri pregonu državnega svetnika Franca Kanglerja. Sestavljajo jo le opozicijski poslanci. 

16., STRASBOURG – V EP so na tajnem glasovanju za novo predsednico Evropske komisije izvolili Ursulo von der Leyen

18., BRNIK – Na Letališču Jožeta Pučnika so položili temeljni kamen za razširitev potniškega terminala.

AVGUST

1., LJUBLJANA – Vodenje UKC Ljubljana je prevzel nekdanji direktor jeseniške bolnišnice Janez Poklukar.

7., VRHNIKA – Gradbena inšpekcija je ugotovila, da so vsi po požaru maja 2017 obnovljeni objekti v Kemisu črna gradnja in jih mora družba odstraniti do sredine leta 2020.        

17., ŠKOFJA LOKA – V 90. letu starosti je umrl Ivan Oman, soustanovitelj in prvi predsednik Slovenske kmečke zveze ter eden ključnih ljudi pri ustanavljanju Demosa in osamosvajanju Slovenije.

18., IMOLA – Motokrosist Tim Gajser je drugič po letu 2016 postal svetovni prvak v elitnem razredu MXGP.

28., LJUBLJANA – Predsednica nadzornega sveta Uradnega lista Irena Prijović je prijavila pritiske generalnega sekretarja LMŠ Braneta Kralja za imenovanje Igorja Šoltesa za direktorja te družbe. 

STA
Ivan Oman

SEPTEMBER  

12.–29., LJUBLJANA/PARIZ – Na evropskem prvenstvu v odbojki za moške je slovenska reprezentanca, ki je tekme do polfinala igrala doma, osvojila srebro. 

15., MADRID – Primož Roglič je zmagal na kolesarski dirki po Španiji. Uspeh je s tretjim mestom v skupnem seštevku in prvim v posebnem seštevku za mlade kolesarje dopolnil Tadej Pogačar.

16., ZGORNJE JEZERSKO – V tragični nesreči pri podiranju drevesa je umrl 56-letni alpinist in ekstremni alpski smučar Davo Karničar.      

20., LJUBLJANA – Odstopil je minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Iztok Purič, položaj mu je prenehal 1. oktobra.      

30., LJUBLJANA – V izjemno odmevni dobrodelni akciji so za zdravljenje malčka Krisa iz Kopra, ki ima spinalno mišično atrofijo, zbrali več kot 3,7 milijona evrov; Kris je zdravilo v ZDA prejel 21. novembra.

Profimedia
Primož Roglič

OKTOBER

1., LJUBLJANA – Skupina članov Knovsa je na Sovi opravila nenapovedan nadzor in zahtevala podatke o zaposlovanju v času Šarčeve vlade. Sova naj bi mimo razpisa zaposlila znanko premierja, kar je ta zanikal.

2., LJUBLJANA – Začel se je stečajni postopek za Adrio Airways.   

17., LJUBLJANA – S položitvijo temeljnega kamna se je pet let po napovedanem prihodu v Slovenijo začela gradnja trgovine Ikea.      

24., LJUBLJANA – V 58. letu je umrl publicist in založnik David Tasić, član četverice JBTZ.

30., LJUBLJANA – Gospodarsko ministrstvo je tožilstvu naznanilo sum več kaznivih dejanj pri izvajanju projekta SRIPT. Pri projektu je sodelovala tudi sedanja kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.

Adria Airways
Adria Airways

NOVEMBER

1., LJUBLJANA – Veljati so začeli novi minimalni standardi, ki jih morajo banke upoštevati pri kreditiranju prebivalstva.  

6., LJUBLJANA – Propadel je sporazum med vlado in Levico. Dokončno se je zalomilo pri pogledih na ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

9., LJUBLJANA – Knovs je sprejel zaupno končno poročilo o arbitraži, javni del pa objavil 11. novembra. Poročilo bremeni predvsem nekdanjo agentko Simono Drenik, ki je vse očitke znova zanikala.

15., LJUBLJANA – Potekala je sklepna prireditev ob 150-letnici gasilstva. Prvič so podelili tudi priznanje gasilec junak.

DECEMBER

3., BRITOF PRI KRANJU – V eksploziji plina na plinovodu je bilo poškodovanih šest ljudi. Gasilci in policisti so evakuirali več deset ljudi.  

1., LUXEMBOURG – Generalni pravobranilec Priit Pikamäe je Sodišču EU predlagal, naj se izreče za nepristojno za preučitev tožbe, ki jo je leta 2018 vložila Slovenija proti Hrvaški v povezavi z arbitražo.   

19., LJUBLJANA – Državni zbor je z najtesnejšo večino, 44 proti 43, imenoval koroško Slovenko Angeliko Mlinar iz kvote SAB za novo ministrico brez resorja, pristojno za razvoj, strateške projekte in kohezijo. 

20., LJUBLJANA – Nadzorni svet Darsa je po nizu pritožb in pogajanj potrdil izbiro turškega Cengiza za izvajalca gradnje druge cevi predora Karavanke. 

27., LJUBLJANA – Začela je veljati novela zakona o urejanju trga dela, s katero se želi pospešiti aktivacijo brezposelnih. Zvišuje se najnižje denarno nadomestilo za brezposelnost.

STA
Angelika Mlinar