Kip Donalda Trumpa

Slovenskega zeta doletel "vandalski mazaški napad", a jih to ni ustavilo

J.P.
30. 12. 2019, 10.58
Posodobljeno: 30. 12. 2019, 12.44
Deli članek:

Sevnica se ponaša z lesenim kipom Melanie Trump, Sela pri Kamniku pa so se s Kipom svobode, ki spominja na ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Bobo
Donald Trump, ko je še domoval v Selah pri Kamniku.

Osem metrov visoka skulptura je stala pred gasilskim domov v naselju Sela pri Kamniku. Leseni Donald Trump je visoko dvigal desno roko, podobno kot newyorški Kip svobode. Zrl je proti Sevnici, kjer stoji prav tako lesen kip Melanie Trump. Kip je zasnoval arhitekt Tom Schlegl, nekdanji mestni arhitekt v občini Kamnik, postavili pa člani Športnega in kulturnega društva Sela.

Kot smo poročali avgusta, vaščani nad skulpturo slovenskega zeta niso bili pretirano navdušeni, ker da deluje bizarno. Nad kipom ni bil navdušen niti lastnik zasebnega zemljišča, na katerem je stal. Takrat je dejal, da ga člani društva niso obvestili o tem, kakšne vrste kip nameravajo postaviti. Zato je postavil ultimat: Trump bo moral lesenemu kipu Melanie dokončno v slovo pomahati konec oktobra. Med scenariji za slovo se je omenjala tudi možnost, da bo leseni Trump na noč čarovnic postal grmada. Schlegel pa ni izključil možnosti, da bi ga prodali ali podarili. Tako je izpostavil možnost, da ga podarijo Danski, ki bi ga lahko postavila na Grenlandiji. Na občini Kamnik so zapisali, da pri projektu niso sodelovali in ga zato ne morejo komentirati.

Ponoči napaden

Skulpturo je na koncu sprejel moravški župan Milan Balažic.

Odprtje, napovedano za začetek septembra, je odpadlo zaradi prevelikega zanimanja. Z Občine Moravče pa so sporočili, da tokrat otvoritev bo, čeprav je bila danes ponoči »v vandalskem mazaškem napadu poškodovana«, so zapisali. Slovesnost se je ob 11. uri začela na parkirišču oziroma avtobusni postaji v Moravčah.