To počnejo v prostem času

FOTO: Življenja politikov - njihovi najzanimivejši trenutki leta 2019

P.K.
1. 1. 2020, 19.15
Posodobljeno: 1. 1. 2020, 19.32
Deli članek:

Na družbenih omrežjih je prisotna večina političnih osebnosti. Tam skrbijo za pristnejše stike z javnostmi, poročajo o tem, kaj sestavlja njihov delovni dan, včasih pa nas spustijo celo bliže k sebi – v svoj dom, med družino.

Facebook
Alenka Bratušek

Pregledali smo njihove spletne arhive iz iztekajočega se leta in se odločili izpostaviti eno objavljeno fotografijo, ki je izstopala po simpatičnosti, zgodbi ali čustvenosti.

ALENKA BRATUŠEK

Na družbenih omrežjih je kar precej aktiva. Poleg tega, da tam poroča, kaj počne kot ministrica za infrastrukturo, pa 49-letna političarka rada deli tudi trenutke iz zasebnega življenja. Tako večkrat objavi kakšno fotografijo iz časa, ko nanjo prenehajo sijati politični žarometi in je predvsem žena in mama oziroma »samo« Alenka. Z javnostjo prek facebooka, twitterja in instagrama deli, saj je močno športno aktivna, precej utrinkov s teka, pohodov ali razgibavanja v domači hiši. Gotovo pa je bila ena od njenih najbolj simpatičnih objav leta 2019 tista, ko je razkrila, da je tudi sama čisto običajna gospodinja. »Se je treba pripraviti na nov teden,« je zapis, s katerim je pospremila fotografijo, na kateri jo lahko vidimo med likanjem perila.

BORUT PAHOR

instagram
Borut Pahor

Če kdo, ima družbena omrežja v mezincu predsednik države Borut Pahor. Pohvali se lahko, da je eden tistih politikov, ki na družbenih omrežjih uživa največ pozornosti. Ljudje mu niso brez razloga nadeli naziva ljudski človek, saj tisti, ki se sprehodijo po njegovih družbenih profilih, vidijo, da se pogosto druži in slika z državljani, rad pa deli tudi prigode iz zasebnega življenja. Večkrat na primer objavi, kako pridobiva kondicijo (teče, hodi …), pogosto pa deli trenutke s sinom Luko, s katerim imata, kot večkrat povesta v intervjujih, tesen odnos. Za eno najbolj simpatičnih objav na Pahorjevih družbenih profilih smo razglasili njuno poziranje v kinematografu pred kratkim. »Obisk kina mi je bil vedno več od ogleda samega filma. Ambient, ljudje, svetloba, filmsko platno, vzdušje in te reči. Seveda pa je super film pika na i,« je zapisal ob zabavni sliki, ki sta jo posnela z Luko.

MARJAN ŠAREC

Sta
Marjan Šarec

Predsednik vlade je pri svoji pojavnosti na spletu nekoliko previdnejši. Fotografij iz zasebnega življenja, sploh tistih, ki bi vključevale njegovo družino, hčerki in ženo, ni veliko. Na njegovih profilih najdemo utrinke delovnih dni, le redko pa kaj iz časa po tem, ko zapusti pisarno. Ena od slik, ki je na njegovi facebookovi strani požela največ zanimanja, je bila tista iz Nuklearne elektrarne Krško. To je obiskal avgusta letos. Na fotografiji, ki jo je posnel v eni od kontrolnih sob, se je dotaknil tudi komandne plošče; seveda je šlo samo za poziranje, saj je dotikanje aparatur, s katerimi se upravljajo procesi v jedrski elektrarni, prepovedano, a vseeno so ljudje ob sliki, bolj v šali kot kaj drugega, dejali, naj se premier nikar ne dotakne gumba, da se ne bi kaj sprožilo.

DEJAN ŽIDAN

M. Sušnik
Dejan Židan

Predsednik državnega zbora je tudi precej aktiven na spletu, saj na socialnih platformah deli, kar se mu dogaja v vsakodnevnem življenju. Ker tudi njemu gibanje veliko pomeni, dostikrat zasledimo objave fotografij iz idilične narave. Iz objav je razbrati, da je Židanu pri srcu predvsem nordijska hoja. Pred dnevi je na primer s spletno javnostjo delil fotografije z družinskega pohoda po Goričkem. Občasno objavi tudi kakšno bolj romantično sliko, na kateri pokaže svojo ženo. Nas je sicer pritegnila fotografija, ki prikazuje, kako se je predsednik državnega zbora cepil. Ekipa Nacionalnega inštituta za javno zdravje je nedavno prišla v državni zbor in cepila politike proti sezonski gripi. »Verjamem, da je cepljenje največji dosežek moderne medicine, ki je rešil milijone življenj. Cepljenje proti gripi razumem kot boljšo lastno zaščito in kot ukrep za preprečevanje širjenja te bolezni,« je zapisal ob fotografiji.

ZMAGO JELINČIČ PLEMENITI

Facebook
Zmago Jelinčič Plemeniti

Poslanec in prvak stranke SNS zadnje čase v javnosti izstopa predvsem zaradi ločitve z Moniko Zupanc Jelinčič, ki je vse prej kot gladka in mirna, še najmanj pa zasebna. A Jelinčič pač nima težav s tem, da odkrito in brez dlake na jeziku govori o svojih stališčih, nazorih, pa tudi o tem, kaj se mu dogaja bolj zasebno – za štirimi stenami doma. Za njegovo najbolj zanimivo fotografijo leta 2019 smo izbrali tisto, ki je na njegovem facebookovem profilu požela tudi največ zanimanja. Je iz letošnjega knjižnega sejma, kjer je poziral s psihoanalitikom Romanom Vodebom. »Knjigo psihoanalitika Vodeba mora prebrati vsak normalen človek,« je zapis, s katerim je Jelinčič pospremil objavo. Pod to sliko so potem sledile živahne debate. Ljudje so se namreč kar burno odzivali, saj jih je vznemirila njegova naklonjenost kontroverznemu Vodebu.

MATJAŽ NEMEC

Tudi ta poslanec iz vrst stranke SD, 39-letni Primorec, je na družbenih omrežjih precej priljubljen. Na njegovih straneh, dosegljivih na spletu, je veliko slik, na katerih pozira v športni opravi. Nemec namreč zelo skrbi za svojo kondicijo, zato je gibanje del njegovega vsakdana. Tudi tekaških maratonov se udeležuje; letos je sodeloval na Istrskem maratonu in Malem kraškem maratonu, kar je razvidno iz objav. Za njegovo najbolj simpatično sliko leta 2019 smo izbrali prav utrinek s slednjega dogodka. Ta lepo ponazarja to, kar je Nemčeva odlika; dostopen je ljudem. No, zaradi njegovega šarma ga predvsem rade oblegajo predstavnice nežnejšega spola, zato je fotografija, ki ste ji priča, nekaj, česar je Nemec že navajen; da se dame povsod, kjer ga srečajo, rade slikajo z njim.