Evropski komiasr Janez Lenarčič

Obraz, ki ne razkriva ničesar

Si.R.
22. 12. 2019, 07.50
Deli članek:

Govorica telesa pove veliko o osebi in trenutnem položaju, v katerem se je znašla, le prebrati jo moramo znati. V rubriki Razgaljeni govorico telesa politikov, gospodarstvenikov in drugih pomembnih posameznikov razlaga eden najbolj znanih strokovnjakov na področju komunikacije pri nas, Edvard Kadič. Tokrat je pod drobnogled vzel našega evropskega komisarja Janeza Lenarčiča, na obisku v Albaniji po potresu.

Reuters
Žogica.

Drži dlani, ko želimo dobro razumeti neko idejo oziroma jo čim bolj razumljivo »objeti« z dlanmi in jo tako čim bolje predstaviti tudi sogovorcem, v žargonu rečemo kar žogica.

Reuters
Kazalec 1.

Če ne gre za kazanje v konkreten fizičen predmet, je uporaba kazalca v pogovoru precej delikatna, saj pogosto ukazuje (zahteva) pozornost sogovorcu. Temu primerno se je odzval tudi Lenarčič.

Reuters
Diplomatski izraz.

Obraz, ki sicer ne razkriva ničesar posebej, glede na kontekst pa sporoča predvsem diplomatsko držo, kjer so v ospredju korektnost, ravnovesje in puščanje odprtih vrat različnim opcijam in odločitvam.

Reuters
Kazalec 2.

Uporaba kazalca za kazanje na konkretno zadevo je njegova naravna uporaba. Gre za izvorno uporabo tega prsta pri neverbalni komunikaciji (od tod tudi njegovo ime), sicer pa se pogosto uporablja tudi za zahtevo po pozornosti (grožnje, opominjanje in podobno).

www.edvardkadic.com
Edvard Kadič, strokovnjak za komunikacijo.